Nafija Sarajlić

Trenutno aktivnih Gostiju: 4 
Adresa:
Patriotske lige 57, 71000 
Sarajevo 
Telefon: + 387 33 21 38 23
Fax: + 387 33 20 92 32 
E-mail:

Ispis PDF

U SUSRET MEĐUNARODNOM DANU

 LJUDSKIH PRAVA

  10.12.2016.

 

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, Mreža za izgradnju mira je i ove školske godine uputila poziv školama, brojnim organizacijama i institucijama, te tako  poslala  poruku o važnosti i poštivanju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini.

Naša škola, u okviru  Javne i  kulturne djelatnosti škole i časova odjeljenskih zajednica, ove školske godine sprovodi niz aktivnosti  koje su vezane za obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava. Tako su naši učenici/učenice  pokazali spremnost da svojim učešćem u navedenim aktivnostima  daju svoj doprinos u u cilju promovisanja Sedmice ljudskih prava u periodu od 4.-10. decembra.

Koncept aktivnosti :

Koncept aktivnosti u JU Osnovna školaNafija Sarajlić”,  Sarajevo 

Promovisanje Sedmice ljudskih prava na časovima OZ-a (učenici /učenice i njihovi  razrednici/razrednice).

Učešće na  takmičenju literarnih radova  Obojimo svijet bojama mira i ljudskih  prava koje provodi Mreža za izgradnju mira  ( članovi/članice literarno-novinarske  sekcije   i nastavnica  BHS jezika i književnosti, Edina Konak).

Izrada plakata koji promoviše  ljudska prava kroz stihove poznatih pjesnika (članovi  recitatorske sekcije i nastavnica BHS jezika i književnosti Suzana Timarac).

Izrada portfolija  (članovi sekcije  Dječji forum, -„Ja građanin“ i nastavnica Alena Barlov-Siddi) .

Izložba likovnih radova(članovi  likovne sekcije  i nastavnica  Aida Đulić-Agić).

Izrada plakata čija  simbolika povezuje svu djecu svijeta  (članovi bibliotekarske sekcije i  bibliotekarka  Azra Kumro ).

Kreativna radionica  (  članovi dramske i filmske sekcije , nastavnica BHS jezika i književnosti  Suada Čamo)  Dramska sekcija -priprema i izvedba  interaktivnog perfomansa.  Motivacione ključne riječi  su stihovi pjesme Priđi mi bliže  čiji je autor  Damir Urban. Članovi filmske sekcije-promocija školskog videa „Ruke zamijeni krilima“. 

Ispis PDF

NEDJELJA/TJEDAN  „UPOZORAVANJE NA OPASNOST OD MINA“

03.12. – 10.12.2016. GODINE

U srijedu, učenici/ce šestog razreda Lejla Crnovršanin, Muhamed Efendić, Ajsela Jahić, Emin Zonić i Ajna Kadrić , u pratnji nastavnice biologije Enide Prutina prisustvovali su predavanjima (Svjetski dan invalidnih osoba), (Svjetski dan ljudskih prava) i „Upozoravanje na opasnost od mina“ u prostorijama Crvenog križa općine Centar Sarajevo.

 

Ispis PDF

Sedmica informatičke edukacije od 5. do 11. decembra 2016. godine

JU OŠ „Nafija Sarajlić“ se i ove godine uključuje u najveći informatičko-edukativni događaj u historiji učenja pod nazivom Sat kodiranja.

Cilj ovog pokreta je da se programiranje (algoritamski način razmišljanja) približi učenicima na jedan drugačiji način, kroz specijalno dizajnirane tutorijale kao što su Minecraft, Star Wars, Angry Birds i uz velik izbor drugih tutorijala. Tutorijali liče na igru, a razvijaju način razmišljanja zbog kojeg će mladi mnogo bolje razumijeti tehnologiju koju svakodnevno koriste.

Sati kodiranja održat će se u periodu od 5. decembra do 18. decembra, kroz časove informatike i na dodatnoj nastavi iz informatike.

Kodiranje možete probati na www.code.org 
 
Ispis PDF
PROMOCIJA ŠKOLSKOG VIDEA POVODOM
 DANA DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE
                        
  
    Školski video možete pogledati ovdje  https://vimeo.com/193266828
 
https://s13.postimg.org/5744w8mif/priredba_2016_vimeo.jpg 
     
Ispis PDF

DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE – 25. NOVEMBAR

Prije tačno 73 godinu , 25. novembra 1943.god. u Mrkonjić Gradu Bosna i Hercegovina je na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a obnovila svoju državnost.  To je jedan od najznačajnijih datuma u historiji BiH. Tada je utemeljena slobodna, suverena republika , ravnopravna zajednica svih naroda koji u njoj žive.

