Nafija Sarajlić

Trenutno aktivnih Gostiju: 3 
Adresa:
Patriotske lige 57, 71000 
Sarajevo 
Telefon: + 387 33 21 38 23
Fax: + 387 33 20 92 32 
E-mail:

Ispis PDF

USPJESI UČENICE DEVETOG RAZREDA NEJLE KARIĆ  SE NASTAVLJAJU

Nejla Karić kao najmlađa učesnica i reprezentativka na Evropskom prvenstvu u plivanju u Londonu oborila je seniorski rekord BIH u utci 1500m slobodno plivajući 17.43:58.

Čestitamo Nejla !


 

 

Ispis PDF

Uspjeh učenica IV2 razreda

13.5. - 14.5.2016. godine

 

Na međunarodnom plivačkom mitingu "Zlatni Orlando" u Dubrovniku, učenice IV2 razreda Zana Duraković i Aiša Huremović ostvarile su zapažene rezultate. Aiša Huremović je osvojila srebrenu medalju na 100m kraul (prvakinja na državnom prvenstvu za djevojčice do 10 god.u disciplini kraul).
Zana Duraković je osvojila zlatnu i srebrenu medalju na 100m i 50m prsno
( državna prvakinja za djevojčice do 10 god. u 200m prsno).
 
 

 

Ispis PDF

TERENSKA NASTAVA U OKVIRU PREDMETA DRUŠTVO/KULTURA/RELIGIJA 

 U subotu, 7.05.2016. godine u  okviru predmeta DRUŠTVO/KULTURA/RELIGIJA, učenici su u pratnji predmetnih nastavnica prof. Aide Petković , mr. sc. Izete Tumbul i bibliotekarke škole prof. Azre Kumro posjetili više destinacija. Prva od njih bila je rodni grad Zuke Džumhura, Konjic. Nakon Konjica učenici su posjetili Jablanicu u kojoj je tog dana obilježena  sedamdeset treća godišnjica “Bitke za ranjenike na Neretvi” i 80. godina od formiranja prvih internacionalnih brigada.

Sljedeća destinacija bila je Mogorjelo. To  je jedinstven arheološki spomenik iz rimskog doba, dobro očuvana stara rimska villa rustica, smješten u neposrednoj blizini Čapljine. Ovaj spomenik kulture spada u najljepša zdanja kasne antičke arhitekture u cijeloj Bosni i Hercegovini.Nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine proglašen je 2002. godine.

Nakon Mogorjela učenici su posjetili vodopad Kravice koji se nalazi između Čapljine i Ljubuškog. Vodopad je nastao  na području gdje se rijeka Trebižat dijeli, stvarajući  veličanstveni vodopad visine od 26 do 28 metara. Preko sedronosna sloja od dna do vrha slapa izrasla je trava, mahovina, alge i lišajevi. Trebižat susrećemo pod devet imena: Culuša - Ričina - Brina - Suvaja (Posušje) - Matica - Vrlika (Imotski) - Tihaljina - Mlade - Trebižat (Ljubuški).

 

Ispis PDF

DANI OPĆINE CENTAR – POSJETA UČENIKA/CA IX RAZREDA KINU OBALA MEETING POINT

06.5.2016. godine

U okviru obilježavanja Dana Općine Centar, 18. učenika/ca  IX razreda u pratnji nastavnice Edine Konak posjetilo je kino Obala Meeting Point. U okviru predviđene posjete učenici su pogledali film, redateljice Ines Tanović „Naša svakodnevna priča“ .

 

Ispis PDF

POSJETA UČENIKA/CA IX RAZREDA TUNELU SPASA

DANI OTVORENIH VRATA

05.5.2016. godine

Povodom obilježavanja 23. godišnjice prokopavanja Tunela spasa, organizirani su Dani otvorenih vrata koje su učenici IX razreda naše škole posjetili u pratnji nastavnica Edine Konak, Alene Barlov Siddi i Esme Fazlagić Idrizović. Imali su priliku vidjeti Spomenički kompleks - Tunela spasa. Učenicima je omogućeno predavanje i upoznavanje sa funkcijama i svrhom Tunela, kao i pregled snimaka koji su snimljeni za vrijeme najtežeg perioda u ratu. Pored dijela Tunela kroz koji su učenici imali priliku  proći, posjećen je i izložbeni prostor koji sadrži neizbrisive tragove ratnog perioda grada Sarajeva.

