Nafija Sarajlić

Trenutno aktivnih Gostiju: 2 
Adresa:
Patriotske lige 57, 71000 
Sarajevo 
Telefon: + 387 33 21 38 23
Fax: + 387 33 20 92 32 
E-mail:

Ispis PDF

Dabar online izazov

Za Dabar online izazov iz Informatike  nije potrebno predznanje iz programiranja i samo takmičenje je edukativnog zabavnog karaktera. Namjenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola. Izazov  takođe ima za cilj da pruži priliku svima za jedan novi susret sa informatikom u svakodnevnom životu i informatikom kao naučnom disciplinom. Trajao je u periodu od  7. do 19. novembara 2016. godine. Učestvovalo je više od 100 profesora iz više od 100 škola i ukupno je uzelo učešće oko 7500 učenika osnovnih i srednjih škola. Još oko 1300 učenika je u toku ove dvije sedmice radilo probne izazove van zvanične konkurencije. U Dabar online izazov  bili su uključeni učenici od VI do IX razreda.

Na osnovu ostvarenih rezultata, naš učenik Beris Bajrović (VIII2) stekao je pravo na učešće u finalu Dabar izazov  2016, 4. februara 2017. godine. 

 

 

ČESTITAMO BERISU NA POSTIGNUTOM USPJEHU I NASTAVNICI DIALIBORKI VILIĆ KOJA IZ GODINE U GODINU NIŽE REZULTATE I USPJEHE 

Ispis PDF

STRUČNO USAVRŠAVANJE NASTAVNIKA/CA B/H/S JEZIKA I KNJIŽEVNOSTI I NASTAVNIKA/CA RAZREDNE NASTAVE DEFINIRANA NA ISHODIMA UČENJA

Tokom januara, nastavnici/ce i menadžment naše škole provode aktvnosti u cilju realizacije kurikularne reforme osnovnog obrazovanja, a u skladu sa programima stručnog usavršavanja u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS i nevladinom organizacijom Save the Children.

Završen je replikacioni trening u okviru projekta „Jačanje socijalnog uključivanja - jednako i kvalitetno obrazovanje za podršku uspješnog razvoja djece Sjeverozapadnog Balkana".

Trening je održan u prostorijama škole u trajanju od četiri dana od četvrtaka, 12.01.2017. godine do utorka, 17.01.2017. godine  od 9 do 16 časova.

Realizatori replikacionog treninga su master treneri Amna Pašić Krečar i Edina Konak.

Nastavnice su završile obuku u trajanju od 16 dana tokom prvog polugodišta iz oblasti Zajedničke jezgre nastavnih planova i programa za B/H/S jezik i književnost, definisane na ishodima učenja (ZJNPP).

 

Ispis PDF

 BOŽIĆ

 07.01.2017.

Svim učenicima pravoslavne vjeroispovijesti, njihovim roditeljima, kao i svim zaposlenicima koji obilježavaju i proslavljaju jedan od najvećih hrišćanskih praznika Božić, želimo Sretan Božić, uz želje za dobro zdravlje i uspjeh na porodičnom i poslovnom planu.

Ispis PDF

DAN DJEČIJE RADOSTI NA ČASOVIMA ODJELJENSKE ZAJEDNICE

30.12.2016.

 

Ispis PDF

O  B  A  V  I  J  E  S T

I      Podjela učeničkih knjižica je u srijedu, 11.01.2017. godine po sljedećem rasporedu:

za odjeljenja III,VII i IX razreda  u 10:00 sati;

za odjeljenja prvog razreda  u  10:30 sati;

za odjeljenja II,IV, V, VI i VIII razreda   u  11:00 sati.

II     Redovna nastava u II polugodištu školske  2016/2017.godine počinje u ponedjeljak, 30. januara 2017.godine .

U prvu smjenu (8:00 sati) dolaze učenici II,IV,V,VI i VIII razreda.

Druga smjena (14:00 sati) su učenici I,III,VII i IX razreda.

DRAGI UČENICI, ŽELIMO VAM UGODAN ZIMSKI RASPUST !

 SRETNA NOVA 2017 GODINA! 

