Nafija Sarajlić

Trenutno aktivnih Gostiju: 6 
Adresa:
Patriotske lige 57, 71000 
Sarajevo 
Telefon: + 387 33 21 38 23
Fax: + 387 33 20 92 32 
E-mail:

Ispis PDF

Dan armije

15 aprila Armija Bosne i Hercegovine slavi svoj rođendan. Nastala je u četverogodišnjoj borbi naših naroda za slobodu, od malih odreda organizovanih po ulicama i kvartovima, do moderne, dobro naoružane i obučene armije.

Kada je 5. aprila 1992. godine počelo razaranje Sarajeva i drugih bh gradova, počeo je i organizovani otpor. Patriote okupljene oko Patriotske lige, Zelenih beretki i samostalnih grupa nastalih u gradskim mahalama i seoskim naseljima, uspješno su odolijevali napadima.

Predsjedništvo BiH donijelo je Uredbu sa zakonskom snagom o ukidanju bivšeg Republičkog štaba i organizovanju Štaba teritorijalne odbrane BiH, a proglašena je i neposredna ratna opasnost. Štab teritorijalne odbrane BiH konstituisan je 15. aprila 1992. god. i taj dan se obilježava kao Dan armije BiH. Uredbom predsjedništva od 20. maja teritorijalna odbrana mijenja ime u Armija BiH , koja je tada brojala oko 100 000 vojnika. Do prve polovine maja 1993. godine izvršano je objedinjavanje manjih vojnih jedinica u veće , a Glavni štab preimenovan u Generalštab. Iako slabo naoružana, a sprječena da se naoruža zbog embarga Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, Armija je svakoga dana sve više napredovala i oslobađala dio po dio naše domovine. Do kraja 1995. ona je izrasla u moćnu snagu, sastavljenu od brigada, divizija i vojno-logističkih jedinica , u pet korpusa.

Dejtonski mirovni sporazum potvrdio je ono za šta su se borili  naši narodi – jedinstvenu, suverenu BiH. Ovaj sporazum je  predvidio  i stvaranje jedinstvene armije, moderne i dobro naoružane, kao i obuku mladih starješina u najboljim centrima NATO pakta. Zajedno sa jedinicama  HVO - a Armija je transformirana u Vojsku Federacije, a reformom odbrambenog sistema, 1. decembra 2005.  godine formirane su jedinstvene Oružane snage Bosne i Hercegovine.

Tako je Armija BiH postala garant mira i prosperiteta naše zemlje, ponos svoga naroda i  realna snaga sa kojom se mora računati.         

 

Referat pripremila Historijska sekcija.

Ispis PDF

USPJESI UČENIKA /CA VIII i IX RAZREDA NA OPĆINSKOM TAKMIČENJU IZ FIZIKE 08.4.2016.

U prostorijama Osnovne škole „Alija Nametak“ održano je općinsko takmičenje učenika iz fizike. Takmičili su se učenici osmih i devetih razreda iz svih osnovnih škola sa područja općine Centar i to u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji.

U pojedinačnoj konkurenciji učenika osmih razreda prvo mjesto osvojio je Tarik Muharemović iz Osnovne škole „Safvet-beg Bašagić“, na drugom mjestu je Azra Žunić iz škole „Alija Nametak“, a na trećem Azra Osmanović, učenica škole „Nafija Sarajlić“. U ekipnoj konkurenciji osmih razreda prvoplasirana je OŠ „Safvet-beg Bašagić“, drugo mjesto je osvojila škola „Alija Nametak“, a treće Osnovna škola „Nafija Sarajlić“.

 

Od učenika devetih razreda, u pojedinačnoj konkurenciji, najbolji je bio Vedad Grbo iz škole „Safvet-beg Bašagić“, drugo mjesto zauzeo je Amar Hadžić također iz škole „Safvet-beg Bašagić“, a treće Bakir Bajrović iz škole „Isak Samokovlija“. U ekipnoj konkurenciji učenika devetih razreda prvo mjesto je zauzela škola „Safvet-beg Bašagić“, drugoplasirana je OŠ „Nafija Sarajlić“, dok je treće mjesto pripalo školi „Musa Ćazim Ćatić“.

