Nafija Sarajlić

Trenutno aktivnih Gostiju: 2 
Adresa:
Patriotske lige 57, 71000 
Sarajevo 
Telefon: + 387 33 21 38 23
Fax: + 387 33 20 92 32 
E-mail:

Ispis PDF

22.4.2016. uspjesi učenice IX2 razreda Nejle Karić se nastavljaju

Nejla KARIĆ uspješno je završila nastup na VII Međunarodnom plivačkom mitingu 22 april Banja Luka. U konkurenciji 473 plivača iz reprezentacija Turske, Grčke i Crne Gore i 53 kluba iz Slovenije, Austrije, Italije, Makedonije, Hrvatske, Srbije i BiH  ostvarila je odlične rezultate.

Nejla je postavila novi državni rekord u seniorskoj i juniorskoj kategoriji na 400 m slobodno, te je izborila nastup u 3 A finala i osvojila 3 medalje (zlatnu, srebrenu i bronzanu). 

 

Ispis PDF
   22.04.2016. 
 DAN PLANETE ZEMLJE

Mi smo dio zemlje; zemlja je dio nas. Mirisne trave su nam sestre; jelen, pastuh i veliki orao braća. Stjenoviti vrhunci; sočni pašnjaci, toplo ponijevo tijelo i čovjek - sve pripada istoj obitelji.
                                                                                                      
* iz pisma indijanskog poglavice Seattlea bijelom čovjeku u Washington, 1854.
 
 Školske aktivnosti : https://vimeo.com/163935709

 
Ispis PDF

20.04.2016. 

TAKMIČENJE IZ KULTURNO-UMJETNIČKOG STVARALAŠTVA

Danas je završeno  takmičenje  iz kulturno-umjetničkog stvaralaštva..
Ovdje možete pročitati tekst i pogledati fotografije najuspješnijih škola:
http://www.centar.ba/novost/11908/zavrseno-takmicenje-osnovaca-iz-centra-u-kulturno-umjetnickom-stvaralastvu 

Bodovna lista u oblasti dramskog stvaralaštva.

 *redni broj / škola / broj bodova/

1. OŠ"Hasan Kikić", 50
2. OŠ"Alija Nametak", 44
3. OŠ" Musa Ćazim Ćatić", 37
4. OŠ"Katolički školski centar", 34 
5. OŠ"Nafija Sarajlić", 33
6. OŠ"Vladislav Skarić", 31
7. OŠ"Isak Samokovlija" 23  i OŠ"Hasan Kaimija", 23
8. OŠ "Silvije Strahimir .Krančević.", 21
9. OŠ"Safvet-beg Bašagić.", 20
10. OŠ" Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak,17

 

 

 ČESTITAMO UČENICIMA I NASTAVNICI SUADI ČAMO NA UČEŠĆU I POSTIGNUTOM REZULTATU

Ispis PDF

19.04.2016.

Odigrane utakmice 4. kola nogometnog turnira osnovnih škola iz Centra

Nogometni turnir za učenike iz 11 osnovnih škola sa područja općine Centar nastavljen je utakmicama 4. kola koje su odigrane u utorak, 19. aprila 2016. godine na igralištu FIS-a.

Ovo sportsko takmičenje, koje svake godine organizira Općina Centar, a realizira Javna ustanova „Centar za sport i rekreaciju“, počelo je 7. aprila, a finale će biti održano u okviru obilježavanja Dana Općine Centar u periodu od 2. do 9. maja.

Školske ekipe, u kojima je po 16 dječaka, raspoređene su u dvije takmičarske grupe – A i B. Grupu A čine ekipe sljedećih škola: „Hasan Kaimija“, „Hasan Kikić“, „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“, „Vladislav Skarić“, „Safvet-beg Bašagić“ i „Katolički školski centar“ koji je ujedno i nosilac grupe.

Nosilac grupe B je Osnovna škola „Nafija Sarajlić“, a u grupi se također nalaze škole: „Alija Nametak“, „Isak Samokovlija“, „Musa Ćazim Ćatić“ i „Silvije Strahimir Kranjčević“.

U utakmicama 4. kola postignuti su sljedeći rezultati:

Grupa A: OŠ „Safvet-beg Bašagić“ – OŠ „Vladislav Skarić“ 2:0; OŠ „Katolički školski centar“ - OŠ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ 3:0; OŠ „Hasan Kaimija“ - OŠ „Hasan Kikić“ 3:0.

