Nafija Sarajlić

Trenutno aktivnih Gostiju: 1 
Adresa:
Patriotske lige 57, 71000 
Sarajevo 
Telefon: + 387 33 21 38 23
Fax: + 387 33 20 92 32 
E-mail:

Ispis PDF

19.12.2016.  POSJETA UČENIKA/CA IX RAZREDA NARODNOM POZORISTU

U skladu sa planiranim repertuarom predstava Narodnog pozorišta učenici/ce IX razreda naše škole u pratnji svojih razrednika/ca posjetili su Narodno pozorište  i pogledali komediju "Elizabeta Bam".

 

Ispis PDF

19.12.2016.

POSJETA STJEPANA KLJUJIĆA I KĆERKE ASIMA FERHATOVIĆA – HASETA  MEDINE FERHATOVIĆ NAŠOJ ŠKOLI

U ponedjeljak, 19.12.2016. godine gosp. Stjepan Kljujić i kćerka Asima Ferhatovića – Haseta gosp. Medina Ferhatović posjetili su našu školu.

Tom prilikom donirali su  dvije knjige:

- Ono najbolje Bosna i Hercegovina / Ahmed Bosnić, Stjepan Kljujić, Goran Milić 10 kom

- Ferhatović majstor driblinga / Stjepan Kljujić 40 kom

Direktor škole gosp. Zijad Numić  srdačno je primio goste i zahvalio se na uručenoj donaciji. Glavni sponzor navedene donacije je Face TV Sarajevo, koja je propratila uručenje knjiga učenicima/cama naše škole.

  

Ispis PDF

Najistaknutiji učenik izabran na redovnoj 261. sjednici Nastavničkog vijeća održanoj 31.11.2016.godine

Deni Paralović je najistaknutiji učenik škole u nastavnim, vannastavnim aktivnostima, realizaciji projekata, promociji škole i slično. Pohađa VIII razred, a od II do VIII razreda je ostvario zapažene rezultate iz slijedećih oblasti:

           ·          takmičenje koje se provodilo pod nazivom Knjiga je moj najbolji prijatelj

           ·          literarnom stvaralaštvu

           ·          likovnom stvaralaštvom

           ·          tehničkom stvaralaštvu

           ·          takmičenjima u znanju iz matematike i fizike

           ·          promociji škole

           ·          učešće na školskim priredbama

           ·          učešće u realizaciji programa putem školskog razglasa

Pregled rezultata koje je Deni postigao u okviru prva tri mjesta u ekipnim i pojedinačnim plasmanima na općinskom i kantonalnom nivou.

Tabelarni pregled: 

r.br.

Područje učešća

Organizator

Ostvareni rezultat

Školska godina

Razred

1.

„Knjiga je moj najbolji prijatelj“

Općina

1. mjesto

pojedinačno

2010/2011.

II

2.

„Knjiga je moj najbolji prijatelj“

Kanton

1. mjesto

pojedinačno

2011/2012.

III

3.

Likovna kultura

Tema: „Žena, majka, danas“

Kanton

1. mjesto

pojedinačno

2012/2013.

IV

4.

Tehničko stvaralaštvo

Općina

3. mjesto

ekipno

2013/2014.

V

5.

Literarni rad

Tema:“105. motorizovana brigada“

Općina

2. mjesto

2013/2014.

V

6.

Literarno stvaralaštvo

Tema:Najdnevnik čitanja“

Kanton

(1-5)

Prvih pet mjesta

2013/2014.     

V

7.

Tehničko stvaralaštvo -

Testovi znanja

Općina

1. mjesto

pojedinačno

2014/2015.

VI

8.

Tehničko stvaralaštvo – grupni rad

 

 Općina

1. mjesto

ekipno

2014/2015.

VI

9.

Tehničko stvaralaštvo – grupni rad

 

Općina

2. mjesto

ekipno

2014/2015.

VI

10.

Literarno stvaralaštvo

Tema:Najdnevnik čitanja“

Kanton

1.mjesto

2014/2015.

VI

11.

Matematika

Općina

3. mjesto

ekipno

2015/2016.

VII

12.

Literarno stvaralaštvo- preporod

Kanton

učešće

2015/2016.

VII

13.

Matematika

Kanton

učešće

2015/2016.

VII

 

Dodjela nagrade za najizvrsnijeg učenika škole, sa našim dragim ministarom.Hvala svima koji su mi bili podrška na putu do ovoga uspjeha kao i nastavnicima koji su velikim dijelom zaslužni za isti.

                                                                                                        Deni Paralović VIII2

Ispis PDF

U SUSRET MEĐUNARODNOM DANU

 LJUDSKIH PRAVA

  10.12.2016.

 

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, Mreža za izgradnju mira je i ove školske godine uputila poziv školama, brojnim organizacijama i institucijama, te tako  poslala  poruku o važnosti i poštivanju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini.

Naša škola, u okviru  Javne i  kulturne djelatnosti škole i časova odjeljenskih zajednica, ove školske godine sprovodi niz aktivnosti  koje su vezane za obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava. Tako su naši učenici/učenice  pokazali spremnost da svojim učešćem u navedenim aktivnostima  daju svoj doprinos u u cilju promovisanja Sedmice ljudskih prava u periodu od 4.-10. decembra.