 

Nakon prigodnog kulturno-umjetničkog programa, koji je pripremila škola domaćin takmičenja, najboljim učenicima kao nagrade su dodijeljene prigodne knjige, a najuspješnijim školama diplome.

Čestitamo našim uspješnim učenicima i učenicama u nadi da će se njihovo znanje prepoznati  kroz njihovo dalje školovanje i obrazovanje.

Posebne čestitke za postignute rezultate upućujemo našoj nastavnici Divni Petrović, jer  svoje znanje i vrijeme već dugi niz godina prenosi na učenike i zajedno sa njima postiže visoke rezultate.

Želimo im mnogo uspjeha na daljem takmičenju.

 http://www.centar.ba/novost/11873/ucenici-skole-safvet-beg-basagic-pobjednici-takmicenja-iz-fizike

Ispis PDF

PREZENTACIJA PROJEKT GRAĐANIN- CIVITAS

 

U ponedjeljak, 4.4., i četvrtak, 7.4.2016. godine, su održane prezentacije razrednih portfolija učenika/ca  IX-tih razreda, PROJEKT GRAĐANIN- CIVITAS.

Ovim časovima prezentacije su prisutvovali: pedagog škole Ifeta Bajramović, nastavnici naše škole: Edina Konak, Amina Mirojević- Kamenica, Fahro Čengić, Safija Husić, Esma Fazlagić- Idrizović i Aida Petković.

Učenici/ce IX -tih razreda su radili na izradi portfolija uz pomoć predmetne nastavnice građanskog obrazovanja Alene Barlov- Siddi.

Ispis PDF

OGLEDNI ČAS IZ MATEMATIKE

 

U četvrtak, 07.4.2016. god. održan je ogledni čas iz matematike Sabiranje i oduzimanje razlomaka u VI3 odjeljenju. Kroz interaktivne igrice učenici su rješavali zadate zadatke uz adekvatne primjere i razbili moguće predrasude pojedinaca o tzv. suhoparnoj matematici. Času je prisustvovala pedagogica, kolegice i kolege iz predmetne i razredne nastave. Čas je realizirala profesorica Daliborka Vilić.

Provjeri svoje znanje iz matematike: http://learningapps.org/223895

 

 

Ispis PDF

POSJETE POVODOM 6. APRILA

Učenici četvrtog razreda (IV1, IV2 i IV3) sa svojim razrednicama posjetili su Filmsku akademiju u Sarajevu na Bistriku. Dočekali su nas profesori – režiseri, studenti režije i ostalo osoblje. Gledali smo kratki dokumentarni film „Deset minuta“ režisera Ahmeda Imamovića u kino sali pomenute akademije. Učenici/ce su nakon projekcije imali priliku razgovarati sa gospodinom Ahmedom, njegovim kolegom Bojanom Mijatovićem i studentima. S obzirom da su studenti ne samo iz BiH , nego iz cijelog svijeta, djeca su sa oduševljenjem imala priliku razgovarati na engleskom jeziku. Gospodin Bojan je učenicima prezentirao kako i na kojem principu radi kamera, objasnio  stručne nazive, sklapao kameru i dao mogućnost da svaki učenik dodirne i da vidi sve ono o čemu je govorio. Ono što je posebno učenike oduševilo jeste što su svi imali priliku da kažu nešto o sebi i da budu snimljeni kamerom od strane režisera Ahmeda. I to nije sve. Topao doček, lijepa riječ i atmosfera učenicima su bili još ljepši, jer osoblje Filmske akademije je za sve učenike pripremilo  sok i kolač.

Puni utisaka učenici/ce su krenuli u dalju posjetu.

Begova džamija! I tu zaista lijep prijem gospodina Vahidina. Uz njega su učenici /ce imali priliku vidjeti svaki kutak ovog lijepog zdanja, naučiti kako se šta zove, čemu služi. Saznali su kada je džamija napravljena, ko je sagradio. Učenici su imali mnogo pitanja. Krenuli su dalje sa posjetom.