Grupa B: OŠ „Nafija Sarajlić“ – OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ 5:1; OŠ „Alija Nametak“ - OŠ „Isak Samokovlija“ 2:1.

Nastavak takmičenja planiran je za 26. april 2016. godine kada su na programu utakmice 5. kola nogometnog turnira.

Čestitamo našim učenicima na postignutom uspjehu i nastavniku voditelju naše ekipe Fahri Čengiću. Želimo vam puno sreće i uspjeha  u nastavku takmičenja.

 

Ispis PDF

14.4.2016. OPĆINSKO TAKMIČENJE IZ MATEMATIKE 

 U prostorijama Osnovne škole „Hasan Kikić“ održano je općinsko takmičenje učenika iz matematike. Takmičili su se učenici od sedmih do devetih razreda iz 11 osnovnih škola sa područja općine Centar u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji.

U ekipnoj konkurenciji među učenicima sedmih razreda najbolje znanje iz matematike su pokazali učenici Osnovne škole „Musa Ćazim Ćatić“, drugi su učenici Katoličkog školskog centra, dok je treće mjesto među sedmim razredima pripalo Osnovnoj školi „Nafija Sarajlić“. Ekipu naše škole predstavljali su slijedeći učenici: Emin Hasanović, Ajla Sućeska i Deni Paralović. U pojedinačnoj konkurenciji učenik VII razreda Deni Paralović osvojio je 5. mjesto.

ČESTITAMO UČENICIMA NA POSTIGNUTOM USPJEHU I NASTAVNICI SANELI MURATOVIĆ

http://www.centar.ba/novost/11893/ucenici-skole-musa-cazim-catic-pokazali-najbolje-znanje-iz-matematike

Ispis PDF
Ispis PDF

ODIGRANE UTAKMICE 3. KOLA NOGOMETNOG TURNIRA OSNOVNIH ŠKOLA IZ CENTRA

Nogometni turnir za učenike iz 11 osnovnih škola sa područja općine Centar nastavljen je utakmicama 3. kola koje su odigrane u četvrtak, 14. aprila 2016. godine na igralištu FIS-a.

Ovo sportsko takmičenje, koje svake godine organizira Općina Centar, a realizira Javna ustanova „Centar za sport i rekreaciju“, počelo je 7. aprila, a finale će biti održano u okviru obilježavanja Dana Općine Centar u periodu od 2. do 9. maja.

Školske ekipe, u kojima je po 16 dječaka, raspoređene su u dvije takmičarske grupe – A i B. Grupu A čine ekipe sljedećih škola: „Hasan Kaimija“, „Hasan Kikić“, „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“, „Vladislav Skarić“, „Safvet-beg Bašagić“ i „Katolički školski centar“ koji je ujedno i nosilac grupe.

Nosilac grupe B je Osnovna škola „Nafija Sarajlić“, a u grupi se također nalaze škole: „Alija Nametak“, „Isak Samokovlija“, „Musa Ćazim Ćatić“ i „Silvije Strahimir Kranjčević“.

U utakmicama 3. kola postignuti su sljedeći rezultati:

Grupa A: OŠ „Safvet-beg Bašagić“ - OŠ „Hasan Kaimija“ 3:0; OŠ „Katolički školski centar“ - OŠ „Hasan Kikić“ 3:0; OŠ „Vladislav Skarić“ - OŠ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ 3:2.

Grupa B: OŠ „Nafija Sarajlić“ - OŠ „Isak Samokovlija“ 3:0; OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ -OŠ „Silvije Strahimir Kranjčević“ 5:0.

Nastavak takmičenja planiran je za 19. april 2016. godine kada su na programu utakmice 4. kola nogometnog turnira.

Čestitamo našim učenicima na postignutom uspjehu i nastavniku voditelju naše ekipe Fahri Čengiću koji iz godine u godinu niže rezultate i pobjede na takmičenjima

 http://www.centar.ba/novost/11891/odigrane-utakmice-3.-kola-nogometnog-turnira-osnovnih-skola-iz-centra

Ispis PDF

Dan armije

15 aprila Armija Bosne i Hercegovine slavi svoj rođendan. Nastala je u četverogodišnjoj borbi naših naroda za slobodu, od malih odreda organizovanih po ulicama i kvartovima, do moderne, dobro naoružane i obučene armije.

