Nafija Sarajlić

Trenutno aktivnih Gostiju: 1 
Adresa:
Patriotske lige 57, 71000 
Sarajevo 
Telefon: + 387 33 21 38 23
Fax: + 387 33 20 92 32 
E-mail:

Ispis PDF

Konkurs  za najbolji likovni rad povodom obilježavanja 10 godišnjice Oružanih snaga BiH

Jedan od  najboljih likovnih radova je rad učenice IX-2 razreda Ajle Smajić , za što je Ministarstvo odbrane BiH predvidjelo nagradu u visini od 150,00 KM.

Uručenje nagrade učenici za najbolji likovni rad i zahvalnicu Osnovnoj školi „Nafija Sarajlić“ za učešće na konkursu, planirano je na Svečanoj ceremoniji, koja će biti upriličena u utorak 01. decembra 2015. godine u kasarni OS BiH „Rajlovac“ u Rajlovcu (Sarajevo).

Čestitamo nastavnici Aidi Đulić Agić  i učenici Ajli Smajić

Ispis PDF

 

 PREZENTACIJA  BOSNA SEMA OBRAZOVNIH INSTITUCIJA

26.11.2015. godine

 

Gosti na roditeljskim sastancima odjeljenja IX1, IX2 i IX3 bili su predstavnici Bosna Sema institucija, koji su roditeljima predstavili uslove upisa i način rada na Tursko - bosanskom koledžu Ilidža. Prezentacija je organizovana u sklopu profesionalne orjentacije učenika/ca devetih razreda. 

 

PRIPREMNA NASTAVA ZA PRIJEMNI ISPIT ZA STIPENDIJU I EKSTERNU MATURU

 27.2. – 5.3. – 12.3. – 19.3. – 26.3.

 

DANI OTVORENIH VRATA 12. DECEMBAR 2015. 10:00h

 

Za više informacija o pripremnoj nastavi i prijemnom ispitu posjetite ihs.internationalschool.ba 

Ispis PDF

REALIZACIJA PROJEKTA “UREDIMO DVORIŠTA NAŠIH ŠKOLA”

23.11.2015. godine 

U sklopu projekta "Uredimo dvorišta naših škola" koji finansijski podržava Općina Centar, Udruženje za zaštitu prirode, rijeka i okoliša EKO PRO, u suradnji sa OŠ "Nafija Sarajilić" sprovelo je akciju uređenja školskog dvorišta i sađenja sadnica. 

Primarni cilj projekta i ove aktivnosti bio je urediti školsko dvorište kroz uspostavu malih površina «zelenih zidova» pošumljenih autohtonim vrstama zimzelenog i listopadnog drveća. Poznato je da biljke vrše amortizaciju zagađenja zraka, onemogućavaju pregrijavanje velikih stambenih blokova, pružaju mogućnost rekreacije i humaniziraju životnu okolinu. 

Pored navedenog projekat je imao za cilj jačati svijesti učenika za oblast zaštite okoliša s ciljem promoviranja pozitivnih ekoloških promjena.

 

 

 

Ispis PDF

PRIREDBA POVODOM DANA DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

U holu škole, 24.11.2015. godine, održana je priredba povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Prigodnim programom gledaoce su zabavljali učenici/ce, članovi sekcija. Program je trajao 45 minuta. Programu su prisustvovali nastavnici/ce, učenici/ce i veliki broj roditelja. Repertoar tačaka su pripremili članovi komisije za KJD škole. Nastupile su sekcije od I-IX razreda.

Repertoar programskih tački:

1.  Recital - Bosna

2.  Hor - Moja domovina

3.  Recital - Bosna

4.   Mali hor, Plesna grupa - Za bolje sutra

5.  Orkerstar - Menuet

6.  Recital - Bosno moja

7.  Dramska - Bašeskijin san

8.  Hor - Volim te, volim Sarajevo

9.  Ritmika - Hajmo Bosno

Voditelji svečanog programa  bili su učenici/ce osmog razreda Iman Ćemal i Abdulah Alihodžić.

