Nafija Sarajlić

Trenutno aktivnih Gostiju: 4 
Adresa:
Patriotske lige 57, 71000 
Sarajevo 
Telefon: + 387 33 21 38 23
Fax: + 387 33 20 92 32 
E-mail:

Ispis PDF

OGLEDNO UGLEDNI ČAS

 B/H/S JEZIK I KNJIŽEVNOST

AKTIVNO UČENJE

13.05.2015. godine

 Nastavna jedinica: Pozorište, lutkarsko pozorište

 Medijska kultura

 Realizator: prof. razredne nastave - Amna Pašić Krečar

Mali dio atmosfere sa ovog kretivnog časa 

Ispis PDF

DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM

9.5.2015. godine

Povodom Dana pobjede nad fašizmom, dva odjeljenja VI razreda (52 učenika/ce) u pratnji nastavnice Sanele Muratović, pedagogice škole Ifete Bajramović i bibliotekarke Azre Kumro, prisustvovali su manifestaciji pod nazivom „Sjećanje na ubijenu djecu Sarajeva“. Brojne delegacije svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, Grada Sarajeva, sarajevskih općina te predstavnici brojnih udruženja i građani položili su danas cvijeće na Spomen obilježju. Kao i ranijih godina prisutni su se prisjetili 1.600 djece koja su poginula tokom opsade Sarajeva. Poslana je poruka mira, a naglašeno je da nove generacije moraju odrastali u zajedništvu, ljubavi  poštovanju prema svim nacijama. Događaj je organiziralo Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, a predsjednik tog udruženja Fikret Grabovica je kazao da se zlo nikad i nigdje ne smije ponoviti.

Više informacija: Ovdje


Ispis PDF

NOGOMETNI TURNIR  UČENIKA OSNOVNIH ŠKOLA - FINALE  5.5.2015. GODINE

OŠ “NAFIJA SARAJLIĆ” OSVOJILA PRVO MJESTO 

U organizaciji JU  Centar za sport i rekreaciju Općine Centar, završen je malonogometni turnir za OŠ Općine Centar. Malonogometni turnir se završio 05.5.2015. godine kada je ekipa naše škole  osvojila (I) mjesto, pobjedivši u finalu vršnjake iz OŠ „Katolički školski centar“ rezultatom 4:1. Sve utakmice su igrane na otvorenom igralištu FIS-a. Tom prilikom učenici igrači su ponijeli “zlatne medalje“, a školi je pripala diploma o osvojenom (I) mjestu.

Ovaj izvrstan uspjeh su ostvarili sljedeći učenici:

1. Dželal Smajić VII1

       2. Muhamed Salanović VII3

3. Erdan Halilagić VII3

        4. Faris Mustafić VII3

5. Faris Pandžić  VII2

      6. Elmedin Sulejmanović VII1

7. Al Dino Hasanović VI1

        8. Faris Karadža VI2

9. Ajdin Pašić IX2

         10. Edvin Murtić IX3

11. Džan Milkić IX3

         12. Aldin Hajro IX3

13. Muamer Ahmedspahić IX3

              14. Aldin Ahmetspahić IX1

15. Suad Rušović VIII1

        16. Muamer Mujkić VIII3

  

  

Rukovodilac  sekcije: Fahro Čengić

 ISKRENE ČESTITKE NA OVOME NESVAKIDAŠNJEM USPJEHU  

 Više informacija: Ovdje

Ispis PDF

POSJETA UČENIKA/CA IX RAZREDA TUNELU SPASA

DANI OTVORENIH VRATA

05.5.2015. godine

Povodom obilježavanja 22. godišnjice prokopavanja Tunela spasa, organizirani su Dani otvorenih vrata koje su učenici IX razreda naše škole posjetili u pratnji nastavnice historije Aide Petković, pedagogice škole Ifete Bajramović i bibliotekarke Azra Kumro. Imali su priliku vidjeti Spomenički kompleks - Tunela spasa. Učenicima je omogućeno predavanje i upoznavanje sa funkcijama i svrhom Tunela, kao i pregled snimaka koji su snimljeni za vrijeme najtežeg perioda u ratu. Pored dijela Tunela kroz koji su učenici imali priliku  proći, posjećen je i izložbeni prostor koji sadrži neizbrisive tragove ratnog perioda grada Sarajeva.