Ispis PDF

KANTONALNO TAKMIČENJE IZ FIZIKE

28.4.2016. GODINE – OŠ“HRASNO“ 

POJEDINAČNI PLASMAN: Aladin Brdar IXrazred postigao je 2. mjesto

OŠ „NAFIJA SARAJLIĆ OSVOJILA JE 3. MJESTO

Školu su predstavljali učenici/ce: Aladin Brdar IX2, Bakir Čorbo IX2 i Azra Osmanković VIII3

ČESTITAMO UČENICIMA NA POSTIGNUTOM USPJEHU I NASTAVNICI DIVNI PETROVIĆ KOJA IZ GODINE U GODINU NIŽE REZULTATE I USPJEHE

Ispis PDF

Učenici OŠ „Nafija Sarajlić“ pobjednici nogometnog turnira

Povodom obilježavanja Dana Općine Centar 5. maja 2016. godine na igralištu FIS-a odigrane su polufinalne i finalne utakmice nogometnog turnira za učenike 11 osnovnih škola sa područja općine Centar.

Tradicionalno sportsko takmičenje koje organizuje Općina Centar, a realizira Javna ustanova Centar za sport i rekreaciju počelo je 7. aprila utakmicama prvog kola. Poslije pet odigranih kola i 25 utakmica, u polufinale su se plasirale četiri najbolje ekipe. U polufinalnim susretima ekipa škole „Nafija Sarajlić“ pobijedila je nogometaše OŠ „Katolički školski centar“ rezultatom 5:0, a ekipa Osnovne škole „Safvet-beg Bašagić“ savladala je nogometaše OŠ „Alija Nametak“ rezultatom 3:1.


Pobjednik turnira i titulu najbolje nogometne ekipe osvojila je OŠ „Nafija Sarajlić“ koja je u finalu savladala ekipu OŠ „Safvet-beg Bašagić“ rezultatom 4:1. Treće mjesto je osvojila ekipa OŠ „Alija Nametak“ koja je pobijedila ekipu iz škole „Katolički školski centar“ rezultatom 2:1.


Najuspješnijim ekipama medalje, diplome i prigodne knjige su uručili dopredsjedavajući Općinskog vijeća Slaven Kovačević i direktorica Javne ustanove Centar za sport i rekreaciju Jasmina Polić.


-Meni je zadovoljstvo da kažem da je ovo već postala tradicija unutar JU Centar za sport i rekreaciju. Ovdje se odvija čitav niz sportskih aktivnosti, a između ostalog i ovaj nogometni turnir koji se organizuje od 2003. godine. Djeca se okupljaju, druže, kroz sport do rezultata na neki način uče se timskom radu i vjerujem da pored sportskog rezultata djeci pružamo i nešto više od toga. Vjerujem da ćemo još čitav niz generacija dočekati ovdje na našem prostoru u ovako lijepom ambijentu i da ćemo sa zadovoljstvom gledati kako djeca prave rezultate, istakla je Polić.


Dopredsjedavajući Kovačević je kazao da mu je posebna čast uručiti medalje najboljim ekipama i pojedincima fudbalskog turnira za osnovce povodom Dana Općine Centar.


-Kada vidite fudbalsko znanje naših osnovaca, onda je sasvim jasno da ovaj sport u našoj zemlji ima svijetlu budućnost i da nije nikakvo čudo sto je Bosna i Hercegovina najbolje plasirana reprezentacija na FIFA-noj rang listi, u odnosu na sve druge zemlje iz regije. Čestitam pobjednicima turnira koji dolaze iz Osnovne škole „Nafija Sarajlić“ koji već nekoliko godina za redom osvajaju ovaj turnir, naglasio je Kovačević.

