Nafija Sarajlić

Trenutno aktivnih Gostiju: 3 
Adresa:
Patriotske lige 57, 71000 
Sarajevo 
Telefon: + 387 33 21 38 23
Fax: + 387 33 20 92 32 
E-mail:

Ispis PDF

REALIZACIJA PROJEKTA

„KUPUJMO I KORISTIMO DOMAĆE“

01.11.2016. 

U cilju podržavanja i pomaganja kupovine domaćih proizvoda učenici/ce VII2 odjeljenja posjetili su mljekaru „Milkos“ i tvornicu soka „Sinalco“, Sarajevo .

U pratnji  učenika bili su direktor škole Zijad Numić, pedagogica Ifeta Bajramović, socijalna radnica Mahira Vranešić i razrednica Lejla Krvavac.

Posjeta je realizovana u okviru projekta „Kupujmo i koristimo domaće“. Projekat ima za cilj podizanje svijesti o kupovini domaćih proizvoda i važnosti domaće proizvodnje.

Na kraju posjete učenici/ce su dobili prigodne poklone.

 

 

Ispis PDF

DVODNEVNI  IZLET  NA VLAŠIĆ

U subotu 15.10. i nedjelju 16.10.2016. god. učenici VII i VIII razreda su  u pratnji nastavnica Safije Husić i Esme Fazlagić  proveli dvodnevni izlet na Vlašiću.  

Cilj ovog dvodnevnog izleta je bio: posjeta kulturno - historijskim spomenicima u gradu Travniku: posjeta Elči Ibrahimpašinoj medresi u Travniku, srednjovjekovnoj tvrđavi Stari grad u Travniku, izvoru Plave vode, te sportsko-rekreativnom kompleksu EKO – FIS na Vlašiću.

Historijat Elči Ibrahim-pašine medrese, njenu odgojnu i obrazovu ulogu od 1705. god. kada je osnovana  pa do danas učenicima je predstavio  profesor Husein Tutić. Učenici su slušajući  uživali u podkupolnom atriju medrese.

Nakon posjete Travničkoj medresi učenici su imali priliku da posjete jedno od najatraktivnijih mjesta u Travniku izvor Plave vode i uživaju u ljepotama prirode te laganom šetnjom uz priču, šale, i smijeh razgledaju dio grada koji vodi  do srednjovjekovne tvrđave Stari grad u Travniku. Kustosi ovog značajnog kompleksa su sa učenicima ispred Tvrđave ispričali historijski značaj srednjovjekovne tvrđave kao i tumačenje muzejskih postavki  unutar i oko kompleksa.

Topli obrok za ručak i smještaj u  Villa Ugar je  dobro došao za odmor nakon putovanja a potom razgledanje okoliša i šetnje na zraku, uživanje u ljepotama prirode. Poslije večere organizovano je vrijeme za radionicu „ uradi sam“,   druženje i zabavu.

U nedjelju nakon doručka šetnja do sportsko-rekreativnog kompleksa EKO- FIS, sportske aktivnosti i boravak na svježem zraku su uljepšale dan. Tu je i nezaobilazni Planinski čaj, kafa i topla čokolada kod Šalaka, i nastavak šetnje igre i druženja. Poslije ručka, u popodnevnim satima, pakiranje i povratak za  Sarajevo je prošao uz sređivanje utisaka i pitanja:  „Kad ćemo opet...Gdje ćemo...Mogli bi...“

Ovom prilikom zahvaljujemo roditeljima koji su  u cijelosti  finansirali ovaj dvodnevni izlet  čime su pomogli da se on realizuje. 

 

Ispis PDF

ZDRAVA ISHRANA

VOĆNI ČAS U PRVOM RAZREDU

21.10.2016.

 

Ispis PDF

Predavanje  o zaštiti od požara

20.10.2016.

