Nafija Sarajlić

Trenutno aktivnih Gostiju: 6 
Adresa:
Patriotske lige 57, 71000 
Sarajevo 
Telefon: + 387 33 21 38 23
Fax: + 387 33 20 92 32 
E-mail:

Ispis PDF

ZDRAVA ISHRANA

VOĆNI ČAS U PRVOM RAZREDU

21.10.2016.

 

Ispis PDF

Predavanje  o zaštiti od požara

20.10.2016.

Služba za civilnu zaštitu Općine Centar organizirala je za učenike šestog razreda predavanje o zaštiti od požara. Pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva ''Bjelave'' Sulejman Vranac i Haris Aganović pojasnili su učenicima šta sve može uzrokovati požar, koje mjere treba poduzeti da ne dođe do požara, te kako se ponašati ukoliko se pojavi požar. Pri tome je učenicima posebno skrenuta pažnja da ne smiju sami gasiti požar i izlagati se životnoj opasnosti, već da obavijeste ukućane i pozovu vatrogasce, policiju i hitnu pomoć. Predavači su upoznali učenike i o vatrogasnoj opremi koja se koristi kod gašenja požara.

 

Ispis PDF

„LET' S DO IT – MILION SADNICA ZA JEDAN DAN“

19.10.2016.

U srijedu, 19. 10. 2016 . godine dvije volonterke Udruženja građana „Ruke“, održale su prezentaciju u VII1 odjeljenju. Predavanje je održano na temu "Važnost pošumljavanja i značaj šuma za čovjeka i ostala živa bića".  Prezentaciji je prisustvovala nastavnica biologije Enida Prutina i bibliotekarka Azra Kumro.

 

Ispis PDF

18.10.2016.

Posjeta službenika PU Centar Sarajevo

Službenici RPZ jedan, PU Centar, Suljo Ćurevac, Tanja Tomić i Jelica Ponjarac, posjetili su učenike prvog razreda i razgovarali sa učenicima/cama o „Sigurnosti djece u saobraćaju“ na putu od kuće do škole i obratno.

Tom prilikom  prvačići su upoznati sa osnovnim pravilima ponašanja  pješaka u saobraćaju, prelazak ulice regulisan semaforom, prelazak na pješačkom prelazu, kretanje trotoarom, kretanje kolvoozom kada nema trotoara, kako voziti biciklo, koturaljke, romobil, gdje se sigurno igrati i slično.

 

 

Ispis PDF

POSJETA KREŠEVU, 15.10. 2016., SAJAM MINERALA I STIJENA

 

U subotu, 15.10. 2016. god., grupa učenika VIII i IX razreda su posjetili Kreševo i 13. Međunarodni sajam minerala, stijena, fosila, poludragog i dragog kamenja, sa nastavnicom hemije i zdravih životnih stilova Alenom Barlov- Siddi.

Ovaj edukativni izlet je omogućio da vide brojne minerale od kojih je izgrađena naša planeta, izumrli životinjski svijet koji je naseljavao i naše prostore. Bila je zastupljena i geološka historija naše zemlje kroz izložbu minerala i fosila mnogobrojnih izlagača, kao i historija rudarstva i kovačkog zanata na našim prostorima.

Sajam je bila prilika i za kupovinu nakita napravljenog od minerala, poludragog i dragog kamenja.

Po povratku se obišao Kiseljak i izvor kisele vode.

 

 

 

Ispis PDF

GOSTOVANJE UČITELJA FAHRE ČENGIĆA U EMISIJI

„POZITIV“ TV N1

Povodom petog oktobra Svjetskog dana učitelja nastavnik razredne nastave, Fahro Čengić gostovao je u TV kući N1.Gostovanjem u emisiji istakao je važnost učiteljske profesije. Ovaj dan je prilika da se pokaže da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva, te da se kao i takav cijeni. U odgojno – obrazovnoj dimenziji mi učitelji predstavljamo važan temelj u daljnjoj izgradnji jedne zdrave i društveno prihvatljive ličnosti.Zbog svoje strpljivosti, istrajnosti, postupnosti, upornosti i porodičnog vaspitanja opredjelio sam se za ovu profesiju. U mome učiteljskom radu najljepši mi je dječiji pogled. Djeca svakao očekuju moju usmenu pohvalu, podršku, bodrenje, a i zasluženu peticu koju trebaju u daljnjem radu opravdati.Neki kažu da je u našem poslu najteže pravilno vrijednovanje učenikovih znanja, vodeći računa da učitelji ostanu pravedni, nepristrasni,  da ne povrijede niti jednoga učenika, rekao je Fahro Čengić.

