Nafija Sarajlić

Trenutno aktivnih Gostiju: 2 
Adresa:
Patriotske lige 57, 71000 
Sarajevo 
Telefon: + 387 33 21 38 23
Fax: + 387 33 20 92 32 
E-mail:

Ispis PDF

 O B A V I J E S T

  I      Podjela učeničkih knjižica je u utorak, 13.01.2015. godine po sljedećem rasporedu:

 ·         za odjeljenja III, V, VII i IX razreda u 10:00 sati;

·         za odjeljenja prvog razreda u 10:30 sati;

 ·         za odjeljenja II, IV, VI i VIII razreda u 11:00 sati.

 

II     Redovna nastava u II polugodištu školske  2014/2015.godine počinje u četvrtak,29.01.2015.godine .

 ·          U prvu smjenu (8:00 sati) dolaze učenici II, IV, VI i VIII razreda.

·          U drugu smjenu (14:00 sati) dolaze učenici I, III, V, VII i IX razreda.

 

 BESPLATNO KLIZANJE ZA UČENIKE NAŠE ŠKOLE

Kao i prethodnih godina, Općina Centar je obezbjedila besplatno klizanje u Olimpijskoj dvorani “Zetra” za učenike osnovnih škola sa svog  područja.

Termini klizanja

Januar: Svakim danom od 02.01. – 31.01.2015. godine od 08:00 do 09:00 sati.

U cilju identifikacije potrebno je ponijeti đačku knjižicu. 

 

 DRAGI UČENICI, ŽELIMO VAM UGODAN ZIMSKI RASPUST !

 

 

Ispis PDF
25.12.2014. 
Ispis PDF

POSJETA NARODNOM POZORIŠTU- SARAJEVO

Učenici sedmih  razreda  naše  škole, u pratnji nastavnica  Verice Mušović, Adhe Kraljić i Suade Čamo su 22.12. 2014 .godine posjetili Narodno pozorište Sarajevo. U okviru dugogodišnjeg  projekta koji je nastao u saradnji Općine Centar i Narodnog  pozorišta, naši učenici su pogledali baletnu predstavu “Palčica” prema bajci Hansa Christiana Andersena

  

Više informacija: ovdje

 

Ispis PDF

   POSJETA UČENIKA/CA BIBLIOTEKARSKE SEKCIJE 10. ZIMSKOM SALONU KNJIGE

Članovi Biblitekarske sekcije u pratnji bibliotekarke, Azre Kumro, 23.12.2014.godine, posjetili su 10. Zimski salon knjige koji se tradicionalno održava u Sarajevu. Cilj posjete je osnažiti ljubav prema knjigama i pojačati svijest o važnosti čitanja. Škola podstiče čitanje kao kompetenciju značajnu za cjeloživotno učenje i informacijsku pismenost. Učenici su uživali u razgledanju i kupovini knjiga. Svaki učenik je uspio pronaći nešto za sebe.

                                      

 

Ispis PDF

ODRŽANA EDUKATIVNA SESIJA “ODNOS DJECE I MEDIJA”

Centar za razvoj omladinskog aktivizma u partnerstvu sa Općinom Centar i Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, 23.12.2014. godine održali su drugu edukativnu sesiju s ciljem medijskog odgoja koji pomaže u sticanju određenih znanja i vještina koje su nužne za njihovo korištenje kako bi se djeca i mladi naučili ophoditi s medijima. Pet učenika/ca sedmih razreda u pratnji bibliotekarke, Azre Kumro, prisustvovali su sesiji. 

 

Ispis PDF

 SAT KODIRANJA

 

SVE INFORMACIJE O EVENTU, PRAVILIMA UČEŠĆA U NAGRADNOJ IGRI "SATA KODIRANJA" I OSTALOM MOŽETE PRONAĆI NA SLJEDEĆEM LINKU  .

JU OŠ „Nafija Sarajlić“ odazvala se pozivu Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS i Resursnog centra CPCD-a za uključenje u najveći informatičko-edukativni događaj u historiji učenja pod nazivom Sat kodiranja.

