Nafija Sarajlić

Trenutno aktivnih Gostiju: 8 
Adresa:
Patriotske lige 57, 71000 
Sarajevo 
Telefon: + 387 33 21 38 23
Fax: + 387 33 20 92 32 
E-mail:

Ispis PDF
 
 Učitelj - Fahro Čengić

 

Ispis PDF

OPĆINSKO TAKMIČENJE IZ INFORMATIKE

23.3.2017.

 

 

U četvrtak, 23.3.2017. godine  u OŠ „Safvet - beg Bašagić“ održano je općinsko takmičenje iz informatike.Takmičile su se ekipe učenika iz 11 osnovnih škola sa područja Općine Centar.

Ekipa naše škole u sastavu: Zehra  Zambaković IX2, Deni Paralović VIII2 i Beris Bajrović VIII2 , zauzela  je 3. mjesto.

 

 

 

 

  Najljepše čestitke učenicima/cama i nastavnici Daliborki Vilić

 

Ispis PDF

OPĆINSKO TAKMIČENJE IZ GEOGRAFIJE

U prostorijama OŠ ''Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“, 22. marta   održano je Općinsko takmičenje iz geografije za učenike/ce  IX razreda. Na takmičenju je učestvovalo 33 učenika/ce, iz 11 osnovnih škola.

Naša škola, ekipno je zauzela 4. mjesto. U pojedinačnoj konkurenciji 3. mjesto pripalo je učeniku Harisu Čoliću, koji će predstavljati našu školu na Kantonalnom takmičenju.

Čestitamo učenicima/cama na uspjehu i  mr.sc. Izeti Tumbul.  

Harisu Čoliću želimo mnogo uspjeha na Kantonalnom takmičenju.

 

 

Ispis PDF

 

 KANTONALNO TAKMIČENJE IZ NJEMAČKOG JEZIKA

17.3.2017.

 

Na Kantonalnom takmičenju iz njemačkog jezika, za učenike osnovnih škola, naša učenica Naida Jahović  osvojila je  1. mjesto.

 

Čestitamo  Naidi i nastavnici Esmi Fazlagić – Idrizović.

 

 

 

Ispis PDF

Posjeta  Muzeju  književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine

15. 3. 2017. godine   učenici/e  V1 i V3  odjeljenja  su  zajedno sa svojim razrednicama Alenom Barlov Siddi i Edinom Konak  te pedagogicom škole Ifetom Bajramović posjetili Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Zajedno su pogledali  izložbu o književnici Nafiji Sarajlić te tako saznali mnogo više o prvoj Bošnjakiji proznoj spisateljici čije ime nosi naša škola.  Pridružili su  im se i  autorice  izložbe -  Ifeta  Lihić  i Amina  Hujdur . Također  su pogledali i stalnu postavku Muzeja koju  čine: Radna soba Silvija Strahimira Kranjčevića i Bosanska soba Petra Kočića, Hasana Kikića i Isaka Samokovlije.

 Posjetu  su začinili šetnjom prelijepom Baščaršijom i nezaboravnim  druženjem.  

 

Ispis PDF

USPJESI UČENIKA /CA VIII i IX RAZREDA NA OPĆINSKOM TAKMIČENJU IZ FIZIKE 15.3.2017.

U prostorijama Osnovne škole „Vladislav Skarić“ održano je općinsko takmičenje učenika iz fizike. Takmičili su se učenici osmih i devetih razreda iz svih osnovnih škola sa područja općine Centar i to u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji.

U pojedinačnoj konkurenciji učenika osmih razreda, drugo mjesto osvojio je Emin Hasanović.

U ekipnoj konkurenciji osmih razreda, prvoplasirana je OŠ „Nafija Sarajlić“. 

Od učenika devetih razreda, u pojedinačnoj konkurenciji, Bakir Pljakić zauzeo je treće mjesto.