Gostovanje  učitelja Fahre Čengića možete pogledati klikom na link

 

 

Ispis PDF

TERENSKA NASTAVA

8.10.2016.  

U tradiciji dugoj 18 godina, učenici JU OŠ“Nafija Sarajlić“ u pratnji svojih predmetnih nastavnica, Aide Petković, profesorice historije i mr. sc. Izete Tumbul posjetili su brojne destinacije u BiH. U subotu, 8.10. 2016. godine u pratnji svojih nastavnica, učenici su posjetliti stari grad Vranduk koji se nalazi nedaleko od  Zenice. Grad je izgrađen na stijeni iznad klisure ispod koje teče  rijeka Bosna. Stari grad Vranduk je podignut na strateški vrlo važnom putu. Do dolaska Osmanlija Vranduk je banski, a zatim kraljevski grad. U njemu su bosanski kraljevi primali izaslanstva, potpisivali ugovore i izdavali povelje. Bio je jedini utvrđeni grad u župi Brod, jednoj od 7 župa srednjovjekovne Bosne.

Sljedeća destinacija bio je Tešanj gdje su učenici posjetili Stari grad Tešanj, graditeljsku cjelinu iz  srednjovjekovnog i osmanskog perioda. Ispod tvrđave, krajem 17. ili početkom 18. vijeka izgrađena je sahat-kula na kojoj  sat radi do danas bez prestanka. Danas je tešanjska tvrđava nacionalni spomenik BiH. Učenici su posjetili i Eminagića konak,  najstariji i najljepši objekat porodičnog graditeljskog naslijeđa u Tešnju. Konak je pripadao bogatoj porodici veleposjednika i trgovaca.

 Put ka sljedećoj destinaciji nastavljamo u proljeće........

Ispis PDF

AKTIVNOSTI U NAŠOJ ŠKOLI POVODOM

OKTOBRA – MJESECA  KNJIGE

I ove školske godine članovi/članice literarno –novinarske sekcije/V-IX/, recitatorke sekcije /VI-IX/, bibliotekarske sekcije/VI-IX/ i dramske sekcije /VI-IX/  sprovode aktivnosti o kojima ćete biti detaljno informisani na stranici naše škole .Također, članovi/članice  novoformirane filmske sekcije /VII-IX/  će osmisliti školski video čija će promocija biti na kraju mjeseca.

Do tada vam preporučujemo da pogledate sljedeći

školski video: http://bit.ly/2dLj6qK

 

Ispis PDF

OBAVIJEST

Obavještavamo učenike/ce da u srijedu, petog oktobra neće biti redovne nastave povodom obilježavanja Svjetskog dana učitelja. U četvrtak, 6.10.2016. godine nastava će se realizirati po rasporedu časova od srijede. 

Svake godine petog oktobra obilježava se Svjetski dan učitelja. Proglasio ga je UNESCO, 1994. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja. Svjetski dan učitelja je prilika da zahvalimo prosvjetnim radnicima na trudu, znanju i strpljenju koje nesebično ulažu kako bi djeca usvojila potrebna znanja i vještine, te stekla vrijedna isustva i  izgradila zdrave temelje za sigurnu i sretnu budućnost. 

SVIM UČITELJIMA I NASTAVNICIMA NAŠE ŠKOLE , ČESTITAMO DAN UČITELJA !

Ispis PDF
POSJETA UČENIKA/CA VI1 ODJELJENJA  ZEMALJSKOM MUZEJU
 
1.10.2016. 
 
U subotu, prvog oktobra 2016. godine učenici/ce VI1 odjeljenja, uz prisustvo razrednice mr.sc. Izete Tumbul realizirali su vanučioničku nastavu u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Ovom prilikom kustos za usmenu poeziju Etnološkog odjeljenja Zemaljskog muzeja BiH , gospođa Nirha Efendić upoznala je  učenike/ce sa kulturnim i nacionalnim naslijeđem svih naroda Bosne i Hercegovine. Učenici/ce su imali priliku  pogledati eksponate koji su razvrstani po odjeljenjima. Zahvaljujemo se gospođi Nirhi Efendić, vratit ćemo se ponovo....