Cilj ovog pokreta je da se programiranje (algoritamski način razmišljanja) približi učenicima na jedan drugačiji način, kroz specijalno dizajnirane tutorijale kao što su Angry Birds, Plants vs Zombies ili kroz video predavanja Mark Zuckerberga i Bill Gatesa. Tutorijali liče na igru a razvijaju način razmišljanja zbog kojeg će mladi mnogo bolje razumijeti tehnologiju koju svakodnevno koriste.

Sati kodiranja održat će se u periodu od 8. decembra do 12. decembra, kroz časove informatike i na dodatnoj nastavi iz informatike.

S tim u vezi, pozivamo sve učenike koji žele da učestvuju u realizaciji ovog projekta da svoje učešće potvrde svom nastavniku/ci informatike.

Organizatori su obezbjedili odgovarajuće nagrade za najaktivnije učesnike projekta. 

 Više informacija na http://hourofcode.com/us

 

Ispis PDF

ŠKOLA PROGRAMIRANJA U C++

 

Udruženje informatičke olimpijade BHOI organizuje sekciju iz C++ programiranja za sve učenike osnovnih i srednjih škola na području Bosne i Hercegovine. 
CILJ: Sticanje znanja i vještina iz programiranja, algoritamskog i problemskog rješavanja zadataka. Pripreme i vježbanje za takmičenje iz informatike.
Pečetak je planiran za 06.12.2014. godine i sekcija bi trajala narednih 5 subota po 8 sati na 7 lokacija u Bosni i Herecgovini.
Svaki učesnik treba da ispuni elektronski obrazac koji se nalazi na našoj Facebook stranici i odabere sebi najbližu lokaciju.
- Sarajevo
- Breza
- Zenica
- Tešanj
- Bijeljina
- Tuzla
- Sanski most
U periodu predavanja planirana su online takmičenja, kao i online pristup i izrada zadataka za vježbanje.
 
Ispis PDF

24.11.2014. ODRŽANA JE PRIREDBA POVODOM DANA DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

U holu škole, 24.11.2014. godine, održana je priredba povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Prigodnim programom gledaoce su zabavljali učenici/ce, članovi sekcija. Program je trajao 45 minuta. Programu su prisustvovali nastavnici/ce, učenici/ce i veliki broj roditelja. Repertoar tačaka su pripremili članovi komisije za KJD škole. Nastupile su sekcije od I-IX razreda: Dramska sekcija (niži i viši uzrast), Recitatorska sekcija (niži i viši uzrast), Hor i orkestar (niži i viši uzrast), Ritmičko plesna sekcija (niži uzrast). Voditeljica svečanog programa  bila je učenica IX2 razreda Irma Alomerović.

 

Ispis PDF

DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE – 25. NOVEMBAR

Prije tačno 71 godinu , 25. novembra 1943.god. u Mrkonjić Gradu Bosna i Hercegovina je na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a obnovila svoju državnost.  To je jedan od najznačajnijih datuma u historiji BiH. Tada je utemeljena slobodna, suverena republika , ravnopravna zajednica svih naroda koji u njoj žive.

 Na zasjedanju je odlučeno da BiH uđe u sastav Demokratske Federativne Jugoslavije kao federalna jedinica ravnopravna sa ostalih pet republika. Granice Bosne i Hercegovine  su potvrđene i priznate kao rezultat višestoljetnog političkog, kulturnog i demografskog kontinuiteta i razvoja.

U Rezoluciji prihvaćenoj na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a naglašeno je:„Prvi put u historiji BiH predstavnici Srba, Hrvata i Muslimana ujedinjeni u narodnooslobodilačkom pokretu , stupili su na isti put donošenja političkih odluka koje će otvoriti put našim narodima da organizuju svoju zemlju prema svojoj volji i interesima, na osnovama rezultata borbe jugoslovenskih naroda i naroda BiH, u kojoj je garantovana potpuna jednakost i ravnopravnost svih naroda.“

Tako je u noći 25/26. novembra1943. u Mrkonjić Gradu obnovljena državnost BiH, uvažavajući državnopravnu tradiciju iz srednjeg vijeka i približno utvrđene granice iz osmanskog i austrijskog perioda.