U ekipnoj konkurenciji učenika devetih razreda, naša škola zauzela je drugo mjesto. 

Čestitamo našim uspješnim učenicima i učenicama u nadi da će se njihovo znanje prepoznati  kroz njihovo dalje školovanje i obrazovanje.

Posebne čestitke za postignute rezultate upućujemo našoj nastavnici Divni Petrović, jer  svoje znanje i vrijeme već dugi niz godina prenosi na učenike i zajedno sa njima postiže visoke rezultate.

Najljepše čestitke i nastavniku fizike Mihrudinu Salamoviću.

Želimo im mnogo uspjeha na daljem takmičenju.

 

 

Ispis PDF

OPĆINSKO TAKMIČENJE IZ MATEMATIKE

 

Na općinskom takmičenju iz matematike održanom  u OŠ"Hasan Kaimija" naš učenik Deni Paralović VIII 2 zauzeo je 2. mjesto.

http://i64.tinypic.com/2u7vps4.jpg 


     Čestitamo Deniju i nastavnici Saneli Muratović        
Ispis PDF

USTAJ, ŽENO!

08.03.2017. 

Bosanskohercegovačka književnica Nafija Sarajlić inspiracija je izložbiUstajeno!“ koja je postavljena u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine. Članovi Filmske sekcije naše škole su prisustvovali otvorenju  izložbe .

Učenici/učenice su upoznali autorice izložbe  Aminu Hujdur i Ifetu Lihić. Pored ove dvije mlade studentice  književnosti , autor izložbe je i Zlatan Delić, čiji znanstveni rad  Europeizacija i emancipacija / Slučaj Nafije Sarajlić- crtice i teme , problematizira  taktike otpora književnog stvaralaštva Nafije Sarajlić.  U katalogu izložbe objavljen je  tekst  Amine Hujdur  Nekoliko stranica. Njoj.  Autorica je  tekst posvetila učenicima i učenicama  OŠ„Nafija Sarajlić“. U katalogu je i tekst autorice Ifete Lihić Rodna nepodobnost autorice od Rastanka do Nekoliko stranica .  Dizajn izložbe je osmislio Dejan Slavuljica, grafički dizajner i asistent na sarajevskoj Akademiji likovne umjetnosti. Nakon što su autorice obratile prisutnim posjetiocima , direktorica Muzeja, gospođa Šejla Šehabović  zahvalila je  autoru i autoricama i svima koji su pomogli u realizaciji izložbe , a posebno porodici  Sarajlić  naglasivši „ Od srca zahvaljujem porodici Sarajlić . Da nije njih, ne bi bilo ove izložbe.“   

Ono što je naše učenike posebno dojmilo  jeste činjenica da je ovom  skupu prisustvovala  kćerka Nafije Sarajlić, gospođa Nedreta Sarajlić. Izložbi je prisustvovao i gospodin Indra Sarajlić, unuk Nafije Sarajlić, te mnogobrojna rodbina i prijatelji.Iako ne voli intervjue i fotografisanje , gospođa Nedreta nam je uputila najljepši osmijeh i lijepe želje za sve učenike i uposlene u našoj školi. Poželjevši joj dobro zdravlje i divne trenutke poput ovog osmomartovskog  dara, pozvali smo je da u pratnji najbližih posjeti našu školu povodom Dana škole  kada će Filmska sekcija promovisati školski film inspirisan likom i djelom Nafije Sarajlić. Napustili smo Muzej  u spoznaji da je ova izložba  poseban dar  budućim genracijama   čija je zadaća da u društvu  grade i njeguju vrijednosti  o kojima je pisala Nafija Sarajlić.

Članovi/članice Filmske sekcije JU OŠ „Nafija Sarajlić“, Sarajevo

Beris Bajrović, Dina Zukorlić, Deni Paralović,Lea Abadžić, Azra Farah Behrić ,Selma Pandžić , Amina Voloder i nastavnica BHS jezika i književnosti Suada Čamo.

