Nafija Sarajlić

Trenutno aktivnih Gostiju: 4 
Adresa:
Patriotske lige 57, 71000 
Sarajevo 
Telefon: + 387 33 21 38 23
Fax: + 387 33 20 92 32 
E-mail:

Ispis PDF

Obilježavanje godišnjice 105. motorizovane brigade, 18.2.2015. godine

 

Naši učenici i učenice su se i ove godine svojim literarnim radovima pridružili  tradicionalnoj proslavi obilježavanja godišnjice  105. motorizovane brigade, u organizaciji Općine Centar, Sarajevo. 

Naša učenica Esma Klisura  je napisala pjesmu o 105. motorizovanoj brigadi i osvojila PRVO mjesto. 

 

105. motorizovana brigada

U vihoru ratnom
Pod kišom granata
Nastala je Slavna
105. brigada

Ja čula sam priče
O brigadi Slavnoj
Jer ne pamtim dane
Tog vremena ratnog.

105. brigadu činili su
I stari i mladi
Nadali se slobodi
Radovali pravdi

Ti borci u ratu
A sada u miru
Strahuju i brinu
Za nas i našu Domovinu.

Esma Klisura VIII1

 

Čestitamo učenici Esmi Klisura i nastavnici Edini Konak

Više informacija: OVDJE

 

Ispis PDF

Resursni centar CPCD-a i Policija u zajednici Novi Grad organizuju besplatnu edukativnu radionicu na temu „Međuvršnjačko nasilje i zloupotreba droga“

 

Centar za promociju civilnog društva u saradnji sa Policijom u zajednici Novi Grad, 26. februara 2015. godine, organizovat će edukativnu radionicu namijenju roditeljima na temu „Međuvršnjačko nasilje i zloupotreba droga“.

Prema zvaničnim podacima prisutan je stalni trend porasta nasilja i zloupotrebe droga među mladima. Nasilje poznaje različite oblike, tako se manifestuje u vidu fizičkog (od čupanja za kosu, guranja, do ozbiljnih tjelesnih ozljeda), psihičkog (uznemiranje, odbacivanje iz društva), verbalnog (vrijeđanje, prijetnje, zastrašivanje), moralnog (prisiljavanje na djela koja dijete ne želi), materijalnog (otimanje novca, mobitela, školskih stvari) i seksualnog nasilja (dodirivanje).

Alarmantan je i podatak da se starosna granica prvog uzimanja droge sve više pomjera, pri čemu prema statističkim podacima od narkomanije boluju najčešće mladi između 13. i 25. godina.

Period djetinjstva i mladosti je period oblikovanja stavova i uvjerenja, između ostalog i o međuljudskim odnosima i prihvaljivim odnosno neprihvatljivim vrijednostima i stavovima. Naučeni obrasci ponašanja u mladosti se nastavljaju tokom cijelog života, stoga je neophodno uložiti dodatni trud u usvajanje prikladnih oblika ponašanja i pozitivnih životnih stavova u cilju kvalitetnog razvoja svakog djeteta. Porodica i roditelji pri tome imaju presudnu ulogu, što ujedno predstavlja i osnovni razlog organizacije ove radionice prvenstveno za roditelje.

Osnovni cilj radionice je podići svijest o prisutnosti droge i različitih oblika nasilja među mladima, prevenciji nasilja i zloupotrebi droga, identifikovati organizacije kojima se žrtve/korisnici opojnih sredstava mogu obratiti za pomoć, te omogućiti otvoreni dijalog i podsticati povjerenje između roditelja i policije.

Radionicu će voditi Aleksandar Pandurević, policijski službenik sa dugogodišnjim iskustvom u realizaciji edukativnih radionica za roditelje, učenike i nastavnike iz oblasti međuvršnjačkog nasilja i zloupotrebe droga.

Radionica će se organizovati u prostorijama Resursnog centra CPCD (Gradačačka bb) sa početkom u 18:00 sati. Broj mjesta je ograničen, te se savjetuje svim zainteresovanim roditeljima da što prije dostave svoju prijavu i na taj način osiguraju svoje učešće na radionici. Prijave se dostavljanju na e-mail:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript  sa napomenom: „Prijava na radionicu Međuvršnjačko nasilje i zloupotreba droga“. Za sva pitanja se možete obratiti putem e-maila:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript  ili putem telefona: 033 644 810. Učesnici ne plaćaju kotizaciju.

      

 

 

 

Ispis PDF

Dan sigurnijeg interneta 2015

 I ove godine će naša škola uzeti učešće u obilježavanju Dana sigurnijeg interneta. Tim povodom učenici će učestvovati u online takmičenju za djecu/učenike od V do IX razreda osnovnih škola širom BiH i Hrvatske na temu sigurnosti na internetu. Takmičenje će se realizirati dana 10. februara 2015. godine u periodu od 09:00 do 17:00 sati u formi online kviza sa pitanjima vezanim za sigurno korištenje interneta, koji će biti dostupan na web stranici www.boljiinternet2015.com posebno kreiranoj u cilju realizacije ovih aktivnosti.