U miru i tišini, obišli smo i  katedralu Srca Isusova. Mnogo zanimljivih stvari  smo vidjeli i naučili.

Potom Saborna crkva!

I tu lijep doček. Sve što nas je zanimalo čuli smo od našeg domaćina Mire. Učenike je zanimala unutrašnjost ovog lijepog zdanja ali i kako se provode molitve. Pitali su čemu šta služi, kako i kada se koristi. Učenike je interesovalo kada je sagrađena Saborna crkva.

I na kraju dočekala nas je gospođa Anja u Jevrejskoj aškenaskoj sinagogi.

Pitanjima nikad kraja. Učenici su imali mnogo interesovanja.

Naš jednodnevni izlet  je bio pun sadržaja. Zadovoljni, sretni, puni lijepih utisaka u popodnevnim satima vratili smo se kućama. 

 

Ispis PDF

6. aprila 2016. godine predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić ugostio Nejlu Karić - učenicu IX2 odjeljenja, najtalentovaniju bosanskohercegovačku plivačicu

Više informacija: http://www.centar.ba/novost/11859/ajnadzic-ugostio-najtalentovaniju-bosanskohercegovacku-plivacicu 

Ispis PDF

 6. april, Dan oslobođenja grada Sarajeva

Prije 71 godinu, 6. aprila 1945. god. partizanske jedinice NOVJ ušle su u grad Sarajevo i oslobodile ga od fašističkog okupatora. Preko Hreše i Višegradske kapije na Vratniku , u nezadrživom naletu, spustili su se partizani do Baščaršije i rijeke Miljacke. Narod je sa velikim oduševljenjem dočeko i prihvatio svoje oslobodioce. Bio je to kraj još jedne borbe za opstanak i preživljavanje i još jedna pobjeda Sarajlija. To je datum koji je obilježio našu prošlost, ali i odredio našu budućnost.

Sarajevo ima svoju prošlost, dugu priču ispričanu od mlađeg kamenog doba, Rimljana, osmanskog i ausrijskog perioda, pa do modernog doba. Pričaju je spomenici svih vremena i stilova, crkve, sinagoge, džamije. Uski krivudavi kaldrmisani sokaci, mostovi,česme parkovi. Grad je ovo buna i ratova, osvajača koji su ga pustošili irazarali, ali on se ponovo rađao, uzdizao i obnavljao.

Grad Sarajevo utemeljio je sredinom 15. Stoljeća moćni i mudri Isa-beg Isaković, sa jasnom namjerom da podigne šeher, veliki grad, a ne samo  konačište , mjesto predaha na dugom putu osmanskog osvajaja. „Cvijet među gradovima i grad gazija i boraca.“

Isa – begovo djelo nastaviće Gazi Husref-beg i mnogi, mnogi drugi. Grad je rastao, razvijao se kao politički, kulturni i privredni center ovog dijela Osmanskog carstava.

„ Na zemlji ima mnogo gradova po imenu Saraj..., ali ovaj bosanski kameni šeher Sarajevo je od svih ovih napredniji, ljepši, življi. U donjem i gornjem dijelu šehera teku bezgranične i bezbrojne žive vode , a sa svih strana ukrašen je mnogobrojnim baščama, koje izgledaju kao ružičnjaci, ili ograđene rajske bašče... Sama čaršija je veoma privlačna i izgrađena po planu.“, tako kaže Evlija Čelebija u svom Putopisu iz 17. Stoljeća.

Napredovanje Sarajeva zaustavio je princ Eugen Savojski. Spalio je grad, pri tom uništivši mnoge historijske i kulturne spomenike. Sarajevu je trebalo gotovo dva stoljeća da se oporavi.

Dolazak austrougarske vlasti dovodi do korjenitih promjena. Grade se kompleksi novih gradskih četvrti, izvršena je regulacija korita Miljacke, izgrađena je kanalizacija, vodovod, električna rasvjeta, tramvajski saobraćaj. Orijentalni šeher dobija novu fizionamiju modernog evropskog grada.