 

 

 

Ispis PDF

VIDEO KAMPANJA "NE VRŠNJAČKOM NASILJU"

 UDRUŽENJE CROA

U periodu od 23.12.2016.  do 27.12.2016. održalo se takmičenje u okviru projekta "Reci ne vršnjačkom nasilju" koje realizira Centar za razvoj omladinskog aktivizma. Zahvaljujemo učenicima/učenicama  koji su učestvovali/učestvovale  u ovoj video kampanji i na taj način pokazali  spremnost da se angažuju na konkretnom zadatku:

Selma Pandžić, Beris Bajrović, Savina Vuković, Amina Ahmetspahić, Nasib Velić, Iman Salanović, Adem Nišić, Deni Paralović, Ajla Biber, Amina Ćato, Dženeta Ligata, Ajla Sućeska, Tajra Rustemović, Asija Kadrić, Adin Dizdarević, Ajna Kadrić, Lea Abadžić, Eldin Sulejmanović, Emina Bajrić, Dina Zukorlić i Sani Lelo.

 

Video naših učenika/učenica je dokumentarno svjedočanstvo iz ugla djece . Cilj videa je prevenstveno  da se  izravno promoviše i razvije sistem vršnjačke podrške unutar škole i šire društvene zajednice, te poveća nivo saradničkog ponašanja koje se zasniva na jačanju svijesti o važnosti ovakvih i sličnih aktivnosti.

Zahvaljujemo učenicima, roditeljima i nastavnicima koji su prepoznali važnost učestvovanja u ovoj video kampanji, te svojim glasanjem podržali ideju Centra za razvoj omladinskog aktivizma. Čestitke  pobjednicama takmičenja i svim školama koje su učestvovale u video kampanji.

 

Naš školski video možete pogledati ovdje https://vimeo.com/196886881

 

Ispis PDF

POKLON

  PISCA MIRSADA BEĆIRBAŠIĆA BIBLIOTECI ŠKOLE

28.12.2016. 

Dječiji pisac, Mirsad Bećirbašić  školskoj biblioteci  poklonio je dvije nove knjige pod nazivom „Ima nade sve dok ima čokolade“.

Poznati dječiji pisac je dobitnik državnih i internacionalnih nagrada. Knjige je poklonio u saradnji sa Općinom Centar uz čestitku u kojoj je napisao:

Želim Vam mnogo zdravlja, uspjeha, spokojstva u novoj 2017. godini.

Srdačno, Mirsad Bećirbašić

 

Zahvaljujemo se piscu Mirsadu Bećirbašiću na novoj knjizi koja je obogatila školsku biblioteku. Prema naslovima priča i pjesama obogatit će se dječija srca. Škola takođe upućuje iskrene čestitke za Novu godinu piscu gosp. Mirsadu Bećirbašiću sa željom  da posjeti učenike i nastavnike u školi.

 

Ispis PDF

POSJETA RODITELJSKOJ KUĆI – UDRUŽENJE „SRCE ZA DJECU“  KOJA BOLUJU OD RAKA

U srijedu, 28.12.2016. godine grupa učenika  u pratnji direktora, pedagoga i socijalnog radnika, posjetila je Roditeljsku kuću i uručila paketiće za djecu bolesnu od raka. Predstavnike škole su ljubazno ugostili Projekt  mendžer ustanove gospodin Fikret Kubat i socijalna radnica Jasna Vatreš.

Tokom protekle sedmice na inicijativu socijalne radnice škole, Mahire Vranešić  provedena je humanitarna akcija prikupljanja simboličnih novčanih sredstava od učenika, nastavnika, roditelja i ostalih zaposlenika škole za paketiće djeci koja boluju od raka povodom obilježavanja Dana dječije radosti i novogodišnjih praznika.

Ispis PDF

NOVOGODIŠNJA PREDSTAVA

27. 12. 2016.

U utorak, 27.12.2016. godine u prostorijama škole održana je Novogodišnja predstava za učenike i učenice tri odjeljenja prvog razreda.

Predstavom su kroz likove iz bajki upućene poruke značaja drugarstva i  odgojnih vrijednosti.

Realizatorice predstave bile su profesorice predskolskog odgoja i pedagogije.