Koncept aktivnosti :

Koncept aktivnosti u JU Osnovna školaNafija Sarajlić”,  Sarajevo 

Promovisanje Sedmice ljudskih prava na časovima OZ-a (učenici /učenice i njihovi  razrednici/razrednice).

Učešće na  takmičenju literarnih radova  Obojimo svijet bojama mira i ljudskih  prava koje provodi Mreža za izgradnju mira  ( članovi/članice literarno-novinarske  sekcije   i nastavnica  BHS jezika i književnosti, Edina Konak).

Izrada plakata koji promoviše  ljudska prava kroz stihove poznatih pjesnika (članovi  recitatorske sekcije i nastavnica BHS jezika i književnosti Suzana Timarac).

Izrada portfolija  (članovi sekcije  Dječji forum, -„Ja građanin“ i nastavnica Alena Barlov-Siddi) .

Izložba likovnih radova(članovi  likovne sekcije  i nastavnica  Aida Đulić-Agić).

Izrada plakata čija  simbolika povezuje svu djecu svijeta  (članovi bibliotekarske sekcije i  bibliotekarka  Azra Kumro ).

Kreativna radionica  (  članovi dramske i filmske sekcije , nastavnica BHS jezika i književnosti  Suada Čamo)  Dramska sekcija -priprema i izvedba  interaktivnog perfomansa.  Motivacione ključne riječi  su stihovi pjesme Priđi mi bliže  čiji je autor  Damir Urban. Članovi filmske sekcije-promocija školskog videa „Ruke zamijeni krilima“. 

Ispis PDF

NEDJELJA/TJEDAN  „UPOZORAVANJE NA OPASNOST OD MINA“

03.12. – 10.12.2016. GODINE

U srijedu, učenici/ce šestog razreda Lejla Crnovršanin, Muhamed Efendić, Ajsela Jahić, Emin Zonić i Ajna Kadrić , u pratnji nastavnice biologije Enide Prutina, prisustvovali su predavanjima (Svjetski dan invalidnih osoba), (Svjetski dan ljudskih prava) i „Upozoravanje na opasnost od mina“ u prostorijama Crvenog križa općine Centar Sarajevo.

 

Ispis PDF

Sedmica informatičke edukacije od 5. do 11. decembra 2016. godine

JU OŠ „Nafija Sarajlić“ se i ove godine uključuje u najveći informatičko-edukativni događaj u historiji učenja pod nazivom Sat kodiranja.

Cilj ovog pokreta je da se programiranje (algoritamski način razmišljanja) približi učenicima na jedan drugačiji način, kroz specijalno dizajnirane tutorijale kao što su Minecraft, Star Wars, Angry Birds i uz velik izbor drugih tutorijala. Tutorijali liče na igru, a razvijaju način razmišljanja zbog kojeg će mladi mnogo bolje razumijeti tehnologiju koju svakodnevno koriste.

Sati kodiranja održat će se u periodu od 5. decembra do 18. decembra, kroz časove informatike i na dodatnoj nastavi iz informatike.

Kodiranje možete probati na www.code.org 
 
Ispis PDF
PROMOCIJA ŠKOLSKOG VIDEA POVODOM
 DANA DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE
                        
  
    Školski video možete pogledati ovdje  https://vimeo.com/193266828
 
https://s13.postimg.org/5744w8mif/priredba_2016_vimeo.jpg 
     
Ispis PDF

DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE – 25. NOVEMBAR

Prije tačno 73 godinu , 25. novembra 1943.god. u Mrkonjić Gradu Bosna i Hercegovina je na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a obnovila svoju državnost.  To je jedan od najznačajnijih datuma u historiji BiH. Tada je utemeljena slobodna, suverena republika , ravnopravna zajednica svih naroda koji u njoj žive.

 Na zasjedanju je odlučeno da BiH uđe u sastav Demokratske Federativne Jugoslavije kao federalna jedinica ravnopravna sa ostalih pet republika. Granice Bosne i Hercegovine  su potvrđene i priznate kao rezultat višestoljetnog političkog, kulturnog i demografskog kontinuiteta i razvoja.

U Rezoluciji prihvaćenoj na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a naglašeno je:„Prvi put u historiji BiH predstavnici Srba, Hrvata i Muslimana ujedinjeni u narodnooslobodilačkom pokretu , stupili su na isti put donošenja političkih odluka koje će otvoriti put našim narodima da organizuju svoju zemlju prema svojoj volji i interesima, na osnovama rezultata borbe jugoslovenskih naroda i naroda BiH, u kojoj je garantovana potpuna jednakost i ravnopravnost svih naroda.“

Tako je u noći 25/26. novembra1943. u Mrkonjić Gradu obnovljena državnost BiH, uvažavajući državnopravnu tradiciju iz srednjeg vijeka i približno utvrđene granice iz osmanskog i austrijskog perioda.