 

ČESTITAMO UČENICIMA NA POSTIGNUTOM USPJEHU I NASTAVNIKU VODITELJU EKIPE FAHRI ČENGIĆU

http://www.centar.ba/novost/11953/ucenici-os-nafija-sarajlic-pobjednici-nogometnog-turnira 

Ispis PDF

O B A V J E Š T E NJ E

U nedjelju, o1. maja 2016. godine pravoslavci širom svijeta obilježavaju svoj najveći praznik – Vaskrs.

Koristimo se prilikom da svim učenicima, njihovim roditeljima i uposlenicima, pripadnicima pravoslavne vjeroispovijesti, čestitamo nastupajući Vaskrs i poželimo dobro zdravlje, porodičnu sreću i dalji uspjeh u radu.

Podsjećamo da je u skladu sa školskim kalendarom za 2015/2016. godinu,  petak 29.04.2016. godine nenastavni i neradni dan.

NAPOMENA

S obzirom da su 02. i 03. 05. 2016. godine (ponedjeljak i utorak), u okviru obilježavanja prvomajskih praznika, proglašeni neradnim danima, u odgojno – obrazovnim ustanovama na području Kantona Sarajevo se takođe neće realizovati nastavni proces, tako da je prvi naredni radni i nastavni dan – srijeda, 04.05.2016. godine.

Ispis PDF

MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA – 1. MAJ

Radnički pokret, borba za oslobođenje radničke klase, poboljšanje njenog ekonomskog položaja i ostvarivanje političkih prava, javlja se kada i sam industrijski proletarijat. U početku je imao odlike spontanog otpora i pobuna, dok vremenom dobiva odlike organizovane borbe radničke klase kroz razna radnička udruženja, sindikate i radničke partije. Osnovana su i dva međunarodna udruženja radnika – Internacionale sa kojima počinje povezivanje i saradnja proletarijata cijelog svijeta.

Jedan od vidova zajedničke borbe međunarodnog proletarijata jeste i proslava Praznika rada – Prvog maja, dana solidarnosti svih radnih ljudi. Proslava Prvog maja vezana je za veliki štrajkački pokret u Sjedinjenim Američkim Državama osamdesetih godina 19 – tog vijeka. Vrhunac ovog pokreta desio se 1. maja 1886. godine u Čikagu, kada stupa u štrajk 40 000 radnika. Na mitingu, na kome su istaknuti zahtjevi radnika simbolizirani u tri osmice ( osam sati rada, osam sati kulture i osam sati odmora ), policija je napala štrajkače, ubila 6, a ranila oko 50 radnika. Veliki broj demonstranata je uhapšen i izveden pred sud. Na smrt je osuđeno pet radničkih vođa, a trojica na dugogodišnju robiju. U spomen na čikaške događaje 1886. na prvom kongresu II međunarodnog udruženja radnika – II internacionale u Parizu 1889. godine odlučeno je da se svake godine prvog maja održavaju radničke demonstracije i da se taj dan obilježava  kao dan proleterske solidarnosti.

Već 1890. Godine u Parizu se skuplja 100  000 radnika, u Beču 40 000, Budimpešti 50 000 i t d. U Engleskoj je te godine prvi maj proslavilo 200 000 radnika.

Vremenom proslave Prvog maja povezuju političke i ekonomske zahtjeve radnika, te se ističu zahtjevi za opštim biračkim pravom i garantovanjem političkih sloboda.

Prvi maj se obilježavao i u našoj zemlji. Već 1890. godine, kao reakcija na velike radničke demonstracije širom Evrope, drugog maja štrajkovalo je 280 radnika firme Šlezinger u kotaru Maglaj, a 1894. austrougarske vlasti su dozvolile proslavu ovog praznika radnicima vareške željezare.

Prve radničke organizacije u Bosni i Hercegovini osnivaju se krajem 19. vijeka, a  1905. formiran je Glavni radnički savez BiH, koji će ubuduće organizovano voditi borbu radničke klase BiH protiv eksploatacije i strane vlasti u BiH.