 

 

 

 

Ispis PDF

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

Ko je Nafija Sarajlić? Zašto nas zanima njeno djelo i biografija?

Kako je ova autorica skrajnuta iz književnog života Bosne i Hercegovine?

Kako je, potom, završila u kanonu aproprijacijom ženskog stvaranja?

Kako, zapravo, funkcionira patrijarhat, u kući, na poslu i u književnosti?

Dođite da učimo na primjerima:

U povodu Međunarodnog dana žena Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i Sarajevski otvoreni centar vas s ponosom pozivaju na otvorenje izložbe 

USTAJ ŽENO! Europeizacija & Emancipacija: slučaj Nafija Sarajlić - crtice i teme.

Otvorenje: 8. mart 2017. godine (srijeda) u 18.00 sati  u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Autor izložbe i kataloga: Zlatan Delić. Autorice izložbe i kataloga: Ifeta Lihić i Amina Hujdur. Dizajn izložbe i kataloga: Dejan Slavuljica.

Izložba će biti otvorena do 18.3.2017. i možete je pogledati svaki dan osim nedjelje od 10.00 do 19.00 sati.

Biografija

Nafija Sarajlić rođena je 15.9.1893. u Sarajevu. Pohađala je žensku osnovnu školu Hermanovice ruždije. Nakon toga završava učiteljsku školu, te sa svojih pet sestara bila je jedna od rijetkih obrazovanih žena svog vremena. Nakon školovanja radila kao učiteljica tri godine. Sa osamnaest godina udaje se za proznog pisca Šemsudina Sarajlića, čiji je rad tada bio već afirmiran. Književnošću se bavila svega pet godina. Prvi knjževni rad Rastanak (Uspomena) objavljuje u bajramskom prilogu Zemana (organ Ujedinjene Muslimanske organizacije) 1912. godine. Ostale crtice objavljuje u Biseru za vrijeme uredništva Muse Ćazima Ćatića. Obavljuje i u drugim književnim časopisima poput Behara i Gajreta. Iz porodičnih razloga, vrlo rano se povlači iz javnog života, te prestaje objavljivati radove. Kćerka Nedreta Sarajlić tvrdi kako je razlog njenog povlačenja iz javnog života bila smrt kćerke. Drugi svjetski rat provodi u Sarajevu i Knežini. Kuća joj biva bombardovana 1941. prilikom čega je uništena bogata porodična biblioteka. Posljednje dvije godine života provodi u Semizovcu baveći se voćarstvom i pčelarstvom. Jedno vrijeme bila je veoma aktivna u radu društveno-političkih organizacija žena u Sarajevu. Umrla je 15.1.1970. Biografiju priredile Ifeta Lihić i Amina Hujdur.

 

 

Ispis PDF

POSJETA VIJEĆNICI

03.03.2017.

 

U petak, 3.marta 2017. godine, članovi Bibliotekarske sekcije i učenici/učenice VI razreda u pratnji  bibliotekarke Azre Kumro i nastavnice  BHS jezika i književnosti  Suade Čamo posjetili su Vijećnicu. Kustosica Vijećnice, gospođica Merjem Hasanović je pohvalila učenike/učenice naše škole koji su svojom znatiželjom i mnogobrojnim pitanjima pokazali izuzetnu interakciju tokom ove zanimljive posjete.