 

Ispis PDF

 OBAVJEŠTENJE  O SKRAĆENOJ NASTAVI  

OD 27.12.2016. DO 30.12.2016.

U skladu sa Odlukom Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade nastava će se realizovati prema skraćenom rasporedu. Časovi će trajati po 35 minuta.

Prva smjena počinje u 8,00 sati.

1. čas – 08,00-08,35
2. čas – 08,40-09,15

veliki odmor -15 minuta

3. čas – 09,30–10,05

4. čas – 10,10–10,45
5. čas – 10,50-11,25
6. čas – 11,30-12,05

Druga smjena počinje u 12,30 sati.

1. čas – 12,30–13,05
2. čas - 13,10-13,45

veliki odmor – 15 minuta

3. čas – 14,00-14,35
4. čas – 14,40-15,15
5. čas – 15,20-15,55
6. čas – 16,00-16,35

 
Da bi ste pristupili web stranici putem mobitela možete preuzeti aplikaciju za android telefone OVDJE 
Ispis PDF

BOŽIĆ

Riječ božić je umanjenica od riječi Bog, a postala  je i  naziv praznika koji označava da se na taj dan  rodio Bog -  Isus Krist.

Većina kršćana slavi ga 25. decembra , a istočne, pravoslavne crkve slave ga 7. januara,  po Julijanskom kalendaru. U mnogim državama svijeta to je i državni praznik.

Božić spada , zajedno sa Uskrsom i Duhovima, među tri najveća kršćanska praznika. Počeo se slaviti u Rimu u 4. vijeku nove ere. Prema Bibliji Isusa Krista, Božijeg sina rodila je Djevica Marija sa svojim zaručnikom Josipom u gradu Betlehemu. Car August zapovijedio je popisivanje stanovništva, te su Josip i Marija krenuli na put. Zbog gužve nisu mogli naći mjesto u svratištima, te su na kraju završili u štali, okruženi domaćim životinjama, gdje se rodio Isus.

Anđeli su pastirima dojavili vijest o Isusovom rođenju, te su prvi vidjeli dijete. Zvijezda repatica dovela je sveta tri kralja Baltazara, Melkiora i Gašpara, koji su Isusu donijeli darove – zlato, tamjan i smirnu.

Božić – praznik rođenja, glas nade i spasenja svijeta, slavi se u svakoj kršćanskoj crkvi. Pripreme se vrše četiri sedmice prije.U crkvama se prave jaslice sa figuricama svih navedenih osoba, domaćim životinjama i štalom. Prve je napravio sveti Franjo Asiški 1223. godine. Dan prije velikog praznika nosi naziv Badnjak prema drvcima koji se taj dan unose u kuću i stavljaju na ognjište.Velika misa održava se u ponoć između 24. i 25. decembra. Misa u kojoj se moli za ono sa čime se čovjek rađa, šta  traži cijelog života , što unosi radost i izgrađuje topla srca. To je ljubav! Prema Bogu i prema ljudima!

Božić donosi radost u svaku kršćansku kuću. Radost koju sobom nosi svako rođenje. Na Badnjak se u kuću unosi i kiti božićno drvce ispod kojih se stavljaju darovi koji se otvaraju ujutro na Božić. To je vrijeme okupljanja porodice, prijatelja, dragih ljudi. Uz lijepe želje, praznično raspoloženje i iskrene čestitke ljudi se mire i praštaju jedni drugima.

Jer Božić je praznik mira.

Svim kršćanima želimo srećan praznik, Dan Isusovog rođenja, Božić.

HISTORIJSKA SEKCIJA

 Napomena: U skladu sa Odlukom Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, ponedjeljak 26.12.2016.godine je NERADNI, nenastavni dan u svim osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo. Ministarstvo će blagovremeno donijeti odluku o nadoknadi navedenog dana.

 

Ispis PDF

Mladi iz Sarajeva o Poslaniku, a.s.

"Selam, ya Resulallah"

22.12.2016.

U četvrtak, 22.12. je u velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke upriličena aktivnost u sklopu manifestacije "Selam, ya Resulallah": Mladi o Poslaniku: Izložba radova učenika osnovnih škola i prezentacija istraživanja učenika srednjih škola.