Jedan od učesnika Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a Skender Kulenović , zapisao je o atmosferi koja je tamo vladala:“ Večeras, 25. na  26. novembar, u jeku krvavih bitaka, Bosna i Hercegovina u Mrkonjić Gradu ostvaruje san svojih najboljih sinova...Tu, u toj blještavoj dvorani, gdje se odvija ovo veliko zasjedanje večeras su se sabrali na svoju prvu skupštinu najbolji Srbi, najbolji Hrvati, najbolji Muslimani, od ravne Posavine, do hercegovačkog krša, od Drine do masivne Dinare i bratimeći se kuju „SIROTICI KLETOJ“ svijetlu budućnost... Mi smo klicali i izlazili u novembarsku noć. Mrak i magla ležali su na Zemlji. Zaista, okrvavljena i izmučena Bosno i Hercegovino, to je bilo pred tvoje svitanje.“

U sastavu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije BiH će ostati do njenog raspada 1992. godine. Te godine na referendumu 29. februara i 1. marta njeni narodi će se izjasniti za  samostalnu i nezavisnu državu, državu ravnopravnih građana BiH.

 HISTORIJSKA SEKCIJA

Svim učenicima/cama i zaposlenicima čestitamo Dan državnosti. 

Shodno školskom kalendaru za 2016/2017. godinu, petak 25.11.2016. godine je praznični neradni i nenastavni dan. 

 

               

 

Ispis PDF

PRIREDBA POVODOM DANA DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

U holu škole, 23.11.2016. godine, održana je priredba povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Prigodnim programom gledaoce su zabavljali učenici/ce, članovi sekcija. Program je trajao 45 minuta. Programu su prisustvovali nastavnici/ce, učenici/ce i veliki broj roditelja. Repertoar tačaka su pripremili članovi komisije za KJD škole. Nastupile su sekcije od I-IX razreda.

 Raspored tačaka:

1.Orkestar-himna ( Indira Košarić)

2. Voditeljica  Asija Kadrić VI2

3. Obraćanje direktora škole (gosp. Zijad Numić)

4. Šta znamo o domovini (Učenici prvih razreda)

5. Domovina (Fahro Čengić)

6. Hor (Indira Košarić)

7. Kada snujem snove (Suzana Timarac)

8. Godina (Dramska III)

9. Domovina u očima djece (Suada Čamo)

10. Ples  „Salut“ (Verica Mušović)

11. Odjava-voditeljica Asija

 

Ispis PDF

18.11.2016.

POSJETA UČENIKA ČETVRTOG RAZREDA KULTURNO – HISTORIJSKIM ZNAMENITOSTIMA GRADA SARAJEVA

U petak, 18. novembra 2016. godine učenici/ce IV1, IV2 i IV3 odjeljenja, u pratnji svojih učiteljica Nisvete Grabovica, Ifete Šuvalija i Amne Pašić Krečar realizirali su vanučioničku nastavu posjetom Baščaršiji i Vijećnici. Učenici/ce su imali priliku  pogledati izložbu u sarajevskoj Vijećnici.

Učenici su  bili zadovoljni i sretni.

 

 

Ispis PDF

5.11.2016.

OPĆINSKO TAKMIČENJE IZ PROGRAMA

 „UPOZORAVANJE NA OPASNOST OD MINA“

U organizaciji Crvenog križa općine Centar u prostorijama Kulturno – umjetničkog društva (KUD) „Željezničar“ održano je 12. Općinsko takmičenje iz programa „Upozoravanje na opasnost od mina“ za učenike osnovnih škola sa područja općine Centar. Na takmičenju je učestvovalo deset osnovnih škola, a svaka ekipa sastojala se od tri učenika sedmog razreda. Pred učenicima su bila četiri zadatka („Test od deset pitanja“, „Slogan“, „Ispravi tekst“ i „Sastavi riječi od datih slova“).

Učenici naše škole  Alija Avdić VII1, Adna Hasanović VII3  i Iman Klačar VII3 osvojili su drugo mjesto. Učenici su bili u pratnji nastavnice biologije – voditeljice sekcije Enide Prutina. 

 ČESTITAMO !

 

 

Ispis PDF

14.11.2016. 

POSJETA  EMIRA VUČIJAKA, UREDNIKA

MAGAZINA ZA DJECU I OMLADINU 5 PLUS

Aktivno učenje zauzima važnu ulogu u nastavnom procesu. Na času Bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika i književnosti, učenici / učenice VI2  su pored uobičajenih aktivnosti i zadataka, imali priliku   upoznati  urednika Magazina za djecu i školu 5 plus, gospodina Emira Vučijaka. Razgovor o važnosti čitanja novina za djecu i omladinu je ostavio dojam na naše učenike, upravo zbog činjenice da su mogli postavljati pitanja gospodinu Vučijaku i čuti veoma interesantne informacije o kulturi čitanja, o novinarstvu i dražima ovog posla općenito.

Učenica Adisa Torlak, članica Filmske sekcije je fotografisala dešavanja u učionici.

Radujemo se novinskom članku posvećenom ovom druženju.

Do tada, pogledajte školski video   http://bit.ly/NafijaSarajlicVI2