 

 
Ispis PDF

Održana tradicionalna manifestacija „Dan prvačića“

22.9.2016.

Na Olimpijskom stadionu „Asim Ferhatović Hase“ na Koševu 22. septembra 2016. godine održana je svečana manifestacija „Dan prvačića“ koju je za 657 učenika prvog razreda iz svih 11 osnovnih škola središnje sarajevske općine upriličila Općina Centar. U ime Općine Centar manifestaciji su prisustvovali predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić i njegov zamjenik dr. Slaven Kovačević, te pomoćnice općinskog načelnika Edina Muslić i Zakira Šero.

Realizatori ove tradicionalne, 14. po redu manifestacije, su Javna ustanova „Centar za sport i rekreaciju“ u saradnji sa Službom Općine Centar za obrazovanje, kulturu i sport. Cilj projekta je kroz muziku, igru i zabavu učenicima prvih razreda poželjeti sretan početak školovanja.

Popularni bosanskohercegovački muzičar za djecu Mirsad Abdagić Kike je prilikom ulaska djece, učiteljica i učitelja na stadion predstavljao mališane iz svih 11 osnovnih škola, koji su nosili majice i balone u boji kojom su predstavljali svoje škole, a dočekivali su ih i klovnovi koji su svojim šalama mamili osmijehe na lica i djece i roditelja. Na stadion Koševo je prvo ušlo 27 prvačića Osnovne škole „Silvije Strahimir Kranjčević“, zatim iz Osnovne škole OŠ „Hasan Kikić“ 50 prvačića,  OŠ„Vladislav Skarić“ (19), OŠ „Safvet-beg Bašagić“ (85), OŠ „Hasan Kaimija“ (38), OŠ „Isak Samokovlija“ (73), OŠ „Nafija Sarajlić“ (70), OŠ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ (47), OŠ Katoličkog školskog centra (123 prvačića), OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ (73) i OŠ „Alija Nametak“ (57).

 Predsjedavajući Ajnadžić je u ime općinskog načelnika i Općinskog vijeća pozdravio učenike, njihove nastavnike i roditelje i zaželio mališanima uspješan početak školovanja.

 Naš zadatak i cilj je da budemo Općina koja će u punom kapacitetu biti servis obrazovanja mladih ljudi, a evo i ovaj dan tako govori. Djeca trebaju izgrađivati sebe kroz škole i fakultete, a mi ćemo u punom kapacitetu biti podrška kako bi naši hramovi obrazovanja i nauke bili najbolja destinacija za naše mlade generacije, jer oni su ti koji će graditi i izgrađivati državu BiH na Evropskom putu, kazao je Ajnadžić.

Prvačići i gosti koji su bili smješteni na tribinama stadiona uživali su u zabavnom programu u kojem su nastupili učenici OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ sa modernim plesom,  dok su klovnovi koji su cijelo vrijeme zabavljali djecu zajedno sa prvačićima otpjevali numeru „Kad si sretan“. Na kraju programa prisutne je zabavljao Kike svojim numerama.

 http://www.centar.ba/novost/12433/odrzana-tradicionalna-manifestacija-dan-prvacica

Ispis PDF

BAJRAMSKA ČESTITKA

12.9.2016.

Draga djeco/učenici, cijenjeni roditelji, u ponedjeljak 12. septembra muslimani širom svijeta obilježavaju svoj najvažniji praznik  Kurban-bajram.

Kurban ili Hadži bajram ima nekoliko važnih obilježja:

 -    to su dani velikog Božijeg dobra, čiju važnost određuje klanje kurbana i dijeljenje kurbanskog mesa siromašnima , prijateljima, komšijama;

-      dani hadža, odnosno dani boravka nekoliko miliona muslimana u Časnim mjestima u Mekki i Medini, gdje su se sa svih strana svijeta zaputili ka Časnome Hramu kako bi obavili peti stub islama – hadž.

-       Kurban bajram traje 4 dana.

Svim učenicima, njihovim roditeljima, zaposlenicima islamske vjeroispovijesti čestitamo Kurban bajram i želimo dobro zdravlje i ostvarenje svih ciljeva u privatnom životu i na poslovnom planu.

Napomena: U skladu sa školskim kalendarom za 2016/2017. godinu, 12. i 13. septembar (ponedjeljak i utorak) su u svim osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo nenastavni i neradni dani.

Od srijede, 14. septembra, redovna nastava se nastavlja po ustaljenom         rasporedu.