Jedan od učesnika Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a Skender Kulenović , zapisao je o atmosferi koja je tamo vladala:“ Večeras, 25. na  26. novembar, u jeku krvavih bitaka, Bosna i Hercegovina u Mrkonjić Gradu ostvaruje san svojih najboljih sinova...Tu, u toj blještavoj dvorani, gdje se odvija ovo veliko zasjedanje večeras su se sabrali na svoju prvu skupštinu najbolji Srbi, najbolji Hrvati, najbolji Muslimani, od ravne Posavine, do hercegovačkog krša, od Drine do masivne Dinare i bratimeći se kuju „SIROTICI KLETOJ“ svijetlu budućnost... Mi smo klicali i izlazili u novembarsku noć. Mrak i magla ležali su na Zemlji. Zaista, okrvavljena i izmučena Bosno i Hercegovino, to je bilo pred tvoje svitanje.“

U sastavu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije BiH će ostati do njenog raspada 1992. godine. Te godine na referendumu 29. februara i 1. marta njeni narodi će se izjasniti za  samostalnu i nezavisnu državu, državu ravnopravnih građana BiH.

 

Sretan vam Dan državnosti.

 HISTORIJSKA SEKCIJA 

                                                             

 

Ispis PDF

NAGRADNA IGRA BH TELECOMA  

„SNIMI COOL VIDEO I OSVOJI COOL RAČUNARSKU OPREMU ZA SVOJU ŠKOLU!“

Učenici čiji kratki film o školi bude imao najviše lajkova, osvojit će vrijednu računarsku opremu koju će BH Telecom uručiti njihovoj školi.Nagradna igra BH Telecoma odvoja se pod motom „Snimi COOL video i osvoji COOL računarsku opremu za svoju školu!“Nakon 15. decembra, slijedi sabiranje pristiglih lajkova video snimaka i glasova 12-člane komisije i objavljivanje spiska 35 škola pobjednica kojima će BH Telecom isporučiti nagrade.Nagradni fond takmičenja: 175 računara, 70 multifunkcijskih uređaja i odgovarajuća mrežna oprema.

Naša škola se prijavila na  nagradno takmičenje BH Telecoma za sve osnovne, srednje i specijalne škole sa područja Federacije Bosne i Hercegovine. S obzirom da je konkurs takmičarskog karaktera, potrebno je da naš film skupi što više lajkova i simpatizera. Glasanje će biti omogućeno od ponedjeljka 17.11. od 13:00 sati na Facebook profilu BH Telecoma.

 Glasajte za film naše škole !

Nastavnice: Suada Čamo i Daliborka Vilić

Film možete pogledati ovdje 

 

Ispis PDF

POSJETA UČENIKA ŠESTIH RAZREDA I ČLANOVA BIBLIOTEKARSKE SEKCIJE ZEMALJSKOM MUZEJU

U četvrtak, 23. oktobra 2014. godine učenici VI razreda, uz prisustvo razrednika ( Sanele Muratović, Samira Belkića) i članova bibliotekarske sekcije,  posjetili su Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Ovom prilikom kustosi muzeja upoznali su učenike sa kulturnim i nacionalnim naslijeđem svih naroda Bosne i Hercegovine. Učenici su imali priliku da pogledaju eksponate, koji su razvrstani po odjeljenjima: arheološko, etnološko i odjeljenje prirodnih nauka.

 

 

 

Ispis PDF

  KREATIVNOST U NAŠOJ ŠKOLI

Iza nas je Oktobar, mjesec knjige. 

Ovaj video prenosi mali dio atmosfere koja je vladala u našoj školi. 

Video osmislila i uredila nastavnica B/H/S jezika i književnosti Suada Čamo. 

Snimali i fotografisali :

učenici/ce : Beris Bajrović, Ajla Salčin, Amina Hasović, Adisa Torlak, Hamza Vlahovljak

nastavnica: Suzana Timarac

Hvala svima, a posebno članovima recitatorske, literarno-novinarske, bibliotekarske i dramske sekcije OŠ " Nafija Sarajlić".

muzika :

"J. S. Bach: Brandenburg Concerto No4-1 BWV1049" by Kevin MacLeod