 Na zasjedanju je odlučeno da BiH uđe u sastav Demokratske Federativne Jugoslavije kao federalna jedinica ravnopravna sa ostalih pet republika. Granice Bosne i Hercegovine  su potvrđene i priznate kao rezultat višestoljetnog političkog, kulturnog i demografskog kontinuiteta i razvoja.

U Rezoluciji prihvaćenoj na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a naglašeno je:„Prvi put u historiji BiH predstavnici Srba, Hrvata i Muslimana ujedinjeni u narodnooslobodilačkom pokretu , stupili su na isti put donošenja političkih odluka koje će otvoriti put našim narodima da organizuju svoju zemlju prema svojoj volji i interesima, na osnovama rezultata borbe jugoslovenskih naroda i naroda BiH, u kojoj je garantovana potpuna jednakost i ravnopravnost svih naroda.“

Tako je u noći 25/26. novembra1943. u Mrkonjić Gradu obnovljena državnost BiH, uvažavajući državnopravnu tradiciju iz srednjeg vijeka i približno utvrđene granice iz osmanskog i austrijskog perioda.

Jedan od učesnika Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a Skender Kulenović , zapisao je o atmosferi koja je tamo vladala:“ Večeras, 25. na  26. novembar, u jeku krvavih bitaka, Bosna i Hercegovina u Mrkonjić Gradu ostvaruje san svojih najboljih sinova...Tu, u toj blještavoj dvorani, gdje se odvija ovo veliko zasjedanje večeras su se sabrali na svoju prvu skupštinu najbolji Srbi, najbolji Hrvati, najbolji Muslimani, od ravne Posavine, do hercegovačkog krša, od Drine do masivne Dinare i bratimeći se kuju „SIROTICI KLETOJ“ svijetlu budućnost... Mi smo klicali i izlazili u novembarsku noć. Mrak i magla ležali su na Zemlji. Zaista, okrvavljena i izmučena Bosno i Hercegovino, to je bilo pred tvoje svitanje.“

U sastavu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije BiH će ostati do njenog raspada 1992. godine. Te godine na referendumu 29. februara i 1. marta njeni narodi će se izjasniti za  samostalnu i nezavisnu državu, državu ravnopravnih građana BiH.

 HISTORIJSKA SEKCIJA

Svim učenicima/cama i zaposlenicima čestitamo Dan državnosti. 

Shodno školskom kalendaru za 2016/2017. godinu, petak 25.11.2016. godine je praznični neradni i nenastavni dan. 

 

               

 

Ispis PDF

PRIREDBA POVODOM DANA DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

U holu škole, 23.11.2016. godine, održana je priredba povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Prigodnim programom gledaoce su zabavljali učenici/ce, članovi sekcija. Program je trajao 45 minuta. Programu su prisustvovali nastavnici/ce, učenici/ce i veliki broj roditelja. Repertoar tačaka su pripremili članovi komisije za KJD škole. Nastupile su sekcije od I-IX razreda.

 Raspored tačaka:

1.Orkestar-himna ( Indira Košarić)

2. Voditeljica  Asija Kadrić VI2

3. Obraćanje direktora škole (gosp. Zijad Numić)

4. Šta znamo o domovini (Učenici prvih razreda)

5. Domovina (Fahro Čengić)

6. Hor (Indira Košarić)

7. Kada snujem snove (Suzana Timarac)

8. Godina (Dramska III)

9. Domovina u očima djece (Suada Čamo)

10. Ples  „Salut“ (Verica Mušović)

11. Odjava-voditeljica Asija

 

Ispis PDF

18.11.2016.

POSJETA UČENIKA ČETVRTOG RAZREDA KULTURNO – HISTORIJSKIM ZNAMENITOSTIMA GRADA SARAJEVA

U petak, 18. novembra 2016. godine učenici/ce IV1, IV2 i IV3 odjeljenja, u pratnji svojih učiteljica Nisvete Grabovica, Ifete Šuvalija i Amne Pašić Krečar realizirali su vanučioničku nastavu posjetom Baščaršiji i Vijećnici. Učenici/ce su imali priliku  pogledati izložbu u sarajevskoj Vijećnici.

Učenici su  bili zadovoljni i sretni.