Kada je 5. aprila 1992. godine počelo razaranje Sarajeva i drugih bh gradova, počeo je i organizovani otpor. Patriote okupljene oko Patriotske lige, Zelenih beretki i samostalnih grupa nastalih u gradskim mahalama i seoskim naseljima, uspješno su odolijevali napadima.

Predsjedništvo BiH donijelo je Uredbu sa zakonskom snagom o ukidanju bivšeg Republičkog štaba i organizovanju Štaba teritorijalne odbrane BiH, a proglašena je i neposredna ratna opasnost. Štab teritorijalne odbrane BiH konstituisan je 15. aprila 1992. god. i taj dan se obilježava kao Dan armije BiH. Uredbom predsjedništva od 20. maja teritorijalna odbrana mijenja ime u Armija BiH , koja je tada brojala oko 100 000 vojnika. Do prve polovine maja 1993. godine izvršano je objedinjavanje manjih vojnih jedinica u veće , a Glavni štab preimenovan u Generalštab. Iako slabo naoružana, a sprječena da se naoruža zbog embarga Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, Armija je svakoga dana sve više napredovala i oslobađala dio po dio naše domovine. Do kraja 1995. ona je izrasla u moćnu snagu, sastavljenu od brigada, divizija i vojno-logističkih jedinica , u pet korpusa.

Dejtonski mirovni sporazum potvrdio je ono za šta su se borili  naši narodi – jedinstvenu, suverenu BiH. Ovaj sporazum je  predvidio  i stvaranje jedinstvene armije, moderne i dobro naoružane, kao i obuku mladih starješina u najboljim centrima NATO pakta. Zajedno sa jedinicama  HVO - a Armija je transformirana u Vojsku Federacije, a reformom odbrambenog sistema, 1. decembra 2005.  godine formirane su jedinstvene Oružane snage Bosne i Hercegovine.

Tako je Armija BiH postala garant mira i prosperiteta naše zemlje, ponos svoga naroda i  realna snaga sa kojom se mora računati.         

 

Referat pripremila Historijska sekcija.

Ispis PDF

USPJESI UČENIKA /CA VIII i IX RAZREDA NA OPĆINSKOM TAKMIČENJU IZ FIZIKE 08.4.2016.

U prostorijama Osnovne škole „Alija Nametak“ održano je općinsko takmičenje učenika iz fizike. Takmičili su se učenici osmih i devetih razreda iz svih osnovnih škola sa područja općine Centar i to u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji.

U pojedinačnoj konkurenciji učenika osmih razreda prvo mjesto osvojio je Tarik Muharemović iz Osnovne škole „Safvet-beg Bašagić“, na drugom mjestu je Azra Žunić iz škole „Alija Nametak“, a na trećem Azra Osmanović, učenica škole „Nafija Sarajlić“. U ekipnoj konkurenciji osmih razreda prvoplasirana je OŠ „Safvet-beg Bašagić“, drugo mjesto je osvojila škola „Alija Nametak“, a treće Osnovna škola „Nafija Sarajlić“.

 

Od učenika devetih razreda, u pojedinačnoj konkurenciji, najbolji je bio Vedad Grbo iz škole „Safvet-beg Bašagić“, drugo mjesto zauzeo je Amar Hadžić također iz škole „Safvet-beg Bašagić“, a treće Bakir Bajrović iz škole „Isak Samokovlija“. U ekipnoj konkurenciji učenika devetih razreda prvo mjesto je zauzela škola „Safvet-beg Bašagić“, drugoplasirana je OŠ „Nafija Sarajlić“, dok je treće mjesto pripalo školi „Musa Ćazim Ćatić“.

 

Nakon prigodnog kulturno-umjetničkog programa, koji je pripremila škola domaćin takmičenja, najboljim učenicima kao nagrade su dodijeljene prigodne knjige, a najuspješnijim školama diplome.

Čestitamo našim uspješnim učenicima i učenicama u nadi da će se njihovo znanje prepoznati  kroz njihovo dalje školovanje i obrazovanje.

Posebne čestitke za postignute rezultate upućujemo našoj nastavnici Divni Petrović, jer  svoje znanje i vrijeme već dugi niz godina prenosi na učenike i zajedno sa njima postiže visoke rezultate.