Na početku programa upriličenog prije otvaranja izložbe učenika osnovnih škola, koja je izložena u Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese obratila se savjetnica za vjeronauku u Prosvjetno-pedagoškom zavodu Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, gđa. Mina Pleh, koja se posebno zahvalila MIZ-e Sarajevo, organizatorima ovog Projekta.

Prisutni su u nastavku mogli uživati u bogatom programu koji se sastojao od ilahija i recitala o Poslaniku a.s. u izvedbi učenika osnovnih škola sa područja Kantona Sarajevo. Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović je uručio diplome i nagrade za najbolje likovne i literarne radove, a najbolji su prema ocjeni Stručne komisije bili:

Likovni radovi:
1. Ajla Karović, učenica šestog razreda Sedme osnovne škole, 
2. Edina Hamzić, učenica osmog razreda Osnovne škole "6. mart" Hadžići, 
3. Hadidža Terzić, učenica devetog razreda Osnovne škole "Edhem Mulabdić".

Literarni radovi:
1. Amina Klisura, učenica petog razreda Osnovne škole "Nafija Sarajlić", 
2. Hana Kadić, učenica šestog razreda osnovne škole "Osman Nakaš", 
3. Lejla Bilalagić, učenica trećeg razreda osnovne škole "Edhem Mulabdić",

Dr. Dautović se nakon dodjele diploma obratio prisutnima, zahvalivši osnovcima i njihovim nastavnicima na učešću u ovoj manifestaciji, proglasio izložbu otvorenom. Izložbu učenika osnovnih i srednjih škola možete pogledati do 28.12. u Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese.

Poslije programa osnovaca, također u velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke upriličena je prezentacija istraživačkog projekta, uz prelijepo izvođenje ilahija i recitala o Poslaniku a.s..

Program je učenjem odlomka iz Kur'ana otvorio hafiz Ahmed Hamidović, učenik Gazi Husrev-begove medrese, nakon čega je uslijedilo obraćanje muftije sarajevskog prof. dr. Enesa Ljevakovića, koji je poručio kako možemo biti ponosni i zadovoljni našom omladinom, nakon čega je pozvao reisu-l-ulemu da se obrati.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je iskazao svoje oduševljenje ovim Projektom, poručivši da današnja omladina mnogo toga može učiniti ka očuvanju onoga što je ostavljeno od naših predaka. Nakon završenog programa reisu-l-ulema je, zajedno sa muftijom sarajevskim i ostalim gostima posjetio izložbu u Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese, pohvalivši izložene radove.

Značajno je istaći da je prezentovano Istraživanje o prisutnosti Poslanika a.s. i njegovih osobina u srednjim školama Kantona Sarajevo koje je pokazalo kako je Poslanik a.s. i njegov život, njegove poruke u velikoj mjeri i kroz različite aktivnosti prisutno u životu naših srednjoškolaca i aktivnostima naših srednjih škola.

Prisutni su posebno oduševljenje iskazali nakon izvedbe Amine Smajić, učenice Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju, koja je pročitala rad o osobinama i karakteristikama Božijeg Poslanika i izvedbe Emraha Tepića, učenika Centra za slijepu i slabovidnu djecu, koji je na Brajevom pismu pročitao poglavlje Aleq.

Program su pripremili i koordinirali predsjednik Aktiva profesora srednjih škola Semir Salihović i predsjednica Aktiva nastavnika vjeronauke u osnovnim školama, Jasmina Terzić, a izveli su ga učenici osnovnih i srednjih škola. Ovoj aktivnosti manifestacije "Selam, ya Resulallah" prisustvovali su direktori mnogih osnovnih i srednjih škola sa područja kantona Sarajevo.

NAJLJEPŠE ČESTITKE ZA POSTIGNUTI USPJEH UPUĆUJEMO UČENICI PETOG RAZREDA AMINI KLISURA I NASTAVNICI SAFIJI HUSIĆ

Zahvaljujemo se učenicima/cama učesnicima programa koji su izveli ilahiju „Ružin pupoljak“ - Ajša Dizdarević, Midheta Polutak, Enisa Šeho, Adin Lelo, Lamija Kapo, Hatidža Nezirović i Sumeja Konaković.