Kviz je aktivan samo 10. februara – na dan obilježavanja, a odgovore na pitanja djeca mogu pronaći na njima poznatom BiH web portalu za sigurno korištenje interneta www.sigurnodijete.ba. Pobjednici će biti nagrađeni adekvatnim nagradama – uređajima kao što su pametni telefon ili foto aparat.

 

 

Ispis PDF

 OBAVJEŠTENJE ZA UČENIKE/CE DEVETOG RAZREDA

 Besplatna pripremna nastava za prijemni ispit i eksternu maturu počinje u subotu, 14.02.2015. godine u 9:00 sati u Tursko – bosanskom Sarajevo koledžu na Ilidži.

 Zainteresovani učenici mogu se prijaviti telefonom: 033 944 130

Instruktivna nastava će se održavati subotom, od 14.02. do 21.03.2015. godine.

 

 

Ispis PDF
 
5. FEBRUAR – DAN  SJEĆANJA,  TUGE I PONOSA

MARKALE

5. februar – Dan sjećanja, tuge i ponosa. Sjećanja na građane Sarajeva, borce, žene , djecu, mnoge znane i neznane junake, koji su izgubili živote u četvorogodišnjoj borbi za opstanak Sarajeva i BiH.

Dan koji nas podsjeća da njihove žrtve nisu bile uzaludne. Sarajevo i BiH su preživjeli. Ali i dan koji opominje – da se ne zaboravi i ne ponovi.

„Rat, rat – svi su izgovarali tu riječ. Ja i nisam baš puno znao o ratu dok mi roditelji nisu objasnili. Ali ni tada nisam bio svjestan, dok se nisam sam uvjerio. Svaki dan čula se pucnjava iz pušaka. Granate su odjekivale, a snajperisti su ubijali sa uživanjem , pa čak i nevinu sjecu. Tako mi je sada ta riječ „rat“ bila jasnija.“

6- aprila 1992.god. Republika BiH postaje suverena, međunarodno priznata zemlja. Bila je to želja većine njenih naroda izražena na referendumu 29. februara i 1. marta. Međutim, to je bio i početak krvavog rata koji će trajati četiri godine i koji će na ovoj balkanskoj vjetrometini biti jedan od najtežih sukoba u historiji.

„Živim u glavnom gradu moje domovine. Normalno bi bilo da idem u školu, da učim i spremam se za budućnost sa svojim vršnjacima. Moje školovanje je prekinuto 1992. godine ne mojom voljom. Moje nade i snove prekinule su granate i stradanja. Granate su rušile škole, obdaništa, bolnice. Normalni tokovi života bili su prekinuti.“

Oružani napad bivše JNA i paravojnih snaga SDS-a počeo je 5. aprila, a otvoreni napad na Sarajevo i BiH počeo je 6. aprila  1992. Pale su i prve žrtve. Na mostu Vrbanja snajperisti su ubili Suadu Dilberović i Olgu Sučić, prve žrtve rata u Sarajevu.

U prvoj fazi rata agresor je pokušao brzim, neočekivanim udarom osvojiti grad. Kada u tome nije uspio primjenio je drugu strategiju. Držao je grad pod opsadom. Kontrolisao je sve prilaze i sve objekte od strateškog značaja. Sarajlije su bile bez vode, struje, plina, hrane. Iz dobro utvrđenih položaja po brdima granatama su sijali smrt po gradu.

Ginuli su ljudi čekajući u redu za hljeb, noseći vodu,  djeca koja su se igrala ispred svojih kuća, ili pokušavala ići u školu.

Ferhadija, Alipašino polje, Boljakov potok, Dobrinja, Drvenija...

Markale 5. februar 1994. godine, ubijeno 68 ljudi, 144 ranjeno.

„Danima tutnji, gori, razara taj prokleti rat. Strah koji osjećam je ogroman. Sve manje imam snage za dalje, jer svaki naredni dan je gori od onog prošlog. Zbog svega toga ružnog što se dešava ostala sam bez svojih najmilijih. Moja majka i brat su poginuli. Dok sjedim sama u  mračnom i hladnom podrumu krijući se od granata najviše mi je trebala moja majka. Suze su same klizile niz moje lice. Kako je teško biti sam u ovo grozno vrijeme, vrijeme pakla, ubijanja i zla...“

Sarajevo je preživjelo više od 1000 dana potpune blokade. Hrabrošću, požrtvovanošću i izuzetnom snalažljivošću, uz velike žrtve Sarajevo je ostalo slobodan, jedinstven grad, a način preživljavanja, pružanja otpora i snabdjevanja grada ostaće u historiji zapisano velikim slovima kao obavezno štivo koje će buduće generacije još dugo istraživati.

U Sarajevu je u toku  rata ubijeno, umrlo od gladi, hladnoće i nestalo 10 514 civila, od kojih je 1598 djece. Registrovan je 1741 invalid, od kojih 356 djece.