Služba za civilnu zaštitu Općine Centar organizirala je za učenike šestog razreda predavanje o zaštiti od požara. Pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva ''Bjelave'' Sulejman Vranac i Haris Aganović pojasnili su učenicima šta sve može uzrokovati požar, koje mjere treba poduzeti da ne dođe do požara, te kako se ponašati ukoliko se pojavi požar. Pri tome je učenicima posebno skrenuta pažnja da ne smiju sami gasiti požar i izlagati se životnoj opasnosti, već da obavijeste ukućane i pozovu vatrogasce, policiju i hitnu pomoć. Predavači su upoznali učenike i o vatrogasnoj opremi koja se koristi kod gašenja požara.

 

Ispis PDF

„LET' S DO IT – MILION SADNICA ZA JEDAN DAN“

19.10.2016.

U srijedu, 19. 10. 2016 . godine dvije volonterke Udruženja građana „Ruke“, održale su prezentaciju u VII1 odjeljenju. Predavanje je održano na temu "Važnost pošumljavanja i značaj šuma za čovjeka i ostala živa bića".  Prezentaciji je prisustvovala nastavnica biologije Enida Prutina i bibliotekarka Azra Kumro.

 

Ispis PDF

18.10.2016.

Posjeta službenika PU Centar Sarajevo

Službenici RPZ jedan, PU Centar, Suljo Ćurevac, Tanja Tomić i Jelica Ponjarac, posjetili su učenike prvog razreda i razgovarali sa učenicima/cama o „Sigurnosti djece u saobraćaju“ na putu od kuće do škole i obratno.

Tom prilikom  prvačići su upoznati sa osnovnim pravilima ponašanja  pješaka u saobraćaju, prelazak ulice regulisan semaforom, prelazak na pješačkom prelazu, kretanje trotoarom, kretanje kolvoozom kada nema trotoara, kako voziti biciklo, koturaljke, romobil, gdje se sigurno igrati i slično.

 

 

Ispis PDF

POSJETA KREŠEVU, 15.10. 2016., SAJAM MINERALA I STIJENA

 

U subotu, 15.10. 2016. god., grupa učenika VIII i IX razreda su posjetili Kreševo i 13. Međunarodni sajam minerala, stijena, fosila, poludragog i dragog kamenja, sa nastavnicom hemije i zdravih životnih stilova Alenom Barlov- Siddi.

Ovaj edukativni izlet je omogućio da vide brojne minerale od kojih je izgrađena naša planeta, izumrli životinjski svijet koji je naseljavao i naše prostore. Bila je zastupljena i geološka historija naše zemlje kroz izložbu minerala i fosila mnogobrojnih izlagača, kao i historija rudarstva i kovačkog zanata na našim prostorima.

Sajam je bila prilika i za kupovinu nakita napravljenog od minerala, poludragog i dragog kamenja.

Po povratku se obišao Kiseljak i izvor kisele vode.

 

 

 

Ispis PDF

GOSTOVANJE UČITELJA FAHRE ČENGIĆA U EMISIJI

„POZITIV“ TV N1

Povodom petog oktobra Svjetskog dana učitelja nastavnik razredne nastave, Fahro Čengić gostovao je u TV kući N1.Gostovanjem u emisiji istakao je važnost učiteljske profesije. Ovaj dan je prilika da se pokaže da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva, te da se kao i takav cijeni. U odgojno – obrazovnoj dimenziji mi učitelji predstavljamo važan temelj u daljnjoj izgradnji jedne zdrave i društveno prihvatljive ličnosti.Zbog svoje strpljivosti, istrajnosti, postupnosti, upornosti i porodičnog vaspitanja opredjelio sam se za ovu profesiju. U mome učiteljskom radu najljepši mi je dječiji pogled. Djeca svakao očekuju moju usmenu pohvalu, podršku, bodrenje, a i zasluženu peticu koju trebaju u daljnjem radu opravdati.Neki kažu da je u našem poslu najteže pravilno vrijednovanje učenikovih znanja, vodeći računa da učitelji ostanu pravedni, nepristrasni,  da ne povrijede niti jednoga učenika, rekao je Fahro Čengić.

Gostovanje  učitelja Fahre Čengića možete pogledati klikom na link

 

 

Ispis PDF

TERENSKA NASTAVA

8.10.2016.  