I tako do 28. 6. 1914. Tog dana za Sarajevo će čuti cijeli svijet, a sarajevski atentat će ući u sve udžbenike historije kao tragični događaj koji je svjetskim silama poslužio kao povod za krvavi  svjetski rat. Nakon ovog rata Sarajevo ulazi u period koji historičar Robert Dania opisuje kao „Zaboravljeni grad Kraljevine Jugoslavije“.

A onda stiže 6. April 1941.godine. To je dan početka II svjetskog rata u Kraljevini Jugoslaviji. Aprilskim ratom Sarajevo se našlo u središtu tragičnih ratnih zbivanja. U četrverogodišnjoj borbi naših naroda protiv fašista i njihovih pomagača u najtežim uslovima okupacije ostao je nepokoreni grad. Bio je centar antifašističke borbe i ilegalnog pokreta. U ratu za oslobođenje zemlje poginuo je 10 961 građanin Sarajeva, 12, 8  % njegovog stanovništva, a oko 1500 poginulo je u jedinicama narodnooslobodilačke vojske na bojištima širom zemlje.

Nažalost, grad Sarajevo i njegovi građani pamte još jedan 6. April – 1992. Godine, početak agresije na našu zemlju. Sarajevo je počelo preživljavati najteže dane u svojoj historiji. Grad se našao pod blokadom i opsadom. Pune tri godine njegovi žitelji su opstali u najtežim uvjetima bez struje, vode, plina i hrane. Hrabrošću, požrtvovanošću i izuzetnom snalažljuvošću njegovih građana Sarajevo je preživjelo i ostalo slobodan grad. Način preživljavanja i borba Sarajlija ostaće u historiji zapisana kao obavezno štivo koje će buduće generacije još dugo istraživati.

„I u koje god doba dana i sa kojeg god uzvišenja bacite pogled na Sarajevo, vi uvijek i nehotice pomislite isto. To je grad. Grad koji dotrajava i umire i u isto vrijeme se rađa i preobražava.“ (Ivo Andrić)

Više od 500 godina historije grada su godine životnih lekcija svijetlih i mračnih, radosnih i tužnih koje su oblikovale generacije Sarajki i Sarajlija. Bogata historija je učinila naše Sarajevo učionicom života, učionicom iz koje izlaze dobri i loši đaci. Na one dobre smo ponosni i nikad im nećemo moći iskazati dovoljno zahvalnosti za sve što su učinili, čine i činiće za ovaj grad i njegove sugrađane. A onim lošim  se moramo zahvaliti što nam nekada i previše bolno i fatalno ukazuju na naše slabosti i propuste.

Ovaj grad u kome možda i nisam bio najsrećniji,
ali u kome je sve moje i u kome uvijek mogu
naći barem nekog od vas koje volim
I reći vam da sam tužan do očajanja.
Ovde zovnem li i topole svoje sugrađanke,
i one čak znace šta je to što me boli.
Jer ovo je grad u kome možda i nisam bio najsrećniji,
ali u kome i kiša kad pada nije prosto kiša.

                                                       Izet Sarajlić

Referat povodom Dana oslobođenja grada Sarajeva pripremila Historijska sekcija

Ispis PDF

Svijetlimo u plavom za sve sa autizmom

Danas je 2.april, Svjetski dan osoba sa autizmom. Evo kako su se učenici VIII1 odjeljenja i nastavnica B/H/S jezika i književnosti Suada Čamo pridružili akciji "Light it up blue"

 

 https://www.magisto.com/album/video/cSA4Rl1CB0E7fXJjdQ1EBw

 https://www.noteboardapp.com/suadacamo?embed 

 https://www.facebook.com/EDUS-Edukacija-za-sve-156399031090257/

Ispis PDF

02. 4. 2016.

Međunarodni dan dječije knjige

Međunarodni dan dječije knjige obilježava se drugog aprila svake godine, a njime se želi ukazati na važnost dječije književnosti i ljubavi prema čitanju.