Danas sePrvi maj, praznik rada ,  obilježava u gotovo cijelom svijetu.

Svim učenicima i nastavnicimna, svim radnim ljudima i građanima želimo sretan praznik.

Referat pripremila Historijska sekcija.

Ispis PDF

VASKRS – 29.04.2016. GODINE

PRAVOSLAVNI VJERNICI, KOJI RAČUNAJU VRIJEME PO JULIJANSKOM KALENDARU, U NEDJELJU PROSLAVLJAJU SVOJ NAJVEĆI PRAZNIK, VASKRSNUĆE HRISTOVO.

TO JE PRAZNIK SVEOPĆEG VASKRSENJA I BESMRTNOSTI. SVEČANO SE PRAZNUJE TRI DANA, OD PETKA DO NEDJELJE. U RANU ZORU VASKRŠNJEG JUTRA ZVONE SVA CRKVENA ZVONA I POČINJE USKRŠNJE JUTRENJE I LITURGIJA. NAKON TOGA  SLIJEDI SVEČANI  RUČAK, KOJI POČINJE USKRŠNJIM JAJIMA. VAŽNOST BOJENIH JAJA JE VELIKA, JER ONA PREDSTAVLJAJU  SIMBOL VASKRSENJA, A POTIČU IZ RANIH HRIŠĆANSKIH VREMENA. VASKRS JE PRAZNIK VJEČNE REDOSTI I SVJETLOSTI. VASKRSENJEM SVOJIM HRISTOS JE POTVRDIO SVOJU BOŽANSKU MOĆ KOJOM JE SLOMIO VLAST SMRTI I ĐAVOLA. VASKRSENJE JE TRIJUMF ŽIVOTA NAD SMRĆU, SVJETLOSTI NAD TAMOM , RADOSTI NAD TUGOM.

SVIM VJERNICIMA PRAVOSLAVNE VJEROISPOVIJESTI ŽELIMO SRETAN VASKRS.

U PETAK, 29. 4. KADA POČINJE OBILJEŽAVANJE OVOG PRAZNIKA , NEĆE BITI REDOVNE NASTAVE.

Ispis PDF

PREZENTACIJE O NUS-U  27.4.2016. GODINE

Dana, 27.04.2016. godine u holu škole održane su dvije prezentacije u organizaciji Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Mup-a i slovačkog EUFOR-a – LOT TIM. Prezentacije su bile na temu neeksplodiranih ubojitih sredstava – Nus-a. Predavači su bili gospodin Izet Eljšanj, predstavnik EUFOR-a i gospodin Zaim Pleh, predstavnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Prva prezentacija je održana u 12:30 sati. Prezentaciju su odslušali učenici/ce VI i VIII razreda (130 učenika/ca).

Druga prezentacija je održana u 13:10 sati. Prezentaciju su odslušali učenici/ce VII i IX razreda (125 učenika/ca). Cilj prezentacije je  osvještavanje učenika/ca o opasnosti stradanja od mina u čemu su predavači bili veoma uspješni. Nakon završenih prezentacija učenicima su podijeljene olovke, sveske i časopisi koje im je poklonio EUFOR.

 

Ispis PDF

20.4.2016. -  Atletski kup

Na  održanom Atletskom kupu za učenike osnovnih škola KS postigli smo značajne rezultate:

Ramila Kolenda  1. mjesto kugla 8:64 

Nedžla Bešlija  3. mjesto dalj: 3,63m

Ajla Ramić  3. mjesto 60m 8,98 sekundi

Aid Mandžukić  2. mjesto dalj: 4,46m

Elmedin Sulejmanović  1. mjesto 60m:7,80sec

Amer Škrijelj  3. mjesto kugla 10,72m

Ekipa: Amar Škrijelj, Muhamed Salanović, Elmedin Sulejmanivić, Ismir Muratović 4x100m:54,42sec 1.mjesto

Ekipno  škola je osvojila 1. mjesto na Općini Centar

Čestitamo atletičarima i nastavnici  Verici Mušović.