U tradiciji dugoj 18 godina, učenici JU OŠ“Nafija Sarajlić“ u pratnji svojih predmetnih nastavnica, Aide Petković, profesorice historije i mr. sc. Izete Tumbul posjetili su brojne destinacije u BiH. U subotu, 8.10. 2016. godine u pratnji svojih nastavnica, učenici su posjetliti stari grad Vranduk koji se nalazi nedaleko od  Zenice. Grad je izgrađen na stijeni iznad klisure ispod koje teče  rijeka Bosna. Stari grad Vranduk je podignut na strateški vrlo važnom putu. Do dolaska Osmanlija Vranduk je banski, a zatim kraljevski grad. U njemu su bosanski kraljevi primali izaslanstva, potpisivali ugovore i izdavali povelje. Bio je jedini utvrđeni grad u župi Brod, jednoj od 7 župa srednjovjekovne Bosne.

Sljedeća destinacija bio je Tešanj gdje su učenici posjetili Stari grad Tešanj, graditeljsku cjelinu iz  srednjovjekovnog i osmanskog perioda. Ispod tvrđave, krajem 17. ili početkom 18. vijeka izgrađena je sahat-kula na kojoj  sat radi do danas bez prestanka. Danas je tešanjska tvrđava nacionalni spomenik BiH. Učenici su posjetili i Eminagića konak,  najstariji i najljepši objekat porodičnog graditeljskog naslijeđa u Tešnju. Konak je pripadao bogatoj porodici veleposjednika i trgovaca.

 Put ka sljedećoj destinaciji nastavljamo u proljeće........

Ispis PDF

AKTIVNOSTI U NAŠOJ ŠKOLI POVODOM

OKTOBRA – MJESECA  KNJIGE

I ove školske godine članovi/članice literarno –novinarske sekcije/V-IX/, recitatorke sekcije /VI-IX/, bibliotekarske sekcije/VI-IX/ i dramske sekcije /VI-IX/  sprovode aktivnosti o kojima ćete biti detaljno informisani na stranici naše škole .Također, članovi/članice  novoformirane filmske sekcije /VII-IX/  će osmisliti školski video čija će promocija biti na kraju mjeseca.

Do tada vam preporučujemo da pogledate sljedeći

školski video: http://bit.ly/2dLj6qK

 

Ispis PDF

OBAVIJEST

Obavještavamo učenike/ce da u srijedu, petog oktobra neće biti redovne nastave povodom obilježavanja Svjetskog dana učitelja. U četvrtak, 6.10.2016. godine nastava će se realizirati po rasporedu časova od srijede. 

Svake godine petog oktobra obilježava se Svjetski dan učitelja. Proglasio ga je UNESCO, 1994. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja. Svjetski dan učitelja je prilika da zahvalimo prosvjetnim radnicima na trudu, znanju i strpljenju koje nesebično ulažu kako bi djeca usvojila potrebna znanja i vještine, te stekla vrijedna isustva i  izgradila zdrave temelje za sigurnu i sretnu budućnost. 

SVIM UČITELJIMA I NASTAVNICIMA NAŠE ŠKOLE , ČESTITAMO DAN UČITELJA !

Ispis PDF
POSJETA UČENIKA/CA VI1 ODJELJENJA  ZEMALJSKOM MUZEJU
 
1.10.2016. 
 
U subotu, prvog oktobra 2016. godine učenici/ce VI1 odjeljenja, uz prisustvo razrednice mr.sc. Izete Tumbul realizirali su vanučioničku nastavu u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Ovom prilikom kustos za usmenu poeziju Etnološkog odjeljenja Zemaljskog muzeja BiH , gospođa Nirha Efendić upoznala je  učenike/ce sa kulturnim i nacionalnim naslijeđem svih naroda Bosne i Hercegovine. Učenici/ce su imali priliku  pogledati eksponate koji su razvrstani po odjeljenjima. Zahvaljujemo se gospođi Nirhi Efendić, vratit ćemo se ponovo....