 

Školski video Posjeta Vijećnici možete pogledati ovdje::https://vimeo.com/207023492
 
 
Ispis PDF

U interaktivnim radionicama u povodu obilježavanja 1. Marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine , u Muzeju „Alija Izetbegović“,  zapaženi su literarni radovi  učenica naše škole Azre Osmanović IX-3, i Iman Klačar VII-3, kao i likovni rad učenice Džehve Taljić VII- 1. Radovi su objavljeni u  katalogu Mladi Ljiljani, Muzej Alija Izetbegović 1925-2003, GOD.3, BR.3 (2017) Str.75, 76. i 102. ( ISSN 2490-2179. )

 

Muzej „Alija Izetbegović“

Ljudi su kreativni. Neko dobro crta, neko dobro piše a neko...pa neko svoju kreativnost posveti državi. Upravo je to uradio Alija Izetbegović. Svoju krv, svoju slobodu, svoj žovot. Sve ono što je imao on je dao. Zbog čega? Pa zbog jedne države. Zbog države pune cvijeća  i drveća. Zbog države poznate po najljepšim rijekama. Zbog države sa najljepšim ljudima. Zbog države sa najljepšim potocima. Zbog države sa najviše prirodnih ljepota. Zbog države ja jugu Evrope.  Zbog Bosne i Hercegovine. Krajičkom oka posmatram. Ne mogu da vjerujem. Jedan čovjek, jedna država. Pogledajte ga. Pogledajte njegove bore. Pogledajte njegovu sijedu kosu. Kao da se svaki dan pretvorio u boru i prešao na njegovo lice. Njegove oči, njegove zelene oči. Vidite li bol ili vidite sreću? Ja vidim oboje. Sreća, znak da je uspio, žrtvovsso se i narod učinio sretnim. Zadovoljnim. Oni su bili zaljubljeni u svoju zemlju. Bilo je tu i boli, naravno. Valjalo je preživjeti. Valjalo je dati krv, valjalo se boriti. Ali narodu nije bilo teško. Znali su da će uspjeti. Naši ljiljani. Naše ljubavi. Hvala ti naš dragi Predsjedniče! Hvala vam ljiljani! Nikad ne zaboravimo njegov lik i njegovo djelo.

Azra Osmanović IX 3

Muzej „Alija Izetbegović“

 

Zašto je ovaj Muzej tako poseban?

U ovom Muzeju se nalazi toliko uspomena,bez kojih bi mnogi zaboravili značaj i ljepotu  prošlosti Bosne. Sve ono što sam vidjela i čula ostaje u sjećanju,jer ljepota i mir su značaj ovog Muzeja. Svi eksponati,slike,oružja iz prošlosti su me podsjetile na priče o Bosni,o Predsjedniku,o ljepoti Sarajeva,a samim time i Bosne.Pomoću ovog Muzeja shvatam da je Alija Izetbegović prije svega bio dobar i human čovjek,da nas je odbranio i da zahvaljujući njemu danas imamo mir i slobodu.Iako sam još uvijek mlada,svjesna sam da smo mi zahvaljujući našem predsjedniku dobili Bosnu,da je čuvamo i pazimo kao kap vode na dlanu.Kula Širokac je upravo primjer kakva je Bosna bila,da smo bili dovoljno jaki da je odbranimo i pretvorimo u nešto jedinstveno, što se nikada ne zaboravlja. Posjeta ovom Muzeju „Alija Izetbegović“ me podstakla da smo svi Bošnjaci i da to trebamo sa ponosom pokazivati, jer svi znamo da je Bosna jedna i jedina. Bez obzira na sve neprijatelje koji su jedva čekali da nas poraze, da unište ovo malo što imamo. Branili smo se svim snagama i uspjeli da odbranimo našu zemlju koja izgleda kao zrno,ali mi Bošnjaci je doživljavamo kao nešto najveće i najljepše na svijetu. Drago mi je da postoji ovakva građevina,koja će i nas,i starije, ali i mlađe generacije, podsjetiti da je Bosna jedinstvena i da bez našeg Predsjesnika Alije Izetbegovića, mnogi Bosnu ne bi doživjeli kao nešto najvrjedinje.I zato sam zahvalna Aliji Izetbegoviću, a i samim time i svima koji su odbranili našu zemlju i dali svoje živote da bi mi danas mirno spavali i imali mir, otpor, i slobodu.

                   Iman Klačar VII3