Drugi april je rođendan Hansa Christiana Andersena, najpoznatijeg pisca bajki. Međunarodni dan dječije knjige ili skraćeno ICBD – International Childrens Book Day osmišljen je da bi potaknuo djecu na čitanje i kako bi tu naviku održali tokom života. Kako bi ih što više zainteresirali za knjige, osnovana je International board on books for young people(IBBY) organizacija koja želi spojiti djecu širom svijeta putem knjiga. Njihov glavni cilj je promocija međunarodnog razumijevanja putem knjige za djecu. Također se trude da sva djeca imaju pristup različitim knjigama, potiču distribuciju kvalitetnih knjiga za djecu – posebno u zemljama u razvoju, te u globalu štite prava djeteta.

Od 1956. svake druge godine dodjeljuje se Andersenova nagrada – nagrada za najbolje postignuće i trajan doprinos na području dječije književnosti, te za najbolju ilustraciju od 1966. godine. Ova nagrada najviše je međunarodno priznanje autora i ilustratora dječijih knjiga. 

Ispis PDF

USPJEŠNI SPORTISTI U III2

  Sportski Savez Kantona Sarajevo održao je manifestaciju „Izbor sportiste  Kantona Sarajevo“  kojem je prisustvovao ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić. Za najperspektivnijeg sportistu u hrvanju proglašen je učenik Affan Smajić.

Na takmičenju Karate kluba  Ilijaš organizovan pod nazivom Rašid Buća 2016. propratilo je i učestvovalo 533 takmičara. KK Perfekt je osvojio 42 medalje. Učenik Tarik Begović je osvojio 1. mjesto u grupi i 4. mjesto u katama.

Škola fudbala „Bambinos“ – interna liga organizovala je takmičenje u Sarajevu  „Mladi fudbaleri Bambinosa“osvojili su 2.  mjesto, a za najkorisnijeg  igrača izabran je Nidal Hujić.

Čestitamo našim mladim sportistima iz  III2 odjeljenja i njihovim trenerima. Želimo puno uspjeha u daljem radu i na budućim  takmičenjima uz svu našu podršku.

 

Ispis PDF

POSJETA UČENIKA/CA SEDMOG RAZREDA NARODNOM POZORIŠTU

U srijedu, 16.3.2016. godine u 19 : 30 sati učenici VIIi  VII2  razreda u pratnji razrednice Sanele Muratović i razrednika Samira Belkića posjetili su Narodno pozorište u Sarajevu.  U okviru dugogodišnjeg  projekta koji je nastao u saradnji Općine Centar i Narodnog  pozorišta, naši učenici su pogledali  predstavu “Neko drugo ja”.

 

 

Ispis PDF

ASOCIJACIJA XY U SARADNJI SA ŠKOLOM  KREIRALA DVA EDUKATIVNO KRATKA FILMA O ZDRAVLJU I ZDRAVIM ŽIVOTNIM STILOVIMA MLADIH

Asocijacija XY realizira cikluse radionica za učenike viših razreda naše škole na temu vršnjačko nasilje, zdravo odrastanje i reproduktivno zdravlje.

Škola je od strane Asocijacije XY  proglašena školom pozitivne prakse vezano za realizaciju predmeta ZDRAVI ŽIVOTNI STILOVI.

 SNIMANJE FILMA O ZDRAVIM ŽIVOTNIM STILOVIMA U NAŠOJ  ŠKOLI 

U subotu, 05.03.2016. godine, u našoj školi je sniman kratki film o Zdravim životnim stilovima u organizaciji Asocijacije XY. Za snimanje ovog filma su bili angažovani učenici naše škole (članovi dramske sekcije i učenici od V-IX razreda koji pohađaju nastavu iz predmeta Zdravi životni stilovi u našoj školi.)

 

 "Prve korake" u realizaciji ideje o angažovanju  naših učenika su pratile nastavnice Alena Barlov - Siddi (nastavnica Zdravih životnih stilova) i nastavnica Suada Čamo (voditeljica dramske sekcije ), uz stručnu pomoć pedagogice škole Ifete Bajramović. U aktivnostima su pomagale i nastavnica Divna Petrović i uposlenica Munevera Čano. O terminu promocije filma ćemo obavijestiti sve učenike i roditelje naše škole. 

Ovdje možete pogledati djelić atmosfere sa snimanja filma

https://vimeo.com/158302930