 
Ispis PDF

ATLETSKI KUP SAVEZA KANTONA SARAJEVO 

OPĆINE CENTAR SARAJEVO

Ekipa naše škole osvojila je treće mjesto, a istaknuti pojedinačni rezultati su:

Suad Rušović VIII1  1.mjesto, trka na 1000m

Arijana Amzai VIII1  2.mjesto, trka na 300m

Aldin Ahmetspahić IX1 2.mjesto, trka na 60m

Ajla Ramić VIII3  3.mjesto, trka na 60m

Ajla Smajić  VIII2  3.mjesto, bacanje kugle

Fikret Delihasanović IX1 3. mjesto, bacanje kugle

    Čestitamo učenicima i nastavnici Verici Mušović  

 

 

Ispis PDF

MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA – 1. MAJ

Radnički pokret, borba za oslobođenje radničke klase, poboljšanje njenog ekonomskog položaja i ostvarivanje političkih prava, javlja se kada i sam industrijski proletarijat. Veoma loši uslovi rada, radno vrijeme od 10, 12 i više sati dnevno, rad subotom, a djelimično i nedeljom, niske nadnice, nikakvo osiguranje – samo su neki od razloga koji su radnike širom svijeta prisiljavali da se počnu boriti za svoja prava. U početku taj pokret je imao odlike spontanog otpora i pobuna, dok vremenom dobiva oblike organizovane borbe radničke klase kroz razna radnička udruženja, sindikate i radničke partije. Osnovana su i dva međunarodna udruženja radnika – Internacionale sa kojima počinje povezivanje i saradnja proletarijata cijelog svijeta.

Jedan od vidova zajedničke borbe međunarodnog proletarijata jeste i proslava Praznika rada – Prvog maja, dana solidarnosti svih radnih ljudi. Proslava Prvog maja vezana je za veliki štrajkački pokret u Sjedinjenim Američkim Državama osamdesetih godina 19 – tog vijeka. Vrhunac ovog pokreta desio se 1. maja 1886. godine u Čikagu, kada stupa u štrajk 40 000 radnika. Na mitingu, na kome su istaknuti zahtjevi radnika simbolizirani u tri osmice ( osam sati rada, osam sati kulture i osam sati odmora ), policija je napala štrajkače, ubila 6, a ranila oko 50 radnika. Veliki broj demonstranata je uhapšen i izveden pred sud. Na smrt je osuđeno pet radničkih vođa, a trojica na dugogodišnju robiju. U spomen na čikaške događaje 1886. na prvom kongresu II međunarodnog udruženja radnika – II internacionale u Parizu 1889. godine odlučeno je da se svake godine prvog maja održavaju radničke demonstracije i da se taj dan obilježava  kao dan proleterske solidarnosti.

Već 1890. Godine u Parizu se skuplja 100  000 radnika, u Beču 40 000, Budimpešti 50 000 i t d. U Engleskoj je te godine prvi maj proslavilo 200 000 radnika.

Vremenom proslave Prvog maja povezuju političke i ekonomske zahtjeve radnika, te se ističu zahtjevi za opštim biračkim pravom i garantovanjem političkih sloboda.

Prvi maj se obilježavao i u našoj zemlji. Već 1890. godine, kao reakcija na velike radničke demonstracije širom Evrope, drugog maja štrajkovalo je 280 radnika firme Šlezinger u kotaru Maglaj, a 1894. austrougarske vlasti su dozvolile proslavu ovog praznika radnicima vareške željezare.

Prve radničke organizacije u Bosni i Hercegovini osnivaju se krajem 19. vijeka, a  1905. formiran je Glavni radnički savez BiH, koji će ubuduće organizovano voditi borbu radničke klase BiH protiv eksploatacije i strane vlasti u BiH.

Danas je Prvi maj, praznik rada , koji se obilježava u gotovo cijelom svijetu.

Svim učenicima i nastavnicimna, svim radnim ljudima i građanima želimo sretan praznik.

Referat pripremila Historijska sekcija

Ispis PDF

MEĐUNARODNI USPJESI UČENICE VIII2 RAZREDA  NEJLE KARIĆ   

Nejla Karić učenica VIII2  razreda naše škole, ostvarila je značajne rezultate na međunarodnom mitingu „22 april, Banja Luka“. U konkurenciji  od sedam država osvojila je 2 srebrne medalje, te oborila 2 državna rekorda. Rekorde je ostvarila u disciplinama 800 m i 1500 m slobodno za svoju i dvije starije kategorije, te ispunila normu za Evropsku Juniorsu olimpijadu (EYOF) u Gruziji. EYOF će se održati u julu, a Nejla će predstavljati svoju zemlju kao jedina predstavnica ženskog dijela ekipe.

 

 

Ispis PDF
 
 DRUŽENJE S PJESNICIMA IVICOM VANJOM RORIĆEM I ŠIMOM EŠIĆEM

27.4.2015.  