Želimo im mnogo uspjeha na daljem takmičenju.

 http://www.centar.ba/novost/11873/ucenici-skole-safvet-beg-basagic-pobjednici-takmicenja-iz-fizike

Ispis PDF

PREZENTACIJA PROJEKT GRAĐANIN- CIVITAS

 

U ponedjeljak, 4.4., i četvrtak, 7.4.2016. godine, su održane prezentacije razrednih portfolija učenika/ca  IX-tih razreda, PROJEKT GRAĐANIN- CIVITAS.

Ovim časovima prezentacije su prisutvovali: pedagog škole Ifeta Bajramović, nastavnici naše škole: Edina Konak, Amina Mirojević- Kamenica, Fahro Čengić, Safija Husić, Esma Fazlagić- Idrizović i Aida Petković.

Učenici/ce IX -tih razreda su radili na izradi portfolija uz pomoć predmetne nastavnice građanskog obrazovanja Alene Barlov- Siddi.

Ispis PDF

OGLEDNI ČAS IZ MATEMATIKE

 

U četvrtak, 07.4.2016. god. održan je ogledni čas iz matematike Sabiranje i oduzimanje razlomaka u VI3 odjeljenju. Kroz interaktivne igrice učenici su rješavali zadate zadatke uz adekvatne primjere i razbili moguće predrasude pojedinaca o tzv. suhoparnoj matematici. Času je prisustvovala pedagogica, kolegice i kolege iz predmetne i razredne nastave. Čas je realizirala profesorica Daliborka Vilić.

Provjeri svoje znanje iz matematike: http://learningapps.org/223895

 

 

Ispis PDF

POSJETE POVODOM 6. APRILA

Učenici četvrtog razreda (IV1, IV2 i IV3) sa svojim razrednicama posjetili su Filmsku akademiju u Sarajevu na Bistriku. Dočekali su nas profesori – režiseri, studenti režije i ostalo osoblje. Gledali smo kratki dokumentarni film „Deset minuta“ režisera Ahmeda Imamovića u kino sali pomenute akademije. Učenici/ce su nakon projekcije imali priliku razgovarati sa gospodinom Ahmedom, njegovim kolegom Bojanom Mijatovićem i studentima. S obzirom da su studenti ne samo iz BiH , nego iz cijelog svijeta, djeca su sa oduševljenjem imala priliku razgovarati na engleskom jeziku. Gospodin Bojan je učenicima prezentirao kako i na kojem principu radi kamera, objasnio  stručne nazive, sklapao kameru i dao mogućnost da svaki učenik dodirne i da vidi sve ono o čemu je govorio. Ono što je posebno učenike oduševilo jeste što su svi imali priliku da kažu nešto o sebi i da budu snimljeni kamerom od strane režisera Ahmeda. I to nije sve. Topao doček, lijepa riječ i atmosfera učenicima su bili još ljepši, jer osoblje Filmske akademije je za sve učenike pripremilo  sok i kolač.

Puni utisaka učenici/ce su krenuli u dalju posjetu.

Begova džamija! I tu zaista lijep prijem gospodina Vahidina. Uz njega su učenici /ce imali priliku vidjeti svaki kutak ovog lijepog zdanja, naučiti kako se šta zove, čemu služi. Saznali su kada je džamija napravljena, ko je sagradio. Učenici su imali mnogo pitanja. Krenuli su dalje sa posjetom.

U miru i tišini, obišli smo i  katedralu Srca Isusova. Mnogo zanimljivih stvari  smo vidjeli i naučili.

Potom Saborna crkva!

I tu lijep doček. Sve što nas je zanimalo čuli smo od našeg domaćina Mire. Učenike je zanimala unutrašnjost ovog lijepog zdanja ali i kako se provode molitve. Pitali su čemu šta služi, kako i kada se koristi. Učenike je interesovalo kada je sagrađena Saborna crkva.

I na kraju dočekala nas je gospođa Anja u Jevrejskoj aškenaskoj sinagogi.

Pitanjima nikad kraja. Učenici su imali mnogo interesovanja.

Naš jednodnevni izlet  je bio pun sadržaja. Zadovoljni, sretni, puni lijepih utisaka u popodnevnim satima vratili smo se kućama.