 

 

Video snimak možete pogledati: OVDJE

Ispis PDF

DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE – 25. NOVEMBAR

Prije tačno 72 godinu , 25. novembra 1943.god. u Mrkonjić Gradu Bosna i Hercegovina je na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a obnovila svoju državnost.  To je jedan od najznačajnijih datuma u historiji BiH. Tada je utemeljena slobodna, suverena republika , ravnopravna zajednica svih naroda koji u njoj žive.

 Na zasjedanju je odlučeno da BiH uđe u sastav Demokratske Federativne Jugoslavije kao federalna jedinica ravnopravna sa ostalih pet republika. Granice Bosne i Hercegovine  su potvrđene i priznate kao rezultat višestoljetnog političkog, kulturnog i demografskog kontinuiteta i razvoja.

U Rezoluciji prihvaćenoj na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a naglašeno je:„Prvi put u historiji BiH predstavnici Srba, Hrvata i Muslimana ujedinjeni u narodnooslobodilačkom pokretu , stupili su na isti put donošenja političkih odluka koje će otvoriti put našim narodima da organizuju svoju zemlju prema svojoj volji i interesima, na osnovama rezultata borbe jugoslovenskih naroda i naroda BiH, u kojoj je garantovana potpuna jednakost i ravnopravnost svih naroda.“

Tako je u noći 25/26. novembra1943. u Mrkonjić Gradu obnovljena državnost BiH, uvažavajući državnopravnu tradiciju iz srednjeg vijeka i približno utvrđene granice iz osmanskog i austrijskog perioda.

Jedan od učesnika Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a Skender Kulenović , zapisao je o atmosferi koja je tamo vladala:“ Večeras, 25. na  26. novembar, u jeku krvavih bitaka, Bosna i Hercegovina u Mrkonjić Gradu ostvaruje san svojih najboljih sinova...Tu, u toj blještavoj dvorani, gdje se odvija ovo veliko zasjedanje večeras su se sabrali na svoju prvu skupštinu najbolji Srbi, najbolji Hrvati, najbolji Muslimani, od ravne Posavine, do hercegovačkog krša, od Drine do masivne Dinare i bratimeći se kuju „SIROTICI KLETOJ“ svijetlu budućnost... Mi smo klicali i izlazili u novembarsku noć. Mrak i magla ležali su na Zemlji. Zaista, okrvavljena i izmučena Bosno i Hercegovino, to je bilo pred tvoje svitanje.“

U sastavu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije BiH će ostati do njenog raspada 1992. godine. Te godine na referendumu 29. februara i 1. marta njeni narodi će se izjasniti za  samostalnu i nezavisnu državu, državu ravnopravnih građana BiH.

 HISTORIJSKA SEKCIJA

Svim učenicima/cama i zaposlenicima čestitamo Dan državnosti. 

Shodno školskom kalendaru za 2015/2016. godinu, srijeda 25.11.2015. godine je praznični neradni i nenastavni dan. 

                                                           

Ispis PDF

Projekat "Akcija za prikupljanje elektroničkog i električnog otpada –

Pokreni se-opameti se"  24.11.2015. godine

Pobjednici takmičenja u izradi novog predmeta iz EE otpada  su sljedeći:

1.       Mjesto – O.Š. Mula Mustafa Bašeskija – svjetleća reklama i O.Š. Grbavica 1 – lampa

2.       Mjesto – O.Š. Nafija Sarajlić - roštilj I O.Š. Osman Nuri Hadžić - ventilator

3.       Mjesto – O.Š. Vrhbosna – detektor metala I O.Š Safet beg Bašagić – osvježivač zraka

Dodjela nagrada i obilježavanje završetka projekta je planirano u petak 27. 11. U 11h u O.Š. Aleksa Šantić .

Čestitamo učenicima/cama i nastavniku Samiru Belkiću !

Ispis PDF

HAPPY SCHOOL – TV HEMA

16.11. 2015. godine,  odjeljenje III2  i nastavnica Lejla Krvavac  učestvovali su u snimanju emisije „Happy school“, koja se emitirala na TV Hema.  Učenici/ce uspješno su uzeli učešće u predstavljanju zanimanja ljudi odjeveni  u odgovarajuće kostime, interpretaciji pjesmica i zagonetki.