Učenici IX razreda naše škole u pratnji nastavnice B/H/S jezika i književnosti Suzane Timarac i nastavnice muzičke kulture Elize Polovine, posjetili su Međunarodni sajam knjiga i učila 2015. godine.Družili smo se sa pjesnicima Ivicom Vanjom Rorićem  i Šimom Ešićem, dobitnikom nagrade za životno djelo u području izdavaštva. Prisustvovali smo svečanosti dodjele nagrada u 15 kategorija kojom je zvanično završen ovogodišnji sajam.

 
 
Dio pjesničkog druženja možete pogledati: Ovdje

 

Ispis PDF

 OBAVIJEST

Služba za upravu za obrazovanje, kulturu i sport Općine Centar sačinila je  prijedlog aktivnosti povodom obilježavanja 2. maja Dana Općine Centar, Sarajevo za 2015. godinu.

Naša škola će učestvovati u sljedećim aktivnostima:

1. NOGOMETNI TURNIR  UČENIKA OSNOVNIH ŠKOLA - FINALE  JU „Centar za sport i rekreaciju“ 5.5.2015. godine od 10:00 - 13:45.

2. PREDAVANJE NA TEMU „BH UMJETNOST  (Bošnjački institut)  -  „ Od apstrakcije do portreta“ 7.5.2015. godine u 12:00 sati.

3. Tri odjeljenja devetog razreda će posjetiti - „Tunel spasa“, 5.5.2015. godine u 12:30.

 

Ispis PDF

Posjeta učenika bibliotekrske sekcije 27. sarajevskom sajmu knjiga i učila i 13. bijenalu knjige

U srijedu, 22.4.2015. godine učenici i učenice naše škole u pratnji bibliotekarke Azre Kumro, posjetili su 27.  sarajevski sajam knjiga i učila i 13. bijenale knjige.  Sajam je otvoren u organizaciji KSC Skenderija, TKD Šahinpašić i Udruženja izdavača i knjižničara BiH od 22.4. do 27.4.2015. godine, od 10.00 do 19.00 sati. Ove godine će biti dodijeljene i sajamske nagrade u nekoliko kategorija, poput Izdavača godine, Najbolji Dizajn i sl. U sklopu programa biće održani i 11. ICSL – Međunarodni susreti bibliotekara slavista pod naslovom “Biblioteka i intelektualne slobode” od 24.4. do 26.4.2015. godine.   

 

 
Fotografije: Adisa Torlak VII
Ispis PDF

" Akcija za prikupljanje elektroničkog i električnog otpada“

Osnovna škola "Nafija Sarajlić" zajedno sa jos 9 škola iz opštine učestvuje u projektu, " Akcija za prikupljanje elektroničkog i električnog otpada“ koji provodi U.G. COOR – Centar za okolišno održivi razvoj (www.coor.ba), sa partnerom ZEOS eko-sistem, d.o.o. Isti nam je dostavio informaciju o načinu igranja igrice za učenike „ZETRIS“ i link za skidanje igrice je postavljen na web stranicu www. zeos.ba. Igricu možete skinuti kliknuvši ovdje.  

 

Igrica promovira očuvanje čovjekove okoline, kao i recikliranje elektronskog i električnog odpada. Prva tri učenika dobivaju nagrade, a međuškolsko takmičenje će se održati u E-transformer autobusu u periodu od 4.-8. maja 2015.

Ispis PDF

Probno testiranje učenika - Eksterna matura

Raspored probnog testiranja:

1.
 20.04.2015. godine 

- testiranje iz predmeta Bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost,
  sa početkom u 09,00 sati;
- testiranje iz predmeta Fizika, sa početkom u 11,00 sati;
-testiranje iz predmeta Informatika, sa početkom u 13,00 sati.

2. 21.04.2015. godine 

- testiranje iz predmeta Matematika, sa početkom u 09,00 sati;
- testiranje iz predmeta Historija/Povijest, sa početkom u 11,00 sati;
- testiranje iz predmeta Geografija/Zemljopis, sa početkom u 13,00 sati.

3. 22.04.2015. godine 

- testiranje iz prvog stranog jezika, sa početkom u 09,00 sati;
- testiranje iz predmeta Biologija, sa početkom u 11,00 sati;
- testiranje iz predmeta Hemija/Kemija, sa početkom u 13,00 sati.

 Napomena: Učenici neće mijenjati smjenu u periodu od 20.04. do 24.04.2015. godine, zbog provođenja probne eksterne mature.