Ovaj dan , 5. februar , dan kada je počinjen zločin na lokalitetu Markale, Skupština Kantona Sarajevo proglasila je Danom sjećanja na sve stradale građane grada Sarajeva.

HISTORIJSKA SEKCIJA

 

Ispis PDF

 

 ZIMSKI  RASPUST U BIBLIOTECI 

JU Biblioteka Sarajeva organizuje projekat pod nazivom - Zimski raspust u Biblioteci.

Vrijeme realizacije projekta je od 05.01.2015. do 30.01.2015. godine.
Cilj projekta je da djeca provedu vrijeme u Biblioteci Sarajeva na edukativan, kreativan i zabavan način.

Odjeljenja Biblioteke Sarajeva u kojima se realizira projekat Zimski raspust u Biblioteci su:

Odjeljenje za djecu i mlade, Radićeva br. 7, 
Odjeljenje Vratnik, Mustafe Dovadžije br.17, 
Odjeljenje Otoka, Žrtava Fašizma br.1,
Odjeljenje Alipašin most II, Kasima Hadžića br.6 ,
Odjeljenje Trg Nezavisnosti br.13,
Odjeljenje Dobrinja, Omladinski radnih brigada br.2 i
Odjeljenje Hadžići, Hadželi br.151.

Ulaz na sve radionice je besplatan.

JUBiblioteka Sarajeva 

 

Ispis PDF

Čestitka povodom nastupajućeg praznika Božića

07.01.2015.

 Svim učenicima pravoslavne vjeroispovijesti, njihovim roditeljima, zaposlenicima  koji obilježavaju i proslavljaju jedan od najvećih hrišćanskih praznika Božić, želimo Sretan Božić, uz želje za dobro zdravlje i uspjeh na porodičnom i poslovnom planu.

 

Ispis PDF

 O B A V I J E S T

  I      Podjela učeničkih knjižica je u utorak, 13.01.2015. godine po sljedećem rasporedu:

 ·         za odjeljenja III, V, VII i IX razreda u 10:00 sati;

·         za odjeljenja prvog razreda u 10:30 sati;

 ·         za odjeljenja II, IV, VI i VIII razreda u 11:00 sati.

 

II     Redovna nastava u II polugodištu školske  2014/2015.godine počinje u četvrtak,29.01.2015.godine .

 ·          U prvu smjenu (8:00 sati) dolaze učenici II, IV, VI i VIII razreda.

·          U drugu smjenu (14:00 sati) dolaze učenici I, III, V, VII i IX razreda.

 

 BESPLATNO KLIZANJE ZA UČENIKE NAŠE ŠKOLE

Kao i prethodnih godina, Općina Centar je obezbjedila besplatno klizanje u Olimpijskoj dvorani “Zetra” za učenike osnovnih škola sa svog  područja.

Termini klizanja

Januar: Svakim danom od 02.01. – 31.01.2015. godine od 08:00 do 09:00 sati.

U cilju identifikacije potrebno je ponijeti đačku knjižicu. 

 

 DRAGI UČENICI, ŽELIMO VAM UGODAN ZIMSKI RASPUST !

 

 

Ispis PDF
25.12.2014. 
Ispis PDF

POSJETA NARODNOM POZORIŠTU- SARAJEVO

Učenici sedmih  razreda  naše  škole, u pratnji nastavnica  Verice Mušović, Adhe Kraljić i Suade Čamo su 22.12. 2014 .godine posjetili Narodno pozorište Sarajevo. U okviru dugogodišnjeg  projekta koji je nastao u saradnji Općine Centar i Narodnog  pozorišta, naši učenici su pogledali baletnu predstavu “Palčica” prema bajci Hansa Christiana Andersena

  

Više informacija: ovdje

 

Ispis PDF

   POSJETA UČENIKA/CA BIBLIOTEKARSKE SEKCIJE 10. ZIMSKOM SALONU KNJIGE

Članovi Biblitekarske sekcije u pratnji bibliotekarke, Azre Kumro, 23.12.2014.godine, posjetili su 10. Zimski salon knjige koji se tradicionalno održava u Sarajevu. Cilj posjete je osnažiti ljubav prema knjigama i pojačati svijest o važnosti čitanja. Škola podstiče čitanje kao kompetenciju značajnu za cjeloživotno učenje i informacijsku pismenost. Učenici su uživali u razgledanju i kupovini knjiga. Svaki učenik je uspio pronaći nešto za sebe.

                                      

 

Ispis PDF

ODRŽANA EDUKATIVNA SESIJA “ODNOS DJECE I MEDIJA”

Centar za razvoj omladinskog aktivizma u partnerstvu sa Općinom Centar i Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, 23.12.2014. godine održali su drugu edukativnu sesiju s ciljem medijskog odgoja koji pomaže u sticanju određenih znanja i vještina koje su nužne za njihovo korištenje kako bi se djeca i mladi naučili ophoditi s medijima. Pet učenika/ca sedmih razreda u pratnji bibliotekarke, Azre Kumro, prisustvovali su sesiji.