Nafija Sarajlić

Trenutno aktivnih Gostiju: 3 
Adresa:
Patriotske lige 57, 71000 
Sarajevo 
Telefon: + 387 33 21 38 23
Fax: + 387 33 20 92 32 
E-mail:

Ispis PDF

Posjeta učenika bibliotekrske sekcije 27. sarajevskom sajmu knjiga i učila i 13. bijenalu knjige

U srijedu, 22.4.2015. godine učenici i učenice naše škole u pratnji bibliotekarke Azre Kumro, posjetili su 27.  sarajevski sajam knjiga i učila i 13. bijenale knjige.  Sajam je otvoren u organizaciji KSC Skenderija, TKD Šahinpašić i Udruženja izdavača i knjižničara BiH od 22.4. do 27.4.2015. godine, od 10.00 do 19.00 sati. Ove godine će biti dodijeljene i sajamske nagrade u nekoliko kategorija, poput Izdavača godine, Najbolji Dizajn i sl. U sklopu programa biće održani i 11. ICSL – Međunarodni susreti bibliotekara slavista pod naslovom “Biblioteka i intelektualne slobode” od 24.4. do 26.4.2015. godine.   

 

 
Fotografije: Adisa Torlak VII
Ispis PDF

" Akcija za prikupljanje elektroničkog i električnog otpada“

Osnovna škola "Nafija Sarajlić" zajedno sa jos 9 škola iz opštine učestvuje u projektu, " Akcija za prikupljanje elektroničkog i električnog otpada“ koji provodi U.G. COOR – Centar za okolišno održivi razvoj (www.coor.ba), sa partnerom ZEOS eko-sistem, d.o.o. Isti nam je dostavio informaciju o načinu igranja igrice za učenike „ZETRIS“ i link za skidanje igrice je postavljen na web stranicu www. zeos.ba. Igricu možete skinuti kliknuvši ovdje.  

 

Igrica promovira očuvanje čovjekove okoline, kao i recikliranje elektronskog i električnog odpada. Prva tri učenika dobivaju nagrade, a međuškolsko takmičenje će se održati u E-transformer autobusu u periodu od 4.-8. maja 2015.

Ispis PDF

Probno testiranje učenika - Eksterna matura

Raspored probnog testiranja:

1.
 20.04.2015. godine 

- testiranje iz predmeta Bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost,
  sa početkom u 09,00 sati;
- testiranje iz predmeta Fizika, sa početkom u 11,00 sati;
-testiranje iz predmeta Informatika, sa početkom u 13,00 sati.

2. 21.04.2015. godine 

- testiranje iz predmeta Matematika, sa početkom u 09,00 sati;
- testiranje iz predmeta Historija/Povijest, sa početkom u 11,00 sati;
- testiranje iz predmeta Geografija/Zemljopis, sa početkom u 13,00 sati.

3. 22.04.2015. godine 

- testiranje iz prvog stranog jezika, sa početkom u 09,00 sati;
- testiranje iz predmeta Biologija, sa početkom u 11,00 sati;
- testiranje iz predmeta Hemija/Kemija, sa početkom u 13,00 sati.

 Napomena: Učenici neće mijenjati smjenu u periodu od 20.04. do 24.04.2015. godine, zbog provođenja probne eksterne mature. 

 

Ispis PDF

Rezultati 5. kola nogometnog turnira osnovnih škola sa Centra 

Na igralištu sarajevskog FIS-a 13. aprila 2015. godine odigrane su utakmice 5. kola nogometnog turnira za učenike 11 osnovnih škola sa područja općine Centar. Ovo sportsko takmičenje, koje svake godine organizira Općina Centar a realizira Javna ustanova Centar za sport i rekreaciju, počelo je 1. aprila, a finale će biti održano u okviru obilježavanja Dana Općine Centar od 2. do 9. maja

U utakmicama 5. kola postignuti su sljedeći rezultati: Grupa A: OŠ Katoličkog školskog centra – ''Silvije Strahimir Kranjčević'' 4:0; OŠ ''Musa Ćazim Ćatić'' - ''Isak Samokovlija'' 3:1; OŠ ''Nafija Sarajlić'' - ''Vladislav Skarić'' 3:1.Grupa B: OŠ ''Safvet-beg Bašagić'' - ''Hasan Kaimija'' 5:2; OŠ ''Alija Nametak'' – ''Hasan Kikić'' 4:0.

U finale, koje će biti održano 5. maja 2015. godine, plasirale su se: iz grupe A nogometne ekipe OŠ Katoličkog školskog centra i ''Nafija Sarajlić'', a iz grupe B ekipe škola ''Alija Nametak'' i ''Safvet-beg Bašagić''.

Mnogo uspjeha i nogometne sreće želimo učenicima i nastavniku Fahri Čengiću  

Ispis PDF

Dan armije

15 aprila Armija Bosne i Hercegovine slavi svoj rođendan. Nastala je u četverogodišnjoj borbi naših naroda za slobodu, od malih odreda organizovanih po ulicama i kvartovima, do moderne, dobro naoružane i obučene armije.

Kada je 5. aprila 1992. godine počelo razaranje Sarajeva i drugih bh gradova, počeo je i organizovani otpor. Patriote okupljene oko Patriotske lige, Zelenih beretki i samostalnih grupa nastalih u gradskim mahalama i seoskim naseljima, uspješno su odolijevali napadima.

Predsjedništvo BiH donijelo je Uredbu sa zakonskom snagom o ukidanju bivšeg Republičkog štaba i organizovanju Štaba teritorijalne odbrane BiH, a proglašena je i neposredna ratna opasnost. Štab teritorijalne odbrane BiH konstituisan je 15. aprila 1992. god. i taj dan se obilježava kao Dan armije BiH. Uredbom predsjedništva od 20. maja teritorijalna odbrana mijenja ime u Armija BiH , koja je tada brojala oko 100 000 vojnika. Do prve polovine maja 1993. godine izvršano je objedinjavanje manjih vojnih jedinica u veće , a Glavni štab preimenovan u Generalštab. Iako slabo naoružana, a sprječena da se naoruža zbog embarga Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, Armija je svakoga dana sve više napredovala i oslobađala dio po dio naše domovine. Do kraja 1995. ona je izrasla u moćnu snagu, sastavljenu od brigada, divizija i vojno-logističkih jedinica  u pet korpusa.

Dejtonski mirovni sporazum potvrdio je ono za šta su se borili  naši narodi – jedinstvenu, suverenu BiH. Ovaj sporazum je  predvidio  i stvaranje jedinstvene armije, moderne i dobro naoružane, kao i obuku mladih starješina u najboljim centrima NATO pakta. Zajedno sa jedinicama  HVO - a Armija je tranformirana u Vojsku Federacije, a reformom odbrambenog sistema, 1. decembra 2005.  godine formirane su jedinstvene Oružane snage Bosne i Hercegovine.

Tako je Armija BiH postala garant mira i prosperiteta naše zemlje, ponos svoga naroda i  realna snaga sa kojom se mora računati.          

 

  

Referat pripremila Historijska sekcija.

Ispis PDF

Općinsko takmičenje iz matematike

 

11.04.2015. godine

 

održano je općinsko takmičenju iz matematike  u OŠ"Hasan Kaimija".  

U pojedinačnoj konkurenciji učenika IX razreda, Amer Mujagić  osvojio je 100 bodova i zauzeo 3. mjesto. U ekipnom plasmanu učenika IX razreda Irma Alomerović, Amina Hasović i Amer Mujagić osvojili su 2. mjesto. Želimo im puno sreće na kantonalnom takmičenju.

 

 

 

 Čestitamo učenicima i nastavnici Loreti Zvizdić Grebo 

U ekipnom plasmanu učenika VIII razreda Aladin Brdar, Bakir Čorbo i Merjem Bećirović osvojili su 5. mjesto.

U pojedinačnom plasmanu Aladin Brdar osvojio je 6. mjesto i plasirao se na kantonalno takmičenje. Čestitamo učenicima.  

 

 Aladinu Brdar i nastavnici Saneli Muratović želimo puno uspjeha na kantonalnom takmičenju

 

Ispis PDF

KANTONALNO TAKMIČENJE IZ VJERONAUKE 

 III  Kantonalno takmičenje iz vjeronauke za učenike VIII i IX razreda  održano je 01.04. i 02.04.2015. godine u Centru za edukaciju i razvoj nastavnih tehnologija. Učestvovale su 62 osnovne škole.

Učenik VIII razreda, Ishak Buljubašić zauzeo je 4. mjesto.

Učenica IX razreda, Elvira Čavčić zauzla je 8. mjesto.

 

 
             
Čestitamo učenicima i nastavnici Safiji Husić
Ispis PDF

 6- april - Dan oslobođenja Sarajeva

6 - ti april je Dan oslobođenja našeg grada. Prije 70 godina, na ovaj dan jedinice narodnooslobodilačke vojske oslobodile su Sarajevo od fašističkih okupatora. Bio je to kraj još jedne borbe za opstanak i preživljavanje i još jedna pobjeda Sarajlija.

Sarajevo ima svoju prošlost , dugu  priču ispričanu od mlađeg kamenog doba, Rimljana, osmanskog i austrijskog perioda, pa do modernog doba. Pričaju je spomenici svih vremena i stilova, crkve, sinagoge, džamije... Uski krivudavi  kaldrmisani sokaci , mostovi, česme, parkovi. Grad je ovo i buna i ratova, osvajača koji su ga pustošili i razarali. ali on se ponovo rađao, uzdizao i obnavljao.

Šesti april je datum koji podsjeća na najteže dane u historiji našeg grada. Aprilskim ratom 1941. godine Sarajevo se našlo u središtu tragičnih ratnih zbivanja. U četverogodišnjoj borbi naših naroda protiv fašista i njihovih pomagača u najtežim uslovima okupacije ostalo je nepokoren grad. Bilo je centar antifašističke borbe i ilegalnog pokreta. U ratu za oslobođenje zemlje poginuo je 10 961 građanin Sarajeva, 12, 8 % njegovog stanovništva, a oko 1500 poginulo je u jedinicama narodnooslobodilačke vojske na bojištima širom zemlje.

Nažalost, grad Sarajevo i njegovi građani pamte još jedan 6- april - 1992. godine, početak agresije na našu zemlju. Ni četverogodišnja opsada, artiljerijska i snajperska paljba, nedostatak vode, struje, hrane, nisu ga uspjeli slomiti. Sarajevo je potvrdilo svoju antifašističku opredjeljenost. Ostalo je jedinstven i slobodan grad, grad tolerancije, pažnje i uvažavanja.

Svim učenicima i nastavnicima naše škole želimo sretan 6- april, Dan oslobođenja Sarajeva 

 

ČLANOVI HISTORIJSKE SEKCIJE

 

Ispis PDF

Svijetlimo u plavom za sve sa autizmom

Danas je 2.april, Svjetski dan osoba sa autizmom. Evo kako su se članovi dramske sekcije pridružili akciji "Light it up blue" 

 

    

 Više informacija:

 https://www.youtube.com/watch?v=6gJHLPBuz4s

 https://www.facebook.com/pages/EDUS-Edukacija-za-sve/156399031090257

 

Ispis PDF

OBAVJEŠTENJE

U nedjelju, 05. aprila katolici širom svijeta obilježavaju svoj najveći praznik – Uskrs. Koristimo se prilikom da svim učenicima, njihovim roditeljima i uposlenicima , pripadnicima katoličke vjeroispovijesti čestitamo nastupajući Uskrs i poželimo dobro zdravlje, porodičnu sreću i dalji uspjeh u radu.

U skladu sa školskim kalendarom za 2014/2015. godinu, petak 03.4.2015. godine u svim osnovnim školama na području Kantona Sarajevo je nenastavni i neradni dan.

 

HISTORIJSKA SEKCIJA

NAJVEĆI KRŠĆANSKI PRAZNIK JE USKRS. OBILJEŽAVA SE U PROLJEĆE, POSLIJE PRVOG PUNOG MJESECA PO PROLJETNOJ RAVNODNEVNICI. OVE GODINE KATOLICI GA SLAVE 5. , A PRAVOSLAVNI VJERNICI 12. APRILA. NJIME SE OBILJEŽAVA USKRSNUĆE ISUSOVO.

ISUS KRIST  JE , KAO SIN BOŽIJI, DOŠAO DA SPASI LJUDE GRIJEHA I ZLA. POMAGAO JE LJUDIMA, UČIO IH DA JE ZAPOVIJED LJUBAVI TEMELJNI ZAKON BOŽIJEG NARODA – LJUBAVI PREMA BOGU, PREMA BLIŽNJEM, PREMA SEBI. GOVORIO JE LJUDIMA O NADOLAZEĆEM KRALJEVSTVU BOŽIJEM . STEKAO JAKO MNOGO PRISTALICA, ALI I MNOGO NEPRIJATELJA , KOJI SU GA UHVATILI, IZVELI PRED SUD I OSUDILI NA SMRT.

NA VELIKI PETAK, OKO PODNEVA, RAZAPET JE NA KRIŽ(KRST), U PETAK NAVEČE SKINULI SU GA SA KRSTA I POLOŽILI U GROB, A U NEDJELJU RANO, PRIJE IZLAKA SUNCA JE USKRSNUO. U NAREDNIH 40 DANA POKAZIVAO SE SVOJIM APOSTOLIMA, A ZATIM NA MASLINSKOJ GORI IZAŠAO NA NEBO.

POSLJEDNJ DANI ISUSA KRISTA, POSLJEDNJA VEČERA, IZDAJA, RASPEĆE I USKRSNUĆE OBILJEŽAVA SE TRI DANA, OD VELIKOG ČETVRTKA, DO NEDJELJE.

PETAK PRED USKRS SMATRA SE NAJTUŽNJIM DANOM KRŠĆANSTVA, JER JE TOGA DANA ISUS   OSUĐEN I RAZAPET NA GOLGOTI U JERUSALEMU.GLEDAJUĆI ŠTA NAROD I VOJNICI RADE S NJIM REKAO JE „OČE OPROSTI IM JER NE ZNAJU ŠTA RADE.“

U NEDJELJU UJUTRO SVA CRKVENA ZVONA NAJAVLJUJU USKRSNUĆE ISUSOVO I VELIKU RADOST. SVEČANI PORODIČNI RUČAK POČINJE USKRŠNIM JAJIMA KOJI PREDSTAVLJAJU SIMBOL ŽIVOTA.

TO JE NAJVEĆI KRŠĆANSKI PRAZNIK, PRAZNIK SVEOPĆE BESMRTNOSTI. USKRSNUĆE JE ZAPOČELO VELIKI PREOBRAŽAJ ČOVJEKA, USPOSTAVILO NOVE ODNOSE MEĐU LJUDIMA. TO JE TRIJUMF ŽIVOTA NAD SMRĆU, SVJETLOSTI NAD TAMOM, RADOSTI NAD TUGOM.

SVIM KATOLIČKIM I PRAVOSLAVNIM VJERNICIMA ŽELIMO SRETAN USKRS.

 

Ispis PDF

02. 4.2015.

Međunarodni dan dječije knjige

 

Međunarodni dan dječije knjige obilježava se drugog aprila svake godine, a njime se želi ukazati na važnost dječije književnosti i ljubavi prema čitanju.

Drugi april je rođendan Hansa Christiana Andersena, najpoznatijeg pisca bajki. Međunarodni dan dječije knjige ili skraćeno ICBD – International Childrens Book Day osmišljen je da bi potaknuo djecu na čitanje i kako bi tu naviku održali tokom života. Kako bi ih što više zainteresirali za knjige, osnovana je International board on books for young people(IBBY) organizacija koja želi spojiti djecu širom svijeta putem knjiga. Njihov glavni cilj je promocija međunarodnog razumijevanja putem knjige za djecu. Također se trude da sva djeca imaju pristup različitim knjigama, potiču distribuciju kvalitetnih knjiga za djecu – posebno u zemljama u razvoju, te u globalu štite prava djeteta.

Od 1956. svake druge godine dodjeljuje se Andersenova nagrada – nagrada za najbolje postignuće i trajan doprinos na području dječije književnosti, te za najbolju ilustraciju od 1966. godine. Ova nagrada najviše je međunarodno priznanje autora i ilustratora dječijih knjiga. Prošle godine nagradu je osvojila Argentinka Maria Teresa Andruetto.

 

Ispis PDF

 

Općinsko takmičenje iz informatike

 

U subotu, 28.3.2015. godine  u našoj školi održano je općinsko takmičenje iz informatike.Takmičile su se ekipe učenika iz 11 osnovnih škola sa područja Općine Centar. Ekipa naše škole u sastavu:

Amer Mujagić, Alem Alić i Aladin Brdar osvojila je III mjesto.

 

 

Čestitamo učenicima i njihovoj nastavnici Daliborki Vilić