 

 

Ispis PDF

5.11.2016.

OPĆINSKO TAKMIČENJE IZ PROGRAMA

 „UPOZORAVANJE NA OPASNOST OD MINA“

U organizaciji Crvenog križa općine Centar u prostorijama Kulturno – umjetničkog društva (KUD) „Željezničar“ održano je 12. Općinsko takmičenje iz programa „Upozoravanje na opasnost od mina“ za učenike osnovnih škola sa područja općine Centar. Na takmičenju je učestvovalo deset osnovnih škola, a svaka ekipa sastojala se od tri učenika sedmog razreda. Pred učenicima su bila četiri zadatka („Test od deset pitanja“, „Slogan“, „Ispravi tekst“ i „Sastavi riječi od datih slova“).

Učenici naše škole  Alija Avdić VII1, Adna Hasanović VII3  i Iman Klačar VII3 osvojili su drugo mjesto. Učenici su bili u pratnji nastavnice biologije – voditeljice sekcije Enide Prutina. 

 ČESTITAMO !

 

 

Ispis PDF

14.11.2016. 

POSJETA  EMIRA VUČIJAKA, UREDNIKA

MAGAZINA ZA DJECU I OMLADINU 5 PLUS

Aktivno učenje zauzima važnu ulogu u nastavnom procesu. Na času Bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika i književnosti, učenici / učenice VI2  su pored uobičajenih aktivnosti i zadataka, imali priliku   upoznati  urednika Magazina za djecu i školu 5 plus, gospodina Emira Vučijaka. Razgovor o važnosti čitanja novina za djecu i omladinu je ostavio dojam na naše učenike, upravo zbog činjenice da su mogli postavljati pitanja gospodinu Vučijaku i čuti veoma interesantne informacije o kulturi čitanja, o novinarstvu i dražima ovog posla općenito.

Učenica Adisa Torlak, članica Filmske sekcije je fotografisala dešavanja u učionici.

Radujemo se novinskom članku posvećenom ovom druženju.

Do tada, pogledajte školski video   http://bit.ly/NafijaSarajlicVI2

 

Ispis PDF

Predstava „Lutke nam pričaju“

27.10.2016.

Pod pokroviteljstvom Općine Centar na sceni Centra za kulturu Sarajevo u četvrtak, 27. oktobra 2016. godine odigrana je lutkarska predstava „Lutke nam pričaju“ za učenike III1 i III2 odjeljenja naše škole. Učenici su posjetili predstavu u pratnji svojih učiteljica Lejle Mirojević i Irnele Karić.

Glavna tema predstave je prevencija štetnih posljedica dugotrajnog sjedenja. Na zabavan i šaljiv način, obrađene su teme koje su u skladu sa odgojno obrazovnim potrebama učenika, te je zastupljena korelacija sa nastavnim predmetima maternjeg jezika, likovne i muzičke kulture, tjelesnog i zdravstvenog odgoja. Svaka pojedina priča je ujedno i prezentiranje jedne lutkarske tehnike. U toku predstave učenici pomažu lutkama, razgovaraju, te zajedno pjevaju i plešu.

Autor predstave Sabit Agić  učenicima je predstavio osnovne lutkarske forme s ciljem razvijanja interesa za lutkarstvo i samostalno kreativno djelovanje učenika i nastavnika.

 

Ispis PDF

PREZENTACIJA TRADICIONALNIH I STARIH ZANATA

10.11.2016.

U četvrtak, 10.11.2016.godine u našoj školi, održana je radionica na temu "Prezentacija tradicionalnih i starih zanata", u organizaciji Obrtničke komore Kantona Sarajevo.  Cilj radionica je očuvanje starih tradicionalnih zanata, narodnih običaja kao i elemenata naše tradicije i kulture. Prezentaciji su prisustvovali učenici osmog i devetog  razreda  sa svojim nastavnicima.

 

Gosti su prezentirali pojedine zanate, njihove mogućnosti, potreban materijal i alat za rad. Tokom prezentacije učenici su pokazali veliku zainteresovanost za stare zanate kao i mogućnost bavljenja tim poslom.

 

Ispis PDF

UČENICI KOJI POHAĐAJU PREDMET DRUŠTVO/KULTURA/RELIGIJA POSJETILI SU VJERSKE OBJEKTE 26.10.2016. I HISTORIJSKI MUZEJ 1.11.2016. GODINE 

 U pratnji učenika bila je nastavnica mr. sc. Izeta Tumbul.