 

 

Ispis PDF

VATROGASCI, POLICIJA I MEDICINARI SPREMNI ZA IZAZOVE: EVAKUIRANI UČENICI OŠ "NAFIJA SARAJLIĆ"

Preuzeto sa KLIX portala

Sarajevskim naseljem Jezero danas su odzvanjali zvuci sirena vatrogasnih i policijskih vozila, te vozila Hitne pomoći koja su jurila ka Osnovnoj školi "Nafija Sarajlić". Razlog je bila vježba u kojoj su učenici hitno morali biti evakuirani zbog požara.

U vježbi su učestvovali pripadnici Civilne zaštite Općine Centar, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bjelave, Klub spasavalaca "2.000", te Hitna pomoć Doma zdravlja Vrazova. Spašavani su učenici 6. i 8. razreda ove škole.

"Provedena je njihova evakuacija i prezentirano spašavanje ugroženih, pružanje prve pomoći povrijeđenima, primjena sredstava za gašenje požara i demonstracija signalnih uređaja za vatro-dojavu. Potpuno sam zadovoljan ovom vježbom i mislim da bi svaka javna ustanova, pogotovo škole, morale imati elaborat ili plan protivpožarne zaštite i sličnih elementarnih nepogoda. Ovakve vježbe se trebaju održavati jednom godišnje ili barem jednom u dvije godine kako bi učenici bili spremni i sposobni da djeluju u takvim situacijama", rekao je za Klix.ba direktor OŠ "Nafija Sarajlić" Zijad Numić.

 

 

 

Školski video možete pogledati na našem youtube kanalu.

Na KLIX portalu takođe možete pogledati članak o ovoj vježbi, kao i kratki video.

 

Ispis PDF

OGLEDNI ČAS - LABORATORIJSKA VJEŽBA IZ HEMIJE- METALI

U srijedu, 11.11.2015. god. održan je ogledni čas iz hemije u odjeljenju IX-1, LABORATORIJSKA VJEŽBA IZ HEMIJE- METALI. Učenici su pomoću ogleda dokazali neke osobine metala i njihovih spojeva. Času su prisustvovali i drugi  nastavnici naše škole. Realizator je nastavnica Alena Barlov-Siddi.

 


 

Ispis PDF

POSJETA UČENIKA/CA TREĆEG RAZREDA  RUDNIKU MRKOG UGLJA, PERUTNINI - PTUJ, ŠEHIDSKOM MEZARJU I VJERSKIM OBJEKTIMA U BREZI 

U utorak, 10. novembra 2015. godine učenici/ce III razreda, uz prisustvo učiteljica  (Nisvete Grabovica, Ifete Šuvalija i Amne Pašić Krečar), posjetili su Rudnik mrkog uglja, Perutninu Ptuj, Šehidsko mezarje i vjerske objekte u Brezi.Generalni direktor Rudnika mrkog uglja, gospodin Suad Ćosić održao je kraće predavanje o životu i radu rudara u rudniku, Aliji Sirotanoviću, heroju rada  kao i značajnim datumima vezanim za rudnik. Zajedno sa učenicima/cama i razrednicama obišao je propratne objekte rudnika, odlagalište jalovine, pogon za spuštanje i podizanje rudara i uglja iz jame, lamparu i spomenik rudarima. Druženje je bilo veoma interesantno i poučno uz lijepu i prijatnu atmosferu prisutnih rudara. Učenici/ce su obišli postrojenja tvornice Perutnina Ptuj. Kratko predavanje o postanku i radu tvornice realizirao je pomoćnik direktora i glavni upravitelj postrojenja, gospodin Almir Hodžić. Uposlenici/ce tvornice su veoma prijatno i gostoljubivo primili učenike/ce, te pripremili sendviče i prigodne poklone. Učenici/ce i razrednici/ce su obišli i Šehidsko mezarje u Brezi, učenjem Fatihe odali su počast poginulim borcima. Posjeta se završila kratkom šetnjom kroz grad.

 

 

 

 

 

Ispis PDF

Jednodnevni edukativni izlet , realizovan  24.10. 2015. godine

Posjeta učenika/ca VI 1 razreda Zemaljskom muzeju, Vijećnici i Kući sevdaha

Sastajemo se  u 9:30 ispred škole sa našom razrednicom  Safijom Husić i bibliotekarkom Azrom Kumro . Slušamo kratki podsjetnk o planu posjeta  i pristojnom ponašanju. 

Na putu do Zemaljskog muzeja zastajemo na trenutak da uživamo u prizoru. Gledamo bijele konje duž Vilsonovog šetališta  i na jednom od njih  prepoznajemo Pipi dugu čarapu. Kratko smo se družili  uz  čokoladice koje nam je podijelila iz svoje maštovito urađene torbice.

U kompleksu  Zemaljskog muzeja posjetili smo  prvo odjeljenje prirodnih nauka. Uživali  smo  u mnogobrojnm eksponatima biljnog i životinjskog svijeta.  Insekti, gmizavci, ptice, sisari.... zatim minerali, rude i jos mnoštvo drugih prirodnih eksponata  ostat će nam u dragom sjećanju.

Nakon odjeljenja prirodnih nauka posjetili smo  etnološko odjeljenje. Pregledali smo zanimljive sobe koje su nam pričale o tome kako se nekada živjelo, kako su izgledale sobe  u kojima se odvijao svakodnevni život, kako se ašikovalo, kako su djevojke i žene izrađivale ručne radove i vezove, kako su jeli,  oblačili se i ukrasne nakite nosili, kako je izgledao novac koji su koristili. Na kraju smo zanimljivo promtrali sudnicu u kojoj se sudilo.

Pred kraj  posjete Zemaljskom muzeju pozdravili smo se posmatrajući  eksponate na trećem  odjeljenju. Arheološko  odjeljenje nam je pričalo historiju od starog Rima preko Bosanskog kraljevstava do danas.

Umorni poprilično nakon posjete Zemaljskom muzeju, predahnuli smo  uz  Željine ćevapčiće. Bili su slasni. Poslije  odmora  prošetali smo  do Vijećnice. Vodič nam je stajao na usluzi i pokazao nam prelijepu  Vijećnicu obnovljenu nakon agresije. Proveo nas je kroz veliku i malu salu za čitanje, zatim salu za sastanke  Gradskog vijeća a potom nas odveo u podrum . Zanimljivo je bilo uz eksponate slika na zidovima   slušati o historiji Vijećnice i ukratko o našoj historiji. Saznali smo da su baš tu  u podrumu Gradske vijećnice sačuvane mnoge vrijedne knjige koje svjedoče o našoj prošlosti.

Poslije izlaska iz Vijećnice,  prošetali smo  do  Kuće sevdaha. Neobičan, zanimljiv, topao i ugodan   ambijent. Uživali smo slušajući  o Velikanima sevdaha. Neka posebna toplina  i energija se osjeća baš tu, u Kući sevdaha. Nismo otišli, a  poželjeli smo opet doći. Obećali smo!

Lagana  šetnja nas je vodila do harema Begove džamije,  osvježi smo se pitkom vodom  i dali smo  obećanje da ćemo je mahsuz zijaretit nekom drugom prilikom. Naša znatiželja nas uvede potom u dvorište Kuršumlije medrese i do njega Gazi Husrevbegove medrese. Zadržali smo se taman toliko da poželimo ponovo doći.

Naš jednodnevni izlet  je bio pun sadržaja. Zadovoljni, sretni , umorni i puni lijepih utisaka u popodnevnim satima vratili smo se kućama. 

UČENICI/CE VI1 RAZREDA

 

 

Ispis PDF

EKO DAN

22.10.2015. godine 

U okviru Eko-dana organizovan je eko-sajam na kojem su različite institucije/organizacije imale priliku izložiti svoje publikacije, promotivne materijale, radove, slike, predmete od otpada i sl,a sve uz  organizovane i interesantne aktivnosti za djecu. U dodatku je  par slika naših učenika/ca